Συμπτώματα τοκετού : 7 Πρώιμα σημάδια ότι ο τοκετός πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες 24 με 48 ώρες

Συμπτώματα τοκετού λίγες μέρες πριν:

Υπάρχουν πολλά σημάδια που μπορούν να υποδηλώνουν την έναρξη του τοκετού, συμπεριλαμβανομένων πολλών σωματικών αλλαγών που συμβαίνουν καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό.

Καθώς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη γέννηση του μωρού σας, αν και δεν μπορείτε να προβλέψετε την ημέρα και την ώρα του τοκετού, μπορείτε να παρακολουθείτε για πρώιμα σημάδια ότι ο τοκετός πλησιάζει. Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποια πιθανά σημάδια τοκετού πριν “σπάσουν τα νερά” και που μπορεί να σημαίνουν οτι ο τοκετός σας απέχει 24 έως 48 ώρες:

Μην ξεχνάτε όμως ότι ο κάθε τοκετός διαφέρει για κάθε γυναίκα, και αυτό που μπορεί να βιώνετε εσείς τις τελευταίες ώρες της εγκυμοσύνης σας μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό που βιώνει μια άλλη έγκυος.

  1. Έντονη πίεση κάτω στη πύελο – εμπέδωση του μωρού: Κατά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να αισθανθείτε ή να παρατηρήσετε ότι το μωρό έχει κατέβει πιο βαθιά στη λεκάνη σας. Τις ημέρες πριν από την έναρξη του τοκετού, η εμπέδωση του μωρού μπορει να σας κάνει να νιώθετε μια πίεση χαμηλά και να έχετε ένα αίσθημα “μπουκώματος¨. Το μωρό σας θα ασκήσει περισσότερη πίεση στην ουροδόχο κύστη σας, με αποτέλεσμα να πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα πιο συχνά.
  2. Μπορεί να χάσετε την τραχηλική βλέννα: Το τραχηλικό πώμα είναι μια παχιά συλλογή βλέννας που σφραγίζει το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας. Αυτό εμποδίζει τα βακτήρια να εισέλθουν στη μήτρα σας, αλλά μόλις πλησιάσει ο τοκετός, αυτό το βύσμα χαλαρώνει και πέφτει.  Το χρώμα της βλέννας ποικίλλει από διαυγές έως ροζ και μπορεί επίσης να περιέχει ίχνη αίματος – αλλά μην ανησυχείτε. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό! Η απώλεια του mucus plug είναι ο τρόπος του σώματός σας να προετοιμαστεί για τον τοκετό. Είναι πιθανό να χάσετε τη βλέννα αυτή εβδομάδες πριν ξεκινήσει ο τοκετός, αλλά συχνά συμβαίνει μέρες ή ώρες πριν τον τοκετό.
  3. Απώλεια βάρους: Ως μέλλουσα μητέρα, μπορεί να μην περιμένετε να χάσετε βάρος παρά οριν τον τοκετό. Αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να χάσετε 1 έως 3 κιλά βάρους 1 έως 2 ημέρες πριν ξεκινήσει ο τοκετός. Αυτό όμως δεν είναι απώλεια λίπους. Αντίθετα, το σώμα σας αποβάλλει το υπερβολικό βάρος νερού. Μπορεί να συμβεί λόγω του λιγότερου αμνιακού υγρού προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας και της αυξημένης ούρησης καθώς το μωρό σας κατεβαίνει πιο βαθιά στη λεκάνη κατά την προετοιμασία του για τον τοκετό. Το μωρό ασκεί πρόσθετη πίεση στην ουροδόχο κύστη σας, με αποτέλεσμα πιο συχνά ταξίδια στο μπάνιο.
  4. Πόνος στη μέση: Ο πόνος στην μ’εση είναι συχνός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της φυσικής χαλάρωσης των αρθρώσεων και των συνδέσμων κατά την προετοιμασία για τον τοκετό. Αλλά ενώ θα πρέπει να περιμένετε κάποιους πόνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πόνος στην μέση πριν τον τοκετό είναι διαφορετικός και πιο άβολος. Όταν ο τοκετός απέχει 24 έως 48 ώρες, ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί στο κάτω μέρος της πλάτης και να ακτινοβολεί στην περιοχή της λεκάνης σας. Η αλλαγή θέσης δεν προσφέρει ανακούφιση και, δυστυχώς, ο πόνος συχνά παραμένει μέχρι μετά τον τοκετό.
  5. Συσπάσεις τοκετού: Οι συσπάσεις του Braxton Hicks, ή οι ψευδείς πόνοι τοκετού, μπορούν να ξεκινήσουν εβδομάδες ή μήνες πριν από τον πραγματικό τοκετό. Εμφανίζονται καθώς οι μύες της μήτρας προετοιμάζονται για τον τοκετό. Αλλά ενώ αυτές οι συσπάσεις είναι άβολες, είναι συνήθως πιο ήπιες από τις πραγματικές συσπάσεις τοκετού και διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Οι πραγματικές συσπάσεις, από την άλλη πλευρά, είναι ισχυρότερες σε ένταση, συχνότερες και μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ένα λεπτό. Όταν οι συσπάσεις αρχίζουν να συμβαίνουν κάθε 4 έως 5 λεπτά, μπορείτε να περιμένετε την έναρξη του τοκετού μέσα σε 1 έως 2 ημέρες.
  6. Διαστολή του τραχήλου: Προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας θα έχετε εβδομαδιαίες εξετάσεις, όπου ο γιατρός σας θα ελέγχει τον τράχηλό σας για να δει εάν έχετε διαστολή. Αν και ο τράχηλος της μήτρας χρειάζεται να διασταλεί τουλάχιστον 10 εκατοστά για έναν κολπικό τοκετό, η διαστολή του τραχήλου της μήτρας τουλάχιστον 2 έως 3 εκατοστών υποδηλώνει συχνά ότι ο τοκετός απέχει 24 έως 48 ώρες.
  7. Χαλάρωση των αρθρώσεων: Το τέλος μιας εγκυμοσύνης σηματοδοτεί το σώμα σας να απελευθερώσει περισσότερη από την ορμόνη χαλασίνη, η οποία χαλαρώνει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους σας κατά την προετοιμασία για τον τοκετό. Λίγες μέρες πριν τον τοκετό, μπορεί να παρατηρήσετε πιο χαλαρές, τις αρθρώσεις στη λεκάνη σας και στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε μια απροσδόκητη παρενέργεια της χαλασίνης – την διάρροια. Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς οι μύες γύρω από το ορθό σας χαλαρώνουν.

Ο τελευταίος μήνας της εγκυμοσύνης είναι μια περίοδος ανάμεικτων συναισθημάτων. Είναι εν μέρει ενθουσιασμός και εν μέρει προσμονή καθώς περιμένετε το μωρό σας να κάνει την εμφάνισή του. Ο τοκετός είναι κάτι που δεν μπορείς να προβλέψεις. Αλλά αν παρατηρήσετε το σώμα σας, αυτό θα σας δώσει πιθανές ενδείξεις ότι ο τοκετός σας πλησιάζει!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories