Συσπάσεις μήτρας εγκυμοσύνη

Συσπάσεις μήτρας στην εγκυμοσύνη; Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Ανεξαρτήτως σε ποια φάση της εγκυμοσύνης σας βρίσκεστε, οι συσπάσεις μπορεί να είναι πολύ αγχωτικές. Είτε γιατί νιώθετε οτι είναι πολύ νωρίς και ανησυχείτε, είτε επειδή νιώθετε οτι η ώρα του τοκετού πλησιάζει. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μήτρα συσπάται πολλές φορές και σε κάθε τρίμηνο η σύσπαση των τοιχωμάτων της μήτρας μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό χωρίς να σημαίνει οτι είναι ανησυχητικό ή οτι μπήκατε σε φάση τοκετού νωρίτερα.

Συσπάσεις μήτρας πρώτο τρίμηνο:

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, μπορεί να νιώθετε κράμπες καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για την εγκυμοσύνη. Μπορεί αρχικά να αντιμετωπίσετε κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στο κάτω μέρος της πλάτης σας ακόμη και πριν καταλάβετε ότι είστε έγκυος. Αυτό οφείλεται στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Αφού καταλάβετε ότι είστε έγκυος, οι συσπάσεις οφείλονται στο ότι η μήτρα σας μεγαλώνει και διαστέλλεται για να φιλοξενήσει το αναπτυσσόμενο μωρό σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες. Οι κράμπες συχνά αισθάνονται παρόμοιες με τις κανονικές σας κράμπες της περιόδου. Μόλις περάσετε το πρώτο τρίμηνο, μπορεί να εμφανίσετε περιστασιακές κράμπες. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η μήτρα είναι ένας μυς, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συσπαστεί και να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν έχετε αέρια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα ή ακόμα και γεμάτη κύστη. Μάθετε περισσότερα για τους πόνους περιόδου στην εγκυμοσύνη.

Εάν οι συσπάσεις και ο πόνος που νιώθετε είναι έντονος, συνεχόμενος και συνοδεύεται απο αιμορραγία πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Συσπάσεις μήτρας στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο:

Καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωρά, η μήτρα σας θα συνεχίσει να μεγαλώνει για να φιλοξενεί το αναπτυσσόμενο έμβρυο και ξεκινάει να προετοιμάζεται για τον τοκετό. Γνωστές και ως συσπάσεις BRAXTON HICKS, οι συσπάσεις αυτές ονομάζονται προπαρασκευαστικές και είναι φυσιολογικές καθώς η μήτρα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό, χωρίς όμως να σημαίνει οτι μπήκατε σε τοκετό. Οι συσπάσεις αυτές συμβαίνουν και κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μπορεί όσο πλησιάζετε προς την ημέρα του τοκετού να γίνονται και πιο συχνές μέσα στην ημέρα. Μάθετε περισσότερα για τις Braxton Hicks συσπάσεις και για το πως θα τις ξεχωρίσετε απο τις συσπάσεις τοκετού.

Συσπάσεις μήτρας πως είναι:

Οι συσπάσεις μήτρας ή αλλιώς Braxton Hicks Contractions είναι ήπιες έως μέτριες σε βαθμό πόνου κράμπες. Τις περισσότερες φορές είναι συσπάσεις μήτρας χωρίς καν πόνο, παρά μόνο ένα σφύξιμο στα τοιχώματα της μήτρας. Σας δίνουν το αίσθημα μιας πίεσης, τεντώματος ή πετρώματος της κοιλιάς. Ο πιο συχνός χαρακτηρισμός είναι το πέτρωμα ή αλλιώς σφύξιμο της κοιλιάς που κρατάει περίπου μέχρι 15 δευτερόλεπτα.

Ενώ οι συσπάσεις θεωρούνται σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης σας φυσιολογικές, θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή για συμπτώματα πρόωρου τοκετού.

Συμπτώματα πρόωρου τοκετού:

  • Πόνος στην πλάτη
  • Έντονη πυελική πίεση
  • Αίμα ή υγρό από τον κόλπο
  • Κράμπες ή συσπάσεις που αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα
  • Περισσότερες από πέντε συσπάσεις ή κράμπες σε μια ώρα

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories