Εγκυμοσύνη και Θάλασσα: Τι να προσέξετε και χρήσιμες συμβουλές

Ως έγκυος, αντιμετωπίζετε μια αυξανόμενη λίστα με πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε. Μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε ότι τίποτα δεν είναι ασφαλές για εσάς και το μωρό σας. Γνωρίζετε ότι πρέπει να τρώτε, να κοιμάστε και να ασκείστε για να παραμείνετε υγιείς, αλλά μπορεί να σας φαίνεται αρκετά περιόπλοκο το να καταλάβετε το πόσο και τι είδους πράγματα επιτρέπεται να κάνετε.

Σίγουρα τώρα που καλοκαιριάζει μια απο τις βασικές σας ερωτήσεις είναι αν μπορείτε να πάτε για μπάνιο ενώ είστε έγκυος. Σε γενικές γραμμές η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Βέβαια υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν καθώς επίσης και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πρωτού πάρετε τη πρωτοβουλία να αρχίσετε τα μακροβούτια.

Το κολύμπι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει από το πρήξιμο, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη δύσπνοια και προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό. Σε γενικές γραμμές το κολύμπι θεωρείται απο τις πιο ασφαλείς δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε για να ασκηθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ειδικότερα μετά τη 14η εβδομάδα, που μπαίνετε στο 2ο τρίμηνο και η κοιλία σας θα μεγαλώνει, το κολύμπι μπορεί να είναι ανακουφιστικό. Όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχετε καθώς απολαμβάνετε τη παραλία.

  1. Αποφεύγετε τις μεσημεριανές ώρες: Θα πρέπει να αποφεύγετε να είστε στη θάλασσα μεταξύ 12:00 – 3:00 το μεσημέρι όπου ο ήλιος ειδικά το καλοκαίρι καίει πάρα πολύ.
  2. Μην ξεχνάτε να φοράτε αντιηλικακό: Να φοράτε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και ειδικά στην κοιλιά σας πριν βγείτε απο το σπίτι.
  3. Μην κάθεστε στον ήλιο: Σε όλες μας αρέσει το καλοκαιρινό μαύρισμα. Στην περίοδο όμως της εγκυμοσύνης καλό είναι να αποφεύγετε να κάθεστε κάτω απο τον ήλιο για ηλιοθεραπεία.
  4. Να έχετε πάντα ένα 2ο μαγιό: Είναι πολύ σημαντικό μόλις βγαίνετε απο τη θάλασσα, να αλλάζετε μαγιό και να μην το αφήνετε να στεγνώνει πάνω σας, ειδικά το κάτω μέρος. Έτσι θα αποφύγετε πιθανές κολπίτιδες.
  5. Να είστε πάντα ενυδατωμένη: Μπορεί να νιώθετε οτι η θάλασσα σας δροσίζει, αλλά η ζέστη σας αφυδατώνει. Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένη όσο είστε έξω στη ζέστη, γιατί ιδρώνετε και χάνετε υγρά και ας νιώθετε δροσερή
  6. Αποφύγετε τα μακροβούτια: Και σε ποιον δεν αρέσουν τα μακροβούτια; Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί όμως απαγορεύονται , καθώς μπορεί να τραυματιστείτε σοβαρά και να βάλετε εσάς και το μωράκι σας σε κίνδυνο.
  7. Μην απομακρύνεστε βαθιά και πηγαίνετε εκεί που δεν πατώνετε: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι κράμπες είναι συχνό φαινόμενο ακόμα και μέσα στη θάλασσα. Απαραίτητο είναι να κολυμπάτε κοντά σε κόσμο και σε σημείο που πατώνετε ώστε σε μια τέτοια περίπτωση να μην είστε μόνη και να έχετε κάποιον να σας βοηθήσει.
  8. Αποφεύγετε να κάθεστε έξω έξω στη θάλασσα: Καλό είναι να αποφεύγετε να κάθεστε στο σημείο που ανακυκλώνεται η άμμος ή έξω κάτω στην άμμο, διότι μέσω της άμμου μπορεί να μεταφερθούν μικρόβια και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κολπίτιδας.

Όσα οφέλη και αν έχει το κολύμπι μην ξεχνάτε πρωτού αποφασίσετε να πάτε για μπάνιο στη θάλασσα , να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Recent Stories