Φολικό οξύ ή Φυλλικό Οξυ: Πως σχετίζεται με τη γονιμότητα, Ποια τα οφέλη του στην εγκυμοσύνη και σε ποιες τροφές το βρίσκουμε.

Το Φολικό η αλλιώς Φυλλικό Οξύ είναι μια βιταμίνη (Β9) του συμπλέγματος Β που ενισχύει την γυναικεία αναπαραγωγική ικανότητα. Αν σκέφτεστε να γίνετε σύντομα γονείς το φυλλικό οξύ είναι σίγουρα ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητα σας.

Είναι ένα πολύ σημαντικό συμπλήρωμα για τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, επειδή η λήψη του φυλλικού οξέος έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι προλαμβάνει τις ανωμαλίες σύγκλεισης του νωτιαίου σωλήνα, δηλαδή διαταραχές που αφορούν στη διάπλαση του νευρικού συστήματος του εμβρύου σε ποσοστό 70%.

Ο λόγος για τον οποίο συστήνεται από τόσο νωρίς είναι διότι το ΚΝΣ του εμβρύου ξεκινά να δημιουργείται συμβαίνει ήδη από δύο ή τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη, όταν αρκετές γυναίκες μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυες. Συνεπώς προλαμβάνει πιθανές ανωμαλίες προβλήματα με την σπονδυλική στήλη ή τον εγκέφαλο οι οποίες εμφανίζονται πολύ νωρίς, περίπου στις πρώτες 3-4 εβδομάδες κύησης. Έτσι, όταν μια γυναίκα που λαμβάνει φολικό οξύ, βοηθάει με αυτόν τον τρόπο στην υγιή ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου, κάτι που συμβαίνει τον πρώτο καιρό της εγκυμοσύνης.

Το φυλλικό οξύ είναι επίσης απαραίτητο για τον μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού, κυρίως για την σύνθεση, επιδιόρθωση και μεθυλίωση του DNA και επίσης προλαμβάνει ή μειώνει τη πιθανότητα επιδείνωσης της αναιμίας μιας και είναι απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Παρακάτω αναγράφονται μερικές πιθανές ανωμαλίες που προλαμβάνονται με τη λήψη φυλλικού οξέως:

• Δισχιδής ράχη (ατελής ανάπτυξη του νωταίου μυελού και των σπονδύλων)
• Ανεγκεφαλία (ατελής ανάπτυξη βασικών τμημάτων εγκεφάλου)
• Χειλεοστομία (λαγόχειλο) και υπερωιοσχιοστία (λυκόστομα)
• Πρόωρος τοκετός
• Χαμηλό βάρος γέννησης
• Αποβολή
• Ελλιπής ανάπτυξη στη μήτρα

Τροφές πλούσιες σε Φυλλικό Οξύ:

Όσπρια : Φακές, φασόλια και ρεβίθια αποτελούν την καλύτερη φυσική πηγή φυλλικού οξέος. Μισή κούπα οσπρίων είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ

Σπανάκι: Ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι περιέχει 58 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος ή περίπου 15% των καθημερινών αναγκών σας.

Μπρόκολο: Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο περιέχει 84 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος.

Σπαράγγια: 70 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος ανά μισή μερίδα

Αβοκάντο : Εκτός από καλά λιπαρά, το αβοκάντο αποτελεί καλή πηγή φυλλικού οξέος, δίνοντας 54 μικρογραμμάρια ή περίπου το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ανά μερίδα

Αυγά: Ένα μεγάλο αυγό περίεχει περίπου 24 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος

Ξηροί Καρποί:

Φιστίκια ( Μισό μπολ φιστίκια σας δίνει περίπου 175 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος.)

Φουντούκια ( 65 μικρογραμμάρια )

Αμύγδαλα ( 31 μικρογραμμάρια )

Καρυδιών ( 49 μικρογραμμάρια )

Όλες οι γυναίκες συστήνεται και μπορούν να λαμβάνουν συμπλήρωμα φολικού οξέως τουλάχιστον 400 mcg (μικρογραμμάρια) καθημερινά διότι η επαρκής λήψη φυλλικού οξέως μόνο μέσω της διατροφής είναι πολύ δύσκολη να επιτευχθεί.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories