Agitation Θηλασμός

Agitation Θηλασμός τι είναι;

To Nursing Aversion/Agitation ή αλλιώς γνωστό με τον όρο Breastfeeding Aversion and Agitation (BAA) είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται στις γυναίκες που θηλάζουν.Κατά το φαινόμενο αυτό η μητέρα νιώθει αποστροφή και απορρίπτει την ανάγκη του παιδιού της που της ζητάει να θηλάσει. Αυτό το αίσθημα αποστροφής είναι κοινό στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Όταν η μητέρα θηλάζει παιδί/ά μεγαλύτερης
  • Όταν θηλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Όταν θηλάζει το μεγαλύτερο παιδί και το νεογέννητο. Κάνει δηλαδή Tandem Nursing (Παράλληλο θηλασμό)
  • Όταν η μητέρα έχει πόνο στις θηλές κατά τη πρώτη περίοδο του θηλασμού
  • Όταν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης : Η εγκυμοσύνη ασκεί μεγάλη πίεση στο σώμα, όπως και ο θηλασμός. Ως αποτέλεσμα, οι έγκυες γυναίκες μπορεί να αισθάνονται εξαντλημένες και να δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Επιπλέον κατά την εγκυμοσύνη μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει περισσότερη ευαισθησίας της θηλής, δημιουργώντας παραπάνω δυσφορία, πόνο, άγχος, ακόμη και αγωνία κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Η προέλευση αυτών των συναισθημάτων απόρριψης δεν είναι πολύ γνωστή, αλλά δεν φαίνεται να είναι λόγω ορμονών. Μάλλον είναι μια διαδικασία που πολλά θηλαστικά βιώνουν όταν αισθάνονται ότι ήρθε η ώρα να απογαλακτίσουν.

Συχνά, το Nursing Aversion/Agitation αυξάνεται τη νύχτα, επειδή η κούραση και η ένταση της αδυναμίας ύπνου αυξάνουν αυτά τα συναισθήματα απόρριψης.

Φαίνεται οτι ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου και βιταμίνης Β12 έχουν βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων χωρίς όμως να είναι αποδεδειγμένο.

Τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το Nursing Aversion/Agitation

Εάν αισθάνεστε άσχημα που νιώθετε έτσι και παρόλα αυτά δεν θέλετε να σταματήσετε να θηλάζετε το μωρό σας μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Τεχνικές χαλάρωσης ή γιόγκα
  • Βάλτε μουσική για να εστιάσετε την προσοχή σας στο τραγούδι και να αποσπάσετε την προσοχή σας από τη διαδικασία του θηλασμού.
  • Ανάλογα με την ηλικία του μωρού, προσπαθήστε να συμφωνήσετε με το παιδί σας κάθε πότε θα το θηλάζετε
  • Προσπαθήστε να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να σας βοηθήσει με το φαγητό του μωρού και κατά τη διάρκεια της
  • Προαπσθείστε να κοιμηθείτε περισσότερο ώστε να είστε πιο ξεκούραστη, πράγμα που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το αίσθημα να μην θέλετε να θηλάσετε το παιδί σας.

Αυτοί οι τρόποι σίγουρα δεν αποδίδουν πάντα και δεν ταιριάζουν σε όλες. Σε κάθε άλλη περίπτωση, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον πλήρη απογαλακτισμό και τη διακοπή του θηλασμού. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αυτά τα συναισθήματα, να μην αισθάνεστε ενοχές που τα έχετε και να καταλάβετε ότι είναι πιο συνηθισμένο απο ότι νομίζετε αλλά δεν συζητιέται συχνά.

Μην ξεχνάτε οτι ο θηλασμός δεν είναι εύκολος και το γεγονός οτι φτάσατε μέχρι εδώ είναι αξιοσημείωτο.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories