Συσπάσεις Braxton Hicks: συμπτώματα
Οι συσπάσεις Braxton Hicks ή αλλιώς στα Ελληνικά προπαρασκευαστικές συσπάσεις, είναι σποραδικές συσπάσεις της μήτρας και ξεκινούν γύρω στις 6 εβδομάδες κύησης, αλλά συνήθως δεν γίνονται αισθητές μέχρι το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι ο τρόπος του σώματος να προετοιμαστεί για τον τοκετό, αλλά δεν υποδεικνύουν ότι ο τοκετός έχει αρχίσει ή πρόκειται να ξεκινήσει. Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι φυσιολογικές κατά την εγκυμοσύνη και μπορεί να είναι άβολες, αλλά δεν είναι επώδυνες.
Πότε ξεκινούν οι συσπάσεις Braxton Hicks;
Οι συσπάσεις Braxton Hicks υπάρχουν σε όλες τις εγκυμοσύνες και πιστεύεται οτι ξεκινάνε απο πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, η εμπειρία κάθε γυναίκας είναι διαφορετική. Οι περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται τις συσπάσεις Braxton Hicks στο τρίτο τρίμηνο ενώ μερικές γυναίκες τις αντιλαμβάνονται ήδη από τον 6ο μήνα ή και νωρίτερα κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου.
Πως είναι οι συσπάσεις Braxton Hicks; Τι αίσθηση έχουν οι συσπάσεις;
Οι συσπάσεις Braxton Hicks έχουν την αίσθηση σαν οι μύες της κοιλιά σας να σφύγγονται και αν βάλετε τα χέρια σας στην κοιλιά σας όταν συμβαίνουν οι συσπάσεις, πιθανότατα μπορείτε να νιώσετε τη μήτρα σας να γίνεται σκληρή, σαν να πετρώνει. Οι συσπάσεις έρχονται ακανόνιστα και συνήθως διαρκούν περίπου το πολύ 30 δευτερόλεπτα. Ενώ μπορεί να είναι άβολες, συνήθως δεν είναι επώδυνες. Εάν ο πόνος ή η ενόχληση των συσπάσεων σας υποχωρήσει σύντομα, το πιθανότερο είναι να είναι συσπάσεις Braxton Hicks.
Που οφείλονται οι συσπάσεις Braxton Hicks;
Η ακριβής αιτία των συσπάσεων Braxton-Hicks δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα “αίτια” που φαίνεται να σχετίζονται με τις συσπάσεις.
Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:
-
- Αφυδάτωση: Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 10 έως 12 ποτήρια νερό κάθε μέρα, οπότε πάρτε ένα μπουκάλι νερό και ξεκινήστε να πίνετε.
- Έντονη Δραστηριότητα: Μπορεί να παρατηρήσετε Braxton-Hicks συσπάσεις μέσα στην ημέρα όταν έχετε σταθεί για πολύ ώρα όρθια ή μετά από έντονη άσκηση.
- Σεξ: Ο οργασμός μπορεί να κάνει τη μήτρα να συστέλλεται. Γιατί; Το σώμα σας παράγει ωκυτοκίνη μετά τον οργασμό. Αυτή η ορμόνη κάνει τους μύες, όπως η μήτρα, να συσπώνται. Το σπέρμα του συντρόφου σας περιέχει προσταγλανδίνες που μπορεί επίσης να προκαλέσουν συσπάσεις.
- Γεμάτη ουροδόχος κύστη: Μια γεμάτη κύστη μπορεί να ασκήσει πίεση στη μήτρα σας, προκαλώντας συσπάσεις ή κράμπες.
- Πιάνετε συχνά τη κοιλιά σας: Η μήτρα είναι ένας μυς ο οποίος κάθε φορά που τον ακουμπάτε την κοιλιά σας αυτός αλληλεπιδρά και συσπάται. Καλό είναι να αποφεύγετε να κρατάτε συνέχεια τη κοιλιά σας.
- Στρες: Ορισμένες δραστηριότητες ή καταστάσεις μπορεί να αγχώσουν το μωρό στη μήτρα. Οι συσπάσεις μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στον πλακούντα και να δώσουν στο μωρό σας περισσότερο οξυγόνο.
- Κινητικότητα του μωρού στη μήτρα: Ένα ενεργητικό μωράκι στη κοιλιά σας, κάθε φορά που κουνιέται πιο έντονα ή προσπαθεί να αλλάξει θέση μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις Braxton Hicks.
Κατά τη διάρκεια των συσπάσεων προσπαθήσετε να ξεκουράζεστε , να αλλάξετε στάση σώματος , να ενυδατώνεστε τακτικά και να αδειάσετε τη κύστη σας.
Συσπάσεις Braxton Hicks ή Πόνοι Τοκετού;
Υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ των συσπάσεων Braxton Hicks και των πραγματικών συσπάσεων τοκετού.
Συσπάσεις Braxton Hicks:
- δεν προκαλούν εξάλειψη ή διαστολή του τραχήλου σας
- συνήθως διαρκούν περίπου μέχρι 30 δευτερόλεπτα
- μπορεί να είναι άβολες, αλλά συνήθως δεν είναι επώδυνες
- έρχονται και φεύγουν σε ακανόνιστες ώρες
- συνήθως εμφανίζονται όχι περισσότερο από μία ή δύο φορές την ώρα εώς και μερικές φορές την ημέρα
- συνήθως σταματάτε αν αλλάξετε θέση ή πιείτε νερό ή πάτε μια βόλτα
- συνήθως σταματάνε εάν κάνετε ζεστό μπάνιο ή ντουζ
Συσπάσεις τοκετού:
- δεν προκαλούν εξάλειψη ή διαστολή του τραχήλου σας
- διαρκούν απο 30 έως 70 δευτερόλεπτα
- γίνονται πιο τακτικές όσο περνάει η ώρα
- διαρκούν περισσότερο όσο περνάει η καιρός
- γίνετε πιο δυνατές ή έρχονται πιο συχνά όταν περπατάτε
- γίνονται πιο δυνατές καθώς περνάει η ώρα
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.