Αυχενική Διαφάνεια – Τι είναι, πότε γίνεται , οι φυσιολογικές τιμές και ποιο το κόστος

Η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας ή αλλιώς υπερηχογραφικός έλεγχος 1ου τριμήνου είναι απο τις πιο βασικές εξετάσεις που θα κάνετε καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνη. Όλες οι μέλλουσες μανούλες και μπαμπάδες έχουν άγχος για αυτόν το υπέρηχο. Πρωτού όμως ξεκινήσετε να αγχώνεστε πάρτε μια ανάσα, καθώς αυτός θα είναι ίσως ο πιο αγαπημένος υπέρηχος σε όλη την εγκυμοσύνη σας και καλό θα είναι να τον απολάυσετε. Είναι η πρώτη φορά που θα δείτε το μωράκι σας ξεκάθαρα ακόμα και σε 4d, θα το δείτε να κουνάει τα χεράκια και τα ποδαράκια του, και θα είναι πλήρως ολοκληρωμένο. Και μην ξεχνάτε οτι υπάρχει και η πιθανότητα να πάρετε μια ιδεά για το φύλο του μωρού σας. Σίγουρα να ενθουσιαστείτε!

Τι είναι η αυχενική διαφάνεια

Η αυχενική διαφάνεια είναι ένας διαγνωστικός υπέρηχος πρώτου τριμήνου, ο οποίος γίνεται διακοιλιακά, με σκοπό την απόκλιση κάποιων χρωμοσωμικών ανωμαλίων όπως το σύνδρομο down. Σε αυτή την εξέταση ο εμβρυομητρικός που θα σας κάνει τον υπέρηχο θα μετρήσει την αυχενική διαφάνεια του μωρού σας , η οποία είναι το υποδόριο συσσωρευμένου υγρό πίσω από τον εμβρυϊκό αυχένα. Αυτή η μέτρηση βοηθάει ώστε να έχετε μια καλή εικόνα για την έκβαση της υγείας σας και του μωρού σας. Επίσης, συνδιαστικά με τον υπεηχρογραφικό αυτό έλεγχο θα υποβληθείτε και σε εξέταση αίματος για την εξέταση ειδικών ορμονών όπως η PAPP-A, βhCG,PIGF.

Τα αποτελέσματα της αιματολογικής εξέτασης συνυπολογίζονται με τα υπερηχογραφηκά ευρήματα για τον τελικό υπολογισμό του κινδύνου εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών και επηρεάζονται απο παράγοντες όπως η ηλικία της μητέρας, το ιστορικό της κύησης, οι συνήθειες της μητέρας, η φυλή κ.α

Τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα των εξετάσεων σας θα τα λάβετε εντός κάποιων ημερών , στα οποία θα αναγράφονται ποσοστιαίες πιθανότητες εμφάνισης σε μορφή κλάσματος. Παραδείγματος χάρη 1/2000. Που αυτό μεταφράζεται οτι οι πιθανότητες εμφάνισης για σύνδρομο down είναι 1 στισ 2000 εγκύους.

Κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο αυτό ελέγχονται επίσης:

  • Το κεφαλοουριαίο μήκος (CRL) του μωρού σας ώστε να επιβεβαιωθεί οτι συμβαδίζει με την ηλικία κύησης σύμφωνα με την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου σας.
  • Η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου
  • Αν είναι εμφανές το ρινικό οστό του εμβρύου
  • Η θέση του πλακούντα και του ομφαλίου λώρου σε σχέση με τον πλακούντα.
  • Η συγκέντρωση του αμνιακού υγρού.
  • Πιθανή πρόβλεψη για το φύλου του μωρού.

Πότε γίνεται η αυχενική διαφάνεια;

Ο υπέρηχος της αυχενικής διαφάνειας πραγματοποιείται μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας της κύησης. Ιδανικός χρόνος είναι μεταξύ 12ης και 13ης εβδομάδας.

Φυσιολογικές τιμές αυχενικής διφάνειας:

Η αυχενική διαφάνεια αυξάνεται φυσιολογικά καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει ανάλογα με το μήκος του εμβρύου. Σε γενικές γραμμές όσο πιο λεπτό είναι της αυχενικής διαφάνειας τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας.

Τα 3,5 χιλιοστά θεωρούνται η μέση φυσιολογική τιμή για έμβρυα που είναι περίπου 4.5 με 8.4 εκατοστά.

Όταν η τιμή είναι κάτω απο 2,5 χιλιοστά οι πιθανότητες εμφάνισης χρωμοσωμικής ανωμαλίας μειώνονται ακόμα περισσότερο , ενώ αν είναι πάνω απο 3,5 χιλιοστά ο κίνδυνος εμφάνισης χρωμοσωμικής ανωμαλίας και καρδιακών παθήσεων αυξάνεται.

Ιδανικά κλάσματα που δείχνουν οτι οι πιθανότητες για σύνδρομα είναι μικρές είναι αυτά που είναι κάτω 1/280 δηλάδη 1/600, 1/1000, 1/7000.

Παρ’ όλα αυτά ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα σας , τις φυσιολογικες τιμές σύμφωνα με το ιστορικό σας και θα σας πει αν χρειαστεί, τι να κάνετε στην συνέχεια.

Κόστος αυχενικής διαφάνειας:

Το κόστος της αυχενικής διαφάνειας διαφέρει απο μαιευτήριο σε μαιευτήριο. Η εξέταση αυτή συνταγογραφείται απο τον γιατρό σας και εφόσον έχετε ασφάλεια μπορείτε να τη πραγματοποιήσετε σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο πληρώνοντας απλά τη συμμετοχή σας με τελικό κόστος περίπου στα 15 ευρώ. Σε αυτή τη περίπτωση φροντίστε να κλείσετε το ραντεβού σας πολύ νωρίς διότι λόγω ζήτησης τα ραντεβού είναι ελάχιστα και με μεγάλη αναμονη.

Διαφορετικά μπορείτε να πραγαμτοποιήσετε την εξέταση σας ιδιωτικά , σε κάποιο ιδιωτικό μαιευτήριο, συνδιαστικά με τη συνταγογράφισή σας απο το γιατρό σας , με εκτιμώμενο τελικός κόστος 90-110 ευρώ. Στο παραπάνω κόστος η 4d ανάλυση, οι εξετάσεις αίματος και η κρατική συμμετοχή σας συμπεριλαμβάνονται.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories