Τοξοπλάσμωση, γάτα και εγκυμοσύνη: Μύθοι και Αλήθειες

Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ αν ήταν αλήθεια ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να μένουν μακριά από τις γάτες επειδή τα περιττώματά τους μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες.

Έχει αποδειχθεί όντως ότι στα κόπρανα της γάτας υπάρχει ένα παράσιτο που μπορεί να είναι επιβλαβές για ένα έμβρυο, το τοξόπλασμα. Αυτό το παράσιτο όμως προσβάλλεται εύκολα και με άλλους τρόπους, όχι μόνο μέσω της γάτας. Συνεπώς, οι μέλλουσες μητέρες δεν χρειάζεται να διώχνουν τις οικόσιτες γάτες που έχουν σαν κατοικίδια μακριά τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προφυλάσσονται με τρόπους και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

Μπορώ να αλλάξω το δίσκο απορριμμάτων γάτας ενώ είμαι έγκυος;

Αν έχετε γάτα, είναι καλύτερο να λάβετε κάποιες προφυλάξεις:

  • Ζητήστε από κάποιον άλλο στο σπίτι να αδειάσει τους δίσκους απορριμμάτων γάτας αν είναι δυνατόν. Εάν κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει, φορέστε γάντια μιας χρήσης ενώ το κάνετε και πλύνετε καλά τα χέρια σας στη συνέχεια.
  • Αλλάζετε το δίσκο απορριμμάτων γάτας σας κάθε μέρα και καθαρίζετε καλά με ζεστό νερό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μικρόβιο χρειάζεται συνήθως 2 έως 3 ημέρες για να γίνει ενεργό αφού χυθεί στο πώμα της γάτας.
  • Πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά εάν αγγίξετε κατά λάθος το κακά της γάτας.
  • Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά μετά το χειρισμό της γάτας και αποφύγετε τη στενή επαφή με τυχόν άρρωστες γάτες.
  • Αποφύγετε την κηπουρική σε περιοχές που μπορεί να έχουν λερωθεί με περιττώματα γάτας.

Θυμηθείτε ότι δεν μπορείτε να κολλήσετε τοξοπλάσμωση χαϊδεύοντας μια γάτα ή έχοντας μια γάτα για κατοικίδιο.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, εάν έχετε μια γάτα εσωτερικού χώρου που τρώει μόνο γατοτροφή και δεν έχει επαφή με εξωτερικά ζώα, ο κίνδυνος τοξοπλάσμωσης είναι πολύ χαμηλός.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories