Εγκυμοσύνη και σεξ

Οι έγκυες γυναίκες και οι σύντροφοί τους συχνά αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές να κάνουν σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι επικίνδυνο και μπορεί προκαλέσει αποβολή; Θα βλάψει το μωρό; Υπάρχουν κάποιες στάσεις τους σεξ που πρέπει να αποφεύγετε; Παρακάτω θα απαντήσουμε σε όλες αυτές τις απορίες.

Είναι ασφαλές το σεξ στην εγκυμοσύνη;

Η επαφή και η αυτοικανοποίηση είναι ένα φυσικό και φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης — εάν έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Η σεξουαλική επαφή και η αυτοικανοποίηση δεν θα βλάψουν το μωρό σας, το οποίο προστατεύεται από την κοιλιά σας και τα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας. Το μωρό σας καλύπτεται επίσης από το αμνιακό υγρό το οποίο το προφυλάσσει.

Εάν η εγκυμοσύνη σας είναι φυσιολογική και δεν έχετε επιπλοκές, η σεξουαλική επαφή και ο οργασμός δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή αποβολή.

Αργότερα στην εγκυμοσύνη, ο οργασμός ή ακόμα και το ίδιο το σεξ μπορεί να προκαλέσει ήπιες συσπάσεις. Εάν συμβεί αυτό, θα νιώσετε τους μύες της μήτρας σας να σκληραίνουν ή αλλιώς να πετρώνει η κοιλιά σας. Αυτές είναι γνωστές ως συσπάσεις Braxton Hicks και μπορεί να είναι άβολες, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικές και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε μερικές τεχνικές χαλάρωσης ή απλώς να ξαπλώσετε μέχρι να περάσουν οι συσπάσεις.

 

Επιτρέπεται η εκσπερμάτωση στην εγκυμοσύνη;

Κατά την σεξουαλική επαφή συνιστάται η χρήση προφυλακτικού καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το σπέρα και τα σπερματικά υγρά περιέχουν προσταγλανδίνες , οι οποίες μαλακώνουν τον τράχηλο και μπορεί να προκληθεί τοκετός.

Απο την άλλη στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, μετά την 37η εβδομάδα, η ελεύθερη σεξουαλική επαφή και η εκσπερμάτωση συνίστανται διότι βοηθάνε τον τράχηλο να προετοιμαστεί για τον τοκετό και συνεπώς αυτό βοηθάει ώστε να ξεκινήσει αυτόματα ο τοκετός.

Πότε να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή στην εγκυμοσύνη;

Η μαία ή ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συμβουλεύσει να αποφύγετε το σεξ στην εγκυμοσύνη εάν:

  • Έχετε ή είχατε κάποια αιμορραγία κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης.Η σεξουαλική επαφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο περαιτέρω αιμορραγίας , ειδικότερα εάν ο πλακούντας είναι χαμηλός ή υπάρχει συλλογή αίματος.
  • Σας έχουν σπάσει τα νερά ή έχετε διαρροή αμνιακού υγρου. Κατά τη διάρκεαι του σεξ μπορεί να μεταφερθούν μικρόβια τα οποία θα περάσουν απο τον σπασμένο σάκο, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Έχετε κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη ή στον τράχηλο. που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να μπείτε σε πρόωρο τοκετό ή να έχετε αποβολή.
  • Έχετε πρόωρες συσπάσεις.
  • Έχετε δίδυμα
  • Έχετε προηγούμενο ιστορικό με πρόωρο τοκετό.

 

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Recent Stories