Μαύρη γραμμή στη κοιλιά

Μαύρη γραμμή στη κοιλιά εγκυμοσύνη

Linea nigra τι είναι;

Η μαύρη γραμμή στη κοιλιά , linea nigra, (μερικές φορές ονομάζεται «γραμμή εγκυμοσύνης») είναι μια σκούρα γραμμή που εμφανίζεται στη μέση της κοιλιάς σας. Ξεκινά από τον αφαλό σας και κατεβαίνει στην ηβική περιοχή. Ενώ μπορεί και σε κάποιες γυναίκες να ανεβαίνει επίσης και προς την κορυφή της κοιλιάς τους.

Συχνά αναπτύσσεται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που δεν είναι έγκυες.

Γιατί εμφανίζεται η μαύρη γραμμή στη κοιλιά στην εγκυμοσύνη;

Κατά την εγκυμοσύνη, οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας κάνουν το δέρμα σας να παράγει περισσότερη μελανίνη. Η μελανίνη είναι η ουσία που δίνει στο δέρμα σας το χρώμα. Τα υψηλότερα επίπεδα μελανίνης μπορεί να κάνουν ορισμένες περιοχές του δέρματός σας να γίνουν πιο σκούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι πιο πιθανό εάν έχετε φυσικά πιο σκούρο δέρμα.

Η linea nigra είναι μια από τις περιοχές που μπορεί να γίνουν πιο σκούρες. Προκαλείται από το σκουρόχρωμο της linea alba, η οποία είναι μια ζώνη συνδετικού ιστού που ενώνει τους κοιλιακούς σας μυς.

Πότε εμφανίζεται η μαύρη γραμμή στη κοιλιά;

Η μέλανα γραμμή υπάρχει πάντα στο σώμα σας, αλλά είναι σχεδόν αόρατη μέχρι να αυξηθούν οι ορμόνες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις περισσότερες εγκύους, η μαύρη γραμμή σκουραίνει αρκετά ώστε να είναι ορατή στο δεύτερο τρίμηνο (περίπου 20 εβδομάδες). Πριν μείνετε έγκυος, η γραμμή ονομάζεται linea alba ή “λευκή γραμμή”. Ενώ όταν είστε έγκυος και η γραμμή γίνεται μαύρη και ορατή, ονομάζεται linea nigra.

Μαύρη γραμμή εγκυμοσύνης πότε φεύγει;

Η μαύρη γραμμή θα εξασθενίσει μετά την εγκυμοσύνη όταν τα επίπεδα των ορμονών σας επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα. Η εξασθένιση της είναι σταδιακή για αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Συνήθως εξαφανίζεται στους πρώτους 6 μήνες μετά τη γέννα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν εξαφανίζεται εντελώς ή χρειάζεται πολύς περισσότερος χρόνος για να φύγει.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories