Ισχιακό μωρό πως να γυρίσει

Ισχιακή προβολή εμβρύου

Εάν το μωρό σας έχει τα ποδαράκια του προς τα κάτω αυτό σημαίνει και ονομάζεται ισχιακό. Είναι σύνηθες φαινόμενο ένα μωρό να βρίσκεται σε ισχιακή θέση πριν από την 35η έως την 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.Περιμένετε δίδυμα, τρίδυμα ή περισσότερα.

Πιθανοί λόγοι που το μωρό σας είναι ισχιακό:

 • Έχετε μείνει έγκυος στο παρελθόν.
 • Υπάρχει πάρα πολύ ή πολύ λίγο αμνιακό υγρό.
 • Η μήτρα σας έχει ακανόνιστο σχήμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανάπτυξη όπως ινομυώματα, διάφραγμα της μήτρας ή άλλες ιατρικές καταστάσεις.
 • Ο πλακούντας καλύπτει ολόκληρο ή μέρος του τραχήλου σας (προδρομικός πλακούντας).
 • Το μωρό σας είναι πρόωρο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην έχει στραφεί ακόμα σε θέση πρώτου κεφαλιού.
 • Το έμβρυο έχει μια κατάσταση που το κάνει να μην γυρίζει το κεφάλι προς τα κάτω.

Πότε το μωρό γυρίζει με το κεφάλι κάτω

Τα περισσότερα μωρά στρέφονται σε στάση με το κεφάλι προς τα κάτω (κεφαλική προβολή) πριν τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης. Περίπου μόνο 3 στα 100 μωρά παραμένουν ισχιακά μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

Περπάτημα για να γυρίσει το μωρό

Το περπάτημα ενθαρρύνει την κίνηση ενώ χαλαρώνει τους ιστούς και τον συνδετικό ιστό που υποστηρίζει τη μήτρα και τη λεκάνη. Επιπλέον, περπατώντασ, δίνεται τη δυνατότητα στη “βαρύτητα” να λειτουργήσει ευεργετικά και να βοηθήσει το μωράκι σας να στραφεί με το κεφαλάκι κάτω. Δραστηριότητες όπως το kneeling και το lunging μπορεί επίσης να είναι ευεργετικές. Ωστόσο, φροντίστε να συζητήσετε οποιαδήποτε άσκηση ή σωματική κίνηση με τον γυναικολόγο ή τη μαία σας.

 

Πως να γυρίσει το μωρό

 • Εξωτερικός μετασχηματισμός (ECV) : Μέσω του εξωτερικού μετασχηματισμού ο γιατρός ασκεί πίεση στη κοιλιά σας και με κινήσεις βοηθάει το μωρό σας να γυρίσει απο ισχιακό σε κεφαλικό.
 • Ανάποδη Γέφυρα:  Ξαπλώστε στο πάτωμα με τα πόδια σας λυγισμένα και τα πόδια σας στο έδαφος. Σηκώστε τους γοφούς και τη λεκάνη σας σε θέση γέφυρας. Μείνετε στην κλίση για περίπου 10 με 20 λεπτά. Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση τρεις φορές την ημέρα. Μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε σε μια στιγμή που το μωρό σας κινείται ενεργά στη μήτρα σας.
 • Ασκήσεις που βοηθούν την αναστροφή:  Υπάρχουν μερικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε που χρησιμοποιούν τη βαρύτητα για να προσπαθήσετε να γυρίσετε το μωρό. Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν στη χαλάρωση των πυελικών μυών και της μήτρας. Μια επιλογή είναι να ξεκουραστείτε στη στάση child’s position για 10 έως 15 λεπτά. Μια δεύτερη επιλογή είναι να κουνάτε απαλά μπρος-πίσω στα χέρια και τα γόνατά σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε κύκλους με τη λεκάνη σας για να προωθήσετε τη δραστηριότητα.
 • Μουσική: Ορισμένοι ήχοι μπορεί να αρέσουν στο μωρό σας. Τοποθετήστε ακουστικά ή ένα ηχείο στο κάτω μέρος της μήτρας σας για να το ενθαρρύνετε να γυρίσ.
 • Θερμοκρασία: Όπως η μουσική, το μωρό σας μπορεί να ανταποκρίνεται στη θερμοκρασία. Δοκιμάστε να βάλετε κάτι κρύο στην κορυφή του στομάχου σας εκεί που είναι το κεφάλι του μωρού σας. Στη συνέχεια, τοποθετήστε κάτι ζεστό (όχι καυτό) στο κάτω μέρος του στομάχου σας.
 • Τεχνική Webster: Αυτή είναι μια χειροπρακτική προσέγγιση. Έχει σκοπό να ευθυγραμμίσει τη λεκάνη και τους γοφούς σας και να χαλαρώσει τη μήτρα σας.
 • Βελονισμός: Αυτή είναι μια μορφή κινεζικής ιατρικής. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση βελόνων σε σημεία πίεσης για να εξισορροπηθεί η ενέργεια του σώματός σας. Μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει η μήτρα σας και να διεγείρει την κίνηση του μωρού σας.
Προηγούμενο άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories