Πώς να μείνετε έγκυος: 10 Tips για να αυξήσετε τη γονιμότητα

Σκέφτεστε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας για να γίνετε μαμά; Είστε ψυχολογικά έτοιμη να υποδεχτείτε ένα μωρό;. Τότε ήρθε η ώρα να κάνετε και το σώμα σας όσο το δυνατόν πιο υγιές και έτοιμο.
Υπάρχουν και πράγματα που πρέπει να αποφύγετε. Εάν θέλετε να μείνετε έγκυος, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω DO’S AND DON’TS

1) Αποφύγετε την απότομη αύξηση και μείωση βάρους. Γυναίκες με αυξημένο ή πολύ χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί διαταραχές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο και επηρεάζει την ωορρηξία. Κάτι που όταν προσπαθείτε για παιδάκι δεν θέλετε.

Προσπαθήστε να διατηρείτε το βάρος του σώματος σας σε φυσιολογικές τιμές και αν σε περίπτωση θέλετε να χάσετε βάρος κάντε το σταδιακά και όχι με εξαντλητικές δίαιτες. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής χωρίς να φτάνετε στα άκρα.

2) Μην γυμνάζεστε πάρα πολύ έντονα! Η ένταξη της γυμναστικής στη καθημερινότητα μας έχει φοβερά οφέλη και όντως βοηθάει στο να αυξήσετε τη γονιμότητα σας. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να μην την εντάξετε σε ακραίο βαθμό ούτε να εξαντλήστε σωματικά, καθώς η έντονη άσκηση μπορεί να επιφέρει ορμονικές αλλαγές που δυσκολεύουν τις ωοθήκες σας να παράγουν ή να απελευθερώνουν ωάρια. Ακολουθήστε μιας ήπιας έντασης γυμναστική και προσπαθήστε να γυμνάζεστε τουλάχιστον 3-4 φορές τη βδομάδα ή ακόμα και μικρής διάρκειας καθημερινή άσκηση.

3) Μην περιμένετε να έχετε καθυστέρηση για να σταματήσετε να πίνετε: Σκεφτείτε το εξής: οι μισές από όλες τις εγκυμοσύνες είναι απρογραμμάτιστες. Έτσι, θα μπορούσατε να απολαμβάνετε μια βραδινή έξοδο στην πόλη με μερικά κοκτέιλ και να μην ξέρετε ότι είστε ήδη έγκυος. Εάν πίνετε, το μωρό σας πίνει επίσης. Το αλκοόλ που σας κάνει να αισθάνεστε χαλαροί θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του μωρού σας. Το αλκοόλ επηρεάζει το μωρό σας σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες.

4) Κόψτε το κάπνισμα: αν επιθυμείτε να γίνετε γονείς σύντομα, το να κόψετε το κάπνισμα και έχεις και ο σύντροφός σας είναι must. 10 τσιγάρα την ημέρα μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος. Το κάπνισμα προκαλεί αλλαγές στις σάλπιγγες και στον τράχηλό σας που μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μια έκτοπη κύηση ( κύηση εκτός της μήτρας)

Το κάπνισμα βλάπτει τις ωοθήκες σας, με αποτέλεσμα να έχετε λιγότερα ωάρια. Όσο λιγότερα ωάρια έχετε, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος. Ενώ έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα στους άντρες μειώνει τη ποιότητα του σπέρματος.

5) Ξεκινήστε να πίνετε φυλλικό οξύ: 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος κάθε μέρα είναι υπερ αρκετά και βοηθά στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.

6) Σταματήστε τη χρήση λιπαντικών: Τα λιπαντικά και κυρίως αυτά που έχουν ως βάση το νερό έχουν την τάση να κάνουν πιο δύσκολο το σπέρμα να φτάσει στη σάλπιγγα και να γονιμοποιήσει το ωάριο. Το ξέρατε ότι το σπέρμα ζει κατά μέσω όρο 3-5 μέρες ενώ με τη χρήση λιπαντικών το 90% του σπέρματος καταστρέφεται εντός 20 λεπτών; Ακόμα φαίνεται να μειώνει τη κινητικότητα του σπέρματος κατά 60-90% . Αν αντιμετωπίζετε ξηρότητα ή θέλετε να χρησιμοποιείτε λιπαντικά κατά τη σεξουαλική επαφή μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο φιλικά προς το σπέρμα λιπαντικά, το οποία κιόλας έχουν βιταμίνες και βοηθάνε το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο.

7) Σεξ: Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε! Σίγουρα τα ζευγάρια που κάνουν πιο συχνά σεξ έχουν καλύτερες πιθανότητες να τεκνοποιήσουν. Δεν χρειάζεται όμως κάθε μέρα. Τα πιο θετικά αποτελέσματα έδειξαν σε έρευνες όταν τα ζευγάρια είχαν επαφή μέρα παρά μέρα κατά τη περίοδο των γόνιμων ημερών.

Η αποχή μεγαλύτερη των 5 ημερών χαλάει τη ποιότητα του σπέρματος. Καλό θα ήταν να έχετε σεξουαλικές επαφές καθόλη τη διάρκεια του κύκλου σας και όχι μόνο όταν είστε στις γόνιμες μέρες.

8) Μάθετε να ξεχωρίζετε τις γόνιμες μέρες σας: Συνηθίστε να καταγράφετε τον εμμηνορρυσιακό σας κύκλο ώστε να αντιλαμβάνεστε σε ποια μέρα του κύκλου είστε. Ακούστε το σώμα όταν αυτό σας δείχνει στοιχεία που δηλώνουν ότι είστε σε ωορρηξία. Μερικά από τα σημάδια ωορρηξίας είναι χαμηλοί πόνοι δεξιά ή αριστερά στην κοιλιά, αυξημένες κολπικές άοσμες εκκρίσεις και μια μικρή άνοδος θερμοκρασίας του σώματος σας.

9) Μην έχετε άγχος: Είναι κατανοητό πως από τη πρώτη μέρα κιόλας προσπαθειών να σκέφτεστε συνέχεια αν μείνατε έγκυες ή όχι. Αυτό όμως όσο δύσκολο και αν ακούγεται πρέπει να το αποφύγετε γιατί δεν κάνει καλό στη ψυχική σας υγεία και σας στρεσάρει. Ευχαριστηθείτε αυτή τη περίοδο της ζωής σας και αποβάλλοντας το άγχος όλα θα έρθουν φυσικά.

10) Ρυθμίστε τη ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε: Δεν είναι απαραίτητο να κόψετε τελείως την αγαπημένη σας πρωινή απόλαυση. Χρειάζεται απλά να τη μετριάσετε. Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις περί καφεΐνης ποικίλουν, μια έρευνα το 2016 από την Αμερικάνικη Ιατρική Αναπαραγωγής έδειξε ότι η κατανάλωση παραπάνω από 5 φλυτζάνια καφέ την ημέρα επηρεάζει τη γονιμότητα, ενώ αν πίνετε παραπάνω από 200mg καφεΐνης τη μέρα αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής. Μην ξεχνάτε ότι η καφεΐνη υπάρχει σε διάφορα αφεψήματα όπως τσάι, σοκολάτα και ενεργειακά ποτά , τα οποία μπορεί να περιέχουν και μεγαλύτερο ποσοστό καφεΐνης έναντι άλλων.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories