Τι βλέπει ένα μωρό 40 ημερών;

Κάθε λεπτό που το μωράκι σας μένει ξύπνιο ξύπνια αντιλαμβάνονται τα πράγματα, τους ανθρώπους, τους ήχους, τις μυρωδιές και την αίσθηση του κόσμου γύρω τους.

Αν και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να καταλάβει τι σημαίνουν όλες αυτές οι πληροφορίες για εκείνο , το μωρό σας μπορεί να βρει χαρά και παρηγοριά στα σε εκείνο γνωστά πρόσωπα, τις φωνές και τις αισθήσεις της καθημερινής ζωής του.

Τα μωρά γεννιούνται με πλήρη οπτική ικανότητα να βλέπουν αντικείμενα και χρώματα. Ωστόσο, τα νεογέννητα δεν μπορούν να δουν πολύ μακριά παρά μόνο αντικείμενα που βρίσκονται 20-40 εκατοστά μακριά. Τα νεογέννητα προτιμούν να κοιτάζουν το πρόσωπο σας περισσότερο απο οτιδήποτε άλλο πάνω καθώς επίσης και άλλα σχήματα κυρίως στρογγυλά με ανοιχτόχρωμα και σκούρα περιγράμματα (όπως είναι τα μάτια σας). Επίσης μπορούν να εντοπίσουν οικεία πρόσωπα, ακόμη και σε απόσταση. Τα ανθρώπινα πρόσωπα είναι ένα από τα αγαπημένα τους πράγματα για να κοιτάξουν, ειδικά το δικό τους ή το πρόσωπο των γονιών τους.

Μπορείτε να τοποθετήστε έναν καθρέφτη στο ύψος των ματιών του μωρού σας και δείτε πώς το μωρό σας παρακολουθεί τον εαυτό του. Αμέσως μετά τη γέννηση, ένα μωρό βλέπει μόνο ασπρόμαυρο, με αποχρώσεις του γκρι. Καθώς περνούν οι μήνες, θα αρχίσουν σιγά-σιγά να αναπτύσσουν την έγχρωμη όρασή τους σε περίπου 4 μήνες. Στο τέλος των 3 μηνών, μπορούν να ακολουθήσουν ένα κινούμενο αντικείμενο

Η χρωματική όραση του μωρού σας αναπτύσσεται επίσης, με παιχνίδια που έχουν έντονα χρώματα. Τα απαλά παστέλ χρώματα, ωστόσο, είναι δύσκολο για ένα μωρό να τα εκτιμήσει – κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου όταν αγοράζετε παιχνίδια και βιβλία.

Πότε να ανησυχείτε για το εάν το μωρό σας βλέπει καλά;

  • Εάν το μωρό σας δεν φαίνεται ποτέ να προσηλώνεται σε αντικείμενα περίπου 30 εκατοστά μακριά — ειδικά στο πρόσωπό σας — τον πρώτο μήνα της ζωής του, ενημερώστε τον παιδίατρό σας.
  • Σε τρεις έως τέσσερις μήνες, εάν το μωρό σας εξακολουθεί να έχει στραβισμό. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι οπτικού μυϊκού προβλήματος και θα πρέπει να αξιολογηθεί απο τον παιδίατρο σας.

Σε κάθε περίπτωση κάθε μωράκι είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Θα πρέπει πάντα να είστε σε επικοινωνία με τον παιδιάτρο σας για οτιδήποτε σας απασχολεί ή σας ανησυχεί.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories