Εγκυμοσύνη και Πόνοι περιόδου

Το να νιώθετε κράμπες νωρίς στην εγκυμοσύνη σας μπορεί να σας προκαλέσει άγχος και ανησυχία ότι κάτι δεν πάει καλά. Ίσως αναρωτιέστε αν οι κράμπες είναι από το φυσιολογικό τέντωμα και την ανάπτυξη της μήτρας ή είναι σημάδι μιας επικείμενης αποβολής. Ωστόσο, επειδή το σώμα σας αλλάζει πολύ γρήγορα στην εγκυμοσύνη, η απάντηση σε αυτό που συμβαίνει δεν είναι πάντα προφανής.

Πονάκια χαμηλά στην κοιλιά στην αρχή της εγκυμοσύνης:

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, είναι πολύ πιθανό να νιώθετε κράμπες καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για την εγκυμοσύνη. Μπορεί αρχικά να το νιώθετε σαν τσιμπήματα στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στο κάτω μέρος της πλάτης σας ακόμη και πριν καταλάβετε ότι είστε έγκυος. Αυτό οφείλεται στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Μπορεί να νιώθετε μικρά τσιμπηματάκια στην κοιλιά στην αρχή της εγκυμοσύνης σας τα οποία μπορεί να γίνουν πιο συχνά κατά καιρούς.

Αφού καταλάβετε ότι είστε έγκυος, οι κράμπες οφείλονται στο ότι η μήτρα σας μεγαλώνει και διαστέλλεται για να φιλοξενήσει το αναπτυσσόμενο μωρό σας.

Είναι απολύτως φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες. Οι κράμπες συχνά είναι παρόμοιες με τις κανονικές σας κράμπες της περιόδου. Μόλις περάσετε το πρώτο τρίμηνο, μπορεί να εμφανίζετε περιστασιακές κράμπες. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η μήτρα είναι ένας μυς, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συσπαστεί και να προκαλέσει πόνο ή ακόμα δυσφορία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν έχετε αέρια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα ή ακόμα και γεμάτη κύστη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πιθανώς δεν υπάρχει άμεσος λόγος ανησυχίας. Παρόλα αυτά συνιστάται να είστε σε επικοινωνία με τον γιατρό σας και να τον ενημερώνετε για οτιδήποτε, ακόμα και κάτι που για εσάς φαντάζει μηδαμινό.

Σε περίπτωση που ο πόνος που νιώθετε είναι έντονος, μονόπλευρος ή συνοδεύεται από αιμορραγία πρέπει οπωσδήποτε να καλέσετε τον γιατρό σας καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αποβολής ή έκτοπης κύησης.

 

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories