Πρώτη Επίσκεψη στο Γυναικολόγο για Εγκυμοσύνη

Συγχαρητήρια είστε ΕΓΚΥΟΣ!!!!!

Ήρθε η ώρα για το πρώτη σας επίσκεψη με τον γυναικολόγο.

Το πρώτο ραντεβού με το γυναικολόγο πραγματοποιείται μεταξύ της 6ης και 8ης εβδομάδας της κύησης. Δηλαδή στον δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης. Είναι ίσως από τα πιο αγχωτικά ραντεβού στην εγκυμοσύνη. Είναι κάτι άγνωστο και πολλές γυναίκες δεν ξέρουν τι να περιμένουν ή τι θα δουν στην ασπρόμαυρη αυτή οθόνη του υπερήχου. Μόλις λοιπόν κλείσετε αυτό το πολυπόθητο ραντεβού μπορείτε να αρχίζετε να προετοιμάζεστε νωρίτερα ώστε να πάτε πιο προετοιμασμένη.Προτού όμως ξεκινήσετε να αγχώνεστε πάρτε μια βαθιά ανάσα και διαβάστε το άρθρο στο οποίο θα αναλύσουμε ότι θα δείτε και θα κάνετε στη πρώτη επίσκεψη με το γιατρό σας.

Γράψτε σε ένα χαρτάκι μια λίστα με όλες τις απορίες και τις ερωτήσεις που έχετε σχετικά με την εγκυμοσύνη.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο γυναικολόγος σας στη πρώτη επίσκεψη της εγκυμοσύνης σας , είναι να σας πάρει το ιατρικό ιστορικό. Θα σας ρωτήσει για το ιστορικό της υγείας σας σε μαιευτικό, γυναικολογικό, ψυχιατρικό ,σωματικό και οικογενειακό επίπεδο. Μην ξεχάσετε να του αναφέρετε τα πάντα για την υγεία σας αλλά και για κάποιο πρόβλημα υγείας του στενού οικογενειακού κύκλου σας. Κάτι για εσάς που θεωρείτε ασήμαντο μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας. Επίσης θα σας ρωτήσει αν παίρνετε κάποια φάρμακα , αν ναι, για ποιο λόγο. Επιπλέον, θα υπολογίσετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού σας σύμφωνα με τη τελευταία σας περίοδο.


Το δεύτερο πράγμα που θα κάνει ο γιατρός σας πριν κάνετε τον πολυπόθητο υπέρηχο είναι να σας ζυγίσει και να σας μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση. Αυτό θα είναι ορόσημο για να δει με τι κιλά και τι μονάδες ξεκινάτε την εγκυμοσύνη σας ώστε να ελέγχει τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν. Αυτή τη διαδικασία θα την επαναλαμβάνετε σε κάθε σας μαιευτική επίσκεψη ώστε να έχετε και εσείς και ο γιατρός σας μια εικόνα των κιλών που παίρνετε κατά την εγκυμοσύνη όπως επίσης και για τον έλεγχο της αύξησης ή της μείωσης της αρτηριακής σας πίεσης.

Το τρίτο και σημαντικότερο για όλους τους μέλλοντες γονείς είναι ο υπέρηχος. Ο υπέρηχος αυτός και μέχρι τον υπέρηχο της αυχενικής διαφάνειας θα γίνεται διακολπικά, διότι το μωράκι σας είναι αρκετά μικρούλι για να το δείτε από τον κοιλιακό υπέρηχο. Σε αυτή τη φάση υπάρχει η πιθανότητα να ακούσετε τη καρδούλα του μωρού σας αλλά όλα εξαρτώνται από το πόσων εβδομάδων είστε. Η καρδούλα του εμβρύου ξεκινάει την 6η εβδομάδα και μπορεί να γίνει αντιληπτή μέσω του υπερήχου απο εκείνη την εβδομάδα και μετέπειτα. Οι περισσότερες γυναίκες  βέβαια καταφέρνουν να ακούν τη καρδούλα του μωρού τους γύρω στις 8 εβδομάδες. Σε περίπτωση που είστε από τις τυχερές και ακούσατε την καρδούλα του μωρού σας στον πρώτο υπέρηχο, κάντε μια παύση και κρατήστε αυτή τη στιγμή στη μνήμη σας χαραγμένη.

Αν και για κάποιον που δεν γνωρίζει, ο υπέρηχος του φαίνεται μια ασπρόμαυρη εικόνα με μια κουκιδίτσα κάπου εκεί, ο γιατρός ελέγχει αν το εμβρυάκι σας είναι εντός ή εκτός της μήτρας, αν υπάρχει εμβρυϊκός σάκος , εμβρυικά στοιχεία καθώς επίσης και λεκιθικός ασκός ( ο οποίος τρέφει το μωράκι σας μέχρι να ξεκινήσει ο πλακούντας)

Το τέταρτο και το τελευταίο στάδιο της επίσκεψης σας, είναι να συζητήσετε τυχόν απορίες που έχετε μαζί με τον γιατρό σας, να σας γράψει τα φάρμακα τα οποία θα χρειαστεί να λαμβάνετε, καθώς επίσης και να προγραμματίσετε την επόμενη επίσκεψη σας.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories