Τοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη: Πως θα προστατευτείτε

- Advertisement -

Πώς μπορείτε να κολλήσετε τοξοπλάσμωση;

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Οι περισσότερες περιπτώσεις τοξοπλάσμωσης οφείλονται στην κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Μπορείτε να μολυνθείτε από:

  • τρώγοντας ωμό ή άψογο κρέας (κρέας με ίχνη ροζ ή αίματος)
  • τρώγοντας αλλαντικά όπως σαλάμι ή ζαμπόν
  • πίνοντας μη παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα ή τρώγοντας προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτό
  • αν έρχεστε σε επαφή με πρόβατα ή αρνιά που κυοφορούν
  • τρώγοντας λαχανικά που μπορεί να έχουν πάνω κακά γάτας ή μολυσμένο χώμα πάνω τους
  • να αγγίξετε μολυσμένα κόπρανα γάτας (για παράδειγμα, αλλάζοντας το κουτί απορριμμάτων) και μετά να αγγίξετε το φαγητό σας.

Το να χαϊδεύετε μια γάτα ή να έχετε μια γάτα ως κατοικίδιο δεν σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσετε τοξοπλάσμωση.

Δεν μπορείτε να κολλήσετε τοξοπλάσμωση μέσω της επαφής άτομο με άτομο. Αλλά οι μητέρες μπορούν να περάσουν τη μόλυνση στο αγέννητο μωρό τους μέσω του πλακούντα.

 Πως θα προστατευτείτε απο τη τοξοπλάσμωση;

Οι πιθανότητες εμφάνισης τοξοπλάσμωσης για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ότι είναι πολύ μικρές. Ακόμα κι αν μολυνθείτε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μωρό σας βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς σε πολλές περιπτώσεις η μόλυνση δεν εξαπλώνεται στο μωρό. Παρόλα αυτά πρέπει να προφυλάσσεστε σωστά.

  • Καλύψτε τυχόν παιδικές πλαστελίνες και υλικά με άμμο για να αποτρέψετε τις γάτες να τις χρησιμοποιούν ως κουτιά απορριμμάτων.
  • Πλύνετε τα χέρια σας πριν ετοιμάσετε και φάτε φαγητό.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια, τα μαχαίρια και τις σανίδες κοπής αφού προετοιμάσετε το ωμό κρέας.
  • Αποφύγετε να τρώτε έξω λαχανικά και σαλάτες που δεν ξέρετε αν έχουν πλυθεί καλά.
  • Σε περίπτωση που φάτε κρέας έξω, ζητήστε να είναι καλά μαγειρεμένο. Αν σας φανεί άψητο, μην το φάτε.
  • Ξεφλουδίστε ή πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά για να απαλλαγείτε από τυχόν ίχνη χώματος.
  • Μην τρώτε ωμά αλλαντικά όπως σαλάμι ή ζαμπόν.
  • Μην τρώτε μη παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα ή προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτό.
  • Μαγειρέψτε καλά όλο το κρέας (μην αφήνετε ίχνος αίματος ή ροζ).
  • Φορέστε γάντια ενώ κάνετε οποιαδήποτε κηπουρική και πλύνετε τα χέρια και τα γάντια σας μετά.
  • Αποφύγετε την κηπουρική σε περιοχές που μπορεί να έχουν λερωθεί με περιττώματα γάτας.
  • Αν έχετε γάτα, αποφύγετε να αλλάζετε τον κάδο απορριμάτων της και αν χρειαστεί κάντε το με γάντια και μετά πλύντε καλά τα χέρια σας.

Το ξύδι σκοτώνει το τοξόπλασμα;

Τα ωμά λαχανικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως πιθανές πηγές μετάδοσης τοξοπλάσμωσης. Το να μουλιάζετε τα ωμά λαχανικά σας σε νερό στους 65 βαθμούς ή σε διάλυμα ξιδιού στους 45 βαθμούς για 1 λεπτό φαίνεται να ιδιαίτερα αποτελεσματική για την απενεργοποίηση των σπόρων του T. gondii.

Παρόλα αυτά υπάρχει και η θεωρία οτι ο εμποτισμός των λαχανικών στο ξύδι δεν είναι σωστός τρόπος για να μείνετε ασφαλείς απο το τοξόπλασμα. Το τοξόπλασμα είναι ένα μικρόβιο κόκκος, ο οποίος όταν έρχεται σε αντίδραση με υψηλή θερμοκρασία και ξύδι, κλείνεται μέσα στο κέλυφος του για να προστατευτεί και δεν σκοτώνεται, απλά απενεργοποιείται. Αποτέλεσμα αυτού είναι μόλις επανέλθει σε κανονική θερμοκρασία να ανοίγει το “κέλυφος” του και να ξανά είναι ενεργός.

- Advertisement -

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Recent Stories