Πως να κάνετε δίδυμα

Πως να μείνετε έγκυος σε δίδυμα

Πολλές γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες αναρωτιούνται πώς να κάνουν δίδυμα. Είτε ελπίζετε είτε όχι να συλλάβετε δίδυμα, είναι χρήσιμο να κατανοήσετε τους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να κάνετε δίδυμα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν κάποια στάνταρ πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μείνετε έγκυος σε δίδυμα και ανεξάρτητα από το τι κάνετε, οι πιθανότητες να έχετε μια μονήρη κύηση δεν αλλάζουν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η χρήση θεραπειών για την υπογονιμότητα αυξάνει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος σε δίδυμα. Ωστόσο, οι θεραπείες γονιμότητας δεν είναι η μόνη αιτία. Παρακάτω θα αναλύσουμε παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος με δίδυμα.

Ηλικία και δίδυμα

Τα άτομα άνω των 30 ετών, και ιδιαίτερα τα άτομα άνω των 35 ετών, είναι πιο πιθανό να συλλάβουν δίδυμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) αυξάνονται καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν σε ηλικία. Η FSH είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των ωαρίων στις ωοθήκες πριν απελευθερωθούν. Όσο η γυναίκα μεγαλώνει απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα FSH επειδή τα ωάρια απαιτούν περισσότερη διέγερση για να αναπτυχθούν. Μερικές φορές, τα ωοθυλάκια αντιδρούν σε τόσο υψηλότερα επίπεδα FSH και δύο ή περισσότερα ωάρια απελευθερώνονται και γονιμοποιούνται, με αποτέλεσμα πολύδυμη κύηση.

Οικογενειακό ιστορικό και δίδυμα

Ένα οικογενειακό ιστορικό πολύδυμων κυήσεων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να συλλάβει κάποιος δίδυμα. Τα γονίδια απο την οικογένεια σας επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό και μπορεί να κάνει κάποια γυναίκα πιο πιθανό να απελευθερώσει περισσότερα από ένα ωάρια, με αποτέλεσμα τη σύλληψη διδύμων.

Βάρος Σώματος και δίδυμα

Τα άτομα με παραπάνω σωματικό βάρος είναι πιο πιθανό να συλλάβουν δίδυμα από τα άτομα με χαμηλότερο βάρος. Και με αυτό δεν εννοούμε να παχύνετε για να συλλάβετε δίδυμα. Το επιπλέον σωματικό λίπος συνήθως οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε υπερδιέγερση των ωοθηκών. Αντί να απελευθερώσουν μόνο ένα ωάριο κατά την ωορρηξία, οι ωοθήκες μπορεί να απελευθερώσουν δύο ή περισσότερα. Ενώ οι πιθανότητες για δίδυμα μπορεί να αυξηθούν, άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος μπορεί να κάνουν γενικά πιο δύσκολη τη σύλληψη.

Διατροφή και δίδυμα

Συγκεκριμένα τρόφιμα που τρώτε ή δεν τρώτε μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις πιθανότητές σας να κάνετε δίδυμα. Ενώ μια έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν δίδυμα.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι βίγκαν είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να έχουν δίδυμα από εκείνους που κατανάλωναν γαλακτοκομικά. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, «οι δίαιτες που περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά σε περιοχές όπου χορηγείται αυξητική ορμόνη στα βοοειδή, φαίνεται να ενισχύουν τις πιθανότητες πολύδυμων κυήσεων λόγω διέγερσης των ωοθηκών».

Μια άλλη μελέτη βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γιαμ και του υψηλότερου ποσοστού διδύμων. Παρόμοια με τον αντίκτυπο της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, θεωρείται ότι τα γιαμ μπορεί επίσης να διεγείρουν την πολλαπλή ωορρηξία.

Θηλασμός και δίδυμα

Οι γυναίκες που ξανά μένουν έγκυες ενώ θηλάζουν είναι πιο πιθανό να έχουν δίδυμα από εκείνες που δεν θηλάζουν. Είναι αλήθεια ότι ο θηλασμός μπορεί επίσης να καταστείλει τη ωορρηξία και τη περίοδο σας και να αποτρέψει την εγκυμοσύνη, ειδικά κατά τους πρώτους έξι μήνες του μωρού εάν το μωρό θηλάζει αποκλειστικά. Ωστόσο, είναι δυνατό να μείνετε έγκυος όταν θηλάζετε και μάλιστα με δίδυμα!

Αν και ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα απόκτησης διδύμων, δεν υπάρχει τρόπος να αυξήσετε στη πραγματικότητα τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος σε δίδυμα με φυσικό τρόπο. Μια γυναίκα συνήθως θα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος με δίδυμα στους πρώτους υπερήχους νωρίς στην εγκυμοσύνη.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories