Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό και όχι και πολύ ευχάριστο μέρος της εγκυμοσύνης. Αφορά περίπου τέσσερις στις 10 έγκυες γυναίκες και μπορεί να ξεκινήσει ήδη από το πρώτο τρίμηνο. Το καλό όμως, είναι οτι υπάρχουν απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε, όπως επίσης και οτι μόλις γεννήσετε η δυσκοιλιότητα εξαφανίζεται.

Τι προκαλεί δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη;

Η αύξηση της ορμόνης προγεστερόνη , κατά την τη εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει το έντερο σας να λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά. Μια άλλη αιτία δυσκοιλιότητας είναι τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φάρμακα για τη ναυτία , τον έμετο και για την καούρα, μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα σε ορισμένες γυναίκες. Συμπληρώματα όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο, καθώς και ορισμένες πολυβιταμίνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Τα χαμηλά επίπεδα φυτικών ινών στη διατροφή να συμβάλουν σημαντικά στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πότε ξεκινάει η δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη;

Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε δυσκοίλιες μόλις αυξηθούν τα επίπεδα ορμονών στο σώμα σας. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να συμβούν ήδη από τον δεύτερο ή τον τρίτο μήνα του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης σας. Το πιο πιθανό όμως, είναι να έχετε δυσκοιλιότητα στο τρίτο τρίμηνο, όταν το έμβρυο είναι πιο βαρύ και ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο έντερό σας. Ωστόσο, η δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβεί και στα τρία τρίμηνα και μερικές φορές μπορεί να κρατήσει εώς και τρεις μήνες μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Είναι επικίνδυνη η δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη;

Η δυσκοιλιότητα δεν είναι επικίνδυνη στην εγκυμοσύνη. Όλη η πίεση και το σφίξιμο στη τουαλέτα που συσσωρεύεται στην κοιλιά σας λόγω της δυσκοιλιότητας μπορεί να σας κάνει να ανησυχείτε για το μωρό σας. Αλλά μην αγχώνεστε. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι δυσάρεστη για εσάς, αλλά δεν θα βλάψει το μωρό σας.

Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας εγκυμοσύνη:

  • Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα, ενώ ταυτόχρονα σας προμηθεύει με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
  • Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να προσπαθούν να καταναλώνουν 25 έως 30 γραμμάρια διαιτητικών ινών κάθε μέρα για να παραμείνουν τακτικές στην τουαλέτα και να νιώθουν υγιείς.
  • Εντάξτε στην διατροφή σας φρέσκα φρούτα, λαχανικά, φασόλια, μπιζέλια, φακές, δημητριακά με πίτουρο, δαμάσκηνα και ψωμί ολικής αλέσεως.
  • Δοκιμάστε να κόψετε μερικά σμέουρα, δαμάσκηνα, μήλα, μπανάνες, σύκα και φράουλες για μια δροσερή φρουτοσαλάτα. Ή ψήστε λίγο γλυκό καλαμπόκι, λαχανάκια Βρυξελλών και καρότα για ένα υπέροχο συνοδευτικό.
  • Δοκιμάστε να γυμνάζεστε 20-30 λεπτά την ημέρα. Η άσκηση βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου και συνεπώς στην δυσκοιλιότητα.

Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμα και τον διπλασιασμό της πρόσληψης νερού που καταναλώνατε πριν την εγκυμοσύνη. Η καλή ενυδάτωση, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα κόπρανα μαλακά πράγμα που σημαίνει οτι θα μπορούν να κινούνται ομαλά μέσω του πεπτικού σας συστήματος.

Φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

Τα διεγερτικά υπακτικά (καθαρτικά) ΔΕΝ συνιστώνται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί μπορεί να διεγείρουν τις συσπάσεις της μήτρας και να προκαλέσουν αφυδάτωση. Μιλήστε με τη μαία ή τον ιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής ή καθαρτικό.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Recent Stories