Νεογέννητο στο σπίτι και επισκέψεις

Το να φέρετε στο σπίτι το νεογέννητο μωρό σας είναι ήδη μια από τις πιο τρομακτικές και πιο ευάλωτες στιγμές για τους νέους γονείς. Η απόκτηση ενός νεογέννητου είναι μια συναρπαστική περίοδος, αλλά είναι απαραίτητο να περιορίσετε τον ενθουσιασμό των επισκεπτών σας με το να είστε ξεκάθαροι και λεπτομερείς σχετικά με τα όρια που θέλετε να θέσετε.

Πότε να δεχθείτε τους πρώτους επισκπέπτες;

Η γρήγορη απάντηση: Όταν νιώθετε άνετα!

Δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας που να ταιριάζει σε όλους σχετικά με το πότε πρέπει να καλωσορίσετε τους επισκέπτες μετά την άφιξη του μωρού σας. Σημαντικό βέβαια, είναι να λάβετε μερικά πράγματα υπόψη πριν εσείς και ο σύντροφός σας αποφασίζετε πότε η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να έρθουν να συναντήσουν το μικρό μέλος της οικογένειας σας.

  • Μικρόβια: Το μικρούλι σας και το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό του σύστημα δεν είναι ακόμα έτοιμα για μικρόβια. Στην πραγματικότητα, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός νεογνού δεν θεωρείται ότι έχει επαρκή λειτουργία μέχρι την ηλικία των 2 μηνών! Η χρήση μάσκας κατά την επαφή με το νεογέννητο είναι απαραίτητη για την αποφυγή μεταφοράς μικροβίων
  • Ποιοι θα επισκευθούν: Προσπαθήστε να περιορίσετε τον αριθμό των επισκεπτών σε αυτούς που μπορούν να σας προσφέρουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη και βοήθεια κατά τις πρώτες εβδομάδες. Αυτός ο σημαντικός χρόνος προορίζεται για το δέσιμο με το νεογέννητό σας, μπορεί να μην υπάρχει χρόνος για καθημερινές δουλειές και προετοιμασία γευμάτων.

  • Πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις: Βάλτε τους δικούς σας περιορισμούς και συμβουλέψτε τους άλλους να λαμβάνουν τις συνιστώμενες προφυλάξεις για την οικογένειά σας. Κρατήστε τον χώρο της επίσκεψης αεριζόμενο ώστε ο αέρας να ανακυκλώνεται.
  • Διατηρείτε τους κανόνες υγιεινής: Να ζητάτε πάντα από τους επισκέπτες να πλένουν τα χέρια τους κατά την άφιξή τους και πριν κρατήσουν το νεογέννητό σας. Καλό είναι το μωρό να μην ακουμπάει απευθείας πάνω στα ρούχα των επισκεπτών. Βάλτε ένα πανάκι στο οποίο θα ακουμπάει πρώτα το νεογέννητο σας.
  • Δώστε στο μωρό το χώρο που χρειάζεται: Μπορεί να αισθάνεστε άνετα με ορισμένους επισκέπτες που έρχονται να δουν το μωρό, αλλά δεν είστε σίγουροι ότι θα αφήσετε όλους να κρατήσουν το μικρό σας ακόμα. Και αυτό είναι μια χαρά! Μη διστάσετε να θέσετε όρια. Μπορείτε να τους ζητήσετε να αποφεύγουν την κοντινή απόσταση από το πρόσωπο του μωρού. Εξαρτάται από εσάς και μόνο εάν θα θελήσετε ή όχι οι επισκέπτες να κρατούν το μωρό τους.

  • Ακούστε το σώμα σας και δώστε χρόνο στην ανάρρωση σας: Μην αφήνετε τη δική σας ξεκούραση και ανάκαμψη στην άκρη για χάρη των καλεσμένων. Βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε καλά σωματικά και συναισθηματικά πριν υποδεχτείτε επισκέπτες. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μια νέα μαμά που στερείται ύπνο είναι να αισθάνεται πίεση απο τους ανθρώπους στο σπίτι της. Ακόμα κι αν είστε ενθουσιασμένοι που τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα έρθουν να συναντήσουν το μωρό σας, οι επισκέψεις μπορεί να είναι ακόμα κουραστικές. Μη διστάσετε να θέσετε όρια και να είστε ειλικρινείς λέγοντας: «Νομίζω ότι το μωρό μου και εγώ πρέπει να πάμε να πάρουμε έναν υπνάκο τώρα, ευχαριστούμε που ήρθατε να μας επισκεφτείτε!»

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories