Πότε νιώθεις το μωρό

Το να νιώθετε το μωρό σας να κλωτσάει, είναι απλώς μια από τις μεγαλύτερες συγκινήσεις της εγκυμοσύνης (και σίγουρα ξεπερνά την καούρα, τα πρησμένα πόδια και άλλα χαρακτηριστικά αυτών των εννέα μηνών). Ίσως δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη ότι μια ολοκαίνουργια ζωή αναπτύσσεται μέσα σας.

Πότε νιώθεις το μωρό

Οι περισσότερες μανούλες νιώθουν το μωράκι τους γύρω στις 18 με 22 εβδομάδες της κύησης. Ο χρόνος που θα αισθανθεί κάθε μανούλα το μωρό της εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες όπως: εάν είναι το πρώτο παιδάκι ( συνήθως στο πρώτο μωρό η μαμάδες το καταλαβαίνουν αργότερα) , απο το βάρος της μανούλας και απο τη θέση του πλακούντα ( εάν είναι δηλαδή πρόσθιος ή οπίσθιος). Σε έαν πρόσθιο πλακούντα η μανούλα καταλαβαίνει πιο δύσκολα τις κλωτσίες του μωρού της καθώς ο πλακούντας βρίσκεται μπροστά απο αυτό και “εμποδίζει” την άμεση επαφή με το δέρμα της.

12 εβδομάδων κύησης νιώθω το μωρό

Μόλις 12 εβδομάδες μετά την τελευταία σας περίοδο, το έμβρυο έχει σχηματιστεί πλήρως. Όλα τα όργανα, οι μύες, τα άκρα και τα οστά είναι στη θέση τους και τα γεννητικά όργανα είναι καλά ανεπτυγμένα. Από εδώ και πέρα, το μωρό πρέπει να μεγαλώσει και να ωριμάσει. Είναι πολύ νωρίς για να μπορέσετε να νιώσετε ακόμα τις κινήσεις του μωρού, αν και αυτό θα κινείται αρκετά μέσα στη κοιλίτσα σας.

14 εβδομάδων κύησης νιώθω το μωρό

Τα αρχικά σημάδια μιας ήπιας δραστηριότητας του μωρού σας μπορεί να τα νιώσετε οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ της 14ης και της 26ης εβδομάδας κύησης. Πριν από αυτές τις εβδομάδες, το μωρό σας είναι γενικά πολύ μικροσκοπικό και τοποθετημένο πολύ βαθιά μέσα στην μήτρας σας για να κάνει μια κλωτσιά του αισθητή.

Πώς μπορώ να ξεχωρίσω αν το φτερούγισμα που αισθάνομαι είναι από το μωρό ή από το στομάχι μου

Η κίνηση του μωρού ειδικά στην αρχή μπορεί να μοιάζει με φτερούγισμα ή σαν κύματα σαν να κολυμπάει ένα μικρό ψαράκι μέσα στην κοιλιά σας ( κάτι που είναι λίγο πολύ αυτό που συμβαίνει!).

Το αίσθημα του μωρού που κλωτσάει θα συνεχίσει να αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας γύρω στους 6 μήνες , με τις ισχυρότερες γροθιές και κλωτσιές τους να κάνουν το πικ τους στους 7 μήνες και μέχρι το μωρό σας να πάρει θέση και να μην χωράει να γυρίσει καθώς αυτό  μεγαλώνει ραγδαία στον 8 και 9 μήνα.

Λάβετε υπόψιν οτι οι κινήσεις του μωρού σας ΔΕΝ επιβραδύνονται όσο πλησιάζει η ημερομηνία τοκετού σας.

Μην ξεχνάτε ότι τα μωρά είναι μοναδικά και οι ρυθμοί και τα μοτίβα της δραστηριότητάς τους ποικίλλουν. Προσπαθήστε να μην συγκρίνετε τις κινήσεις του μωρού σας με αυτές άλλων ή με τις δικές σας προηγούμενες εγκυμοσύνες, εάν έχετε.

Δεύτερη εγκυμοσύνη πότε νιώθω το μωρό

Για μια μανούλα που περιμένει το 2ο μωράκι της ισχύουν τα ίδια πράγματα ότι και στην πρώτη σας εγκυμοσύνη. Με τη διαφορά οτι επειδή μια μανούλα που έχει ξανά νιώσει στο παρελθόν το προηγούμενο μωρό της να κλωτσάει, περιμένουμε να το αντιληφθεί νωρίτερα, λόγω εμπειρίας. Συνήθως μια δευτεροτόκος νιώθει το μωρό γύρω στην 18 εβδομάδα συν πλην εβδομάδες, ενώ μια πρωτοτόκος στις 20 εβδομάδες και μετά.

Πότε να ανησυχώ αν δεν ακούω το μωρό

Αν και μετά την 24 εβδομάδα της κύησης σας νιώθετε οτι δεν νιώθετε το μωράκι σας να κουνιέται, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για μια επίσκεψη ώστε να επιβεβαιώσετε την καλή υγεία του μωρού σας. Παρόλα αυτά κάθε γυναίκα και μωρό είναι διαφορετικό και πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες της κάθε μανούλας.

Προηγούμενο άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Recent Stories