Παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα και μειώνουν τη πιθανότητα σύλληψης

Ο πελαργός δεν έρχεται πάντα για όλους το ίδιο εύκολα. Συχνά ακούμε γύρω μας για ζευγάρια που «έπιασαν με τη πρώτη». Πολλά όμως είναι και αυτά τα ζευγάρια που προσπαθούν πολύ περισσότερο καιρό χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο. Και ενώ η γονιμότητα θεωρείται από πολλά ζευγάρια δεδομένη, στη πραγματικότητα πολλοί είναι οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Ηλικία: Όσο πιο νεαρή μια γυναίκα είναι, τόσο πιο γόνιμη είναι. Αυτό συμβαίνει διότι, όλες οι γυναίκες από τη στιγμή που γεννιούνται έχουν κάποια διαθέσιμα ωάρια τα οποία σε βάθος χρόνου χάνονται. Όσο πιο νέα είναι μια γυναίκα τόσο πιο αργά χάνονται τα ωάρια της. Επιπλέον η ποιότητα όσο και η ποσότητα μειώνονται όσο μεγαλώνει μια γυναίκα, με αποτέλεσμα γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες. Επιπροσθέτως, οι άνδρες κάτω των 40 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί διότι η ποιότητα του σπέρματος που παράγουν μειώνεται καθώς μεγαλώνουν. Σε αντίθεση με τους νεότερους, οι άνω των 40 ετών έχουν λιγότερα υγιή σπερματοζωάρια από τους νεότερους άνδρες ενώ η ποσότητα του και η κινητικότητα του σπέρματος μειώνονται συνεχώς μεταξύ 20 και 80 ετών.
Αν και η ηλικία δεν είναι το παν, φαίνεται πως επηρεάζει αρκετά τη γονιμότητα μιας γυναίκας και ενός άντρα αντίστοιχα.

Στρες: Όλοι αγχώνονται μια στο τόσο. Έτσι, εάν είστε αγχωμένοι για μερικές εβδομάδες στη δουλειά ή αισθάνεστε ανήσυχοι για μια μεγάλη κίνηση ή αλλαγή στη ζωής, πιθανότατα δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ικανότητές σας να μείνετε έγκυες. Αλλά εάν το άγχος σας συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εάν αντιμετωπίζετε μια μεγάλη αναταραχή, όπως η ανεργία ή ένας θάνατος στην οικογένεια, τότε η ωορρηξία σας μπορεί να επηρεαστεί. Καλό θα ήταν από τη στιγμή που έχετε ξεκινήσει προσπάθειες για παιδάκι να είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμη και να έχετε καλή επικοινωνία και σχέση με τον σύντροφό σας. Επιπλέον, σημαντικό θα ήταν να αποβάλετε το άγχος του «γιατί δεν μένω έγκυος» αφήνοντας αυτή τη μικρή ενοχή στην άκρη, δίνοντας του χρόνο να έρθει φυσικά και ήρεμα.

Μόλις σταματήσετε να το σκέφτεστε και να υπερπροσπαθείτε, και τότε είναι που θα έρθει το μικρό θαυματάκι.

Προηγούμενη εγκυμοσύνη: Τα ζευγάρια που είχαν μια προηγούμενη εγκυμοσύνη έχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν (ανεξάρτητα από το αν αυτή η εγκυμοσύνη είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση ενός μωρού ή όχι) σε σύγκριση με ζευγάρια που προσπαθούν για πρώτη φορά.

Τακτικότητα του Σεξ: Τα ζευγάρια που κάνουν τακτικό σεξ 2-3 φορές την εβδομάδα είναι πιο πιθανό να πετύχουν μια εγκυμοσύνς επειδή αυτή η συχνότητα διασφαλίζει ότι θα υπάρχει καλός όγκος φρέσκου σπέρματος στη γυναικεία τη στιγμή της ωορρηξίας. Παράλληλα οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική επαφή 2 μέρες πριν την ωορρηξία έχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες διότι όταν το σπέρμα προϋπάρχει πριν την ωορρηξία μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες σύλληψης του ωαρίου.

Τρόπος ζωής και Διατροφικές συνήθειες:

Βάρος σώματος: Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες από τις γυναίκες που δεν είναι, διότι φαίνεται πως το σωματικό βάρος επηρεάζει την ωορρηξία και τον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Επιπλέον το ίδιο ισχύει και για τους άντρες με παραπάνω σωματικό βάρος, καθώς το σπέρμα επηρεάζεται και χαλάει η ποιότητα του.

Η απώλεια βάρους δεν σχετίζεται με το ποια δίαιτα θα χρησιμοποιήσετε αλλά όταν συνδυάζεται με άσκηση έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Διατροφή: Εάν η διατροφή σας στερείται των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, τότε το σώμα σας δεν θα έχει τους απαραίτητους πόρους για να διατηρήσει την καλή του υγεία, πόσο μάλλον να συλλάβει και να μεγαλώσει ένα παιδί. Αποφύγετε τα φαγητά «απ’εξω» και υιοθετήστε ένα πιο υγεινό διατροφολόγιο. Προσπαθήστε πίνετε επαρκές νερό και να τρώτε φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες είναι σημαντικά. Υπάρχουν επίσης αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, όπως το φολικό οξύ, ο σίδηρος και το ασβέστιο, που είναι γνωστό ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κάπνισμα: Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 3 φορές λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες από τις μη καπνίζοντες ι. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να είναι επιβλαβές. Το κάπνισμα μειώνει το απόθεμα των ωοθηκών μιας γυναίκας ενώ στους άνδρες, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος.

Ύπνος: Η έλλειψη ύπνου σύμφωνα με μια έρευνα στην Αμερική φάνηκε πως επηρεάζει σε κάποιο βαθμό της γονιμότητα καθώς συσχετίζεται με το άγχος. Το να κάνετε τον καλό ύπνο προτεραιότητα θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας.

Φάρμακα: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη μπορεί να επηρεάσουν την ωορρηξία ενώ η ασπιρίνη μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση. Ακόμα, τα αναβολικά στεροειδή, αναστέλλουν την παραγωγή σπέρματος και αυτό μπορεί να είναι μόνιμο ακόμη και αν σταματήσει το φάρμακο.

 

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Recent Stories