Εγκυμοσύνη και Κατοικίδιο: όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συνύπαρξη με τους τετράποδους φίλους μας

Εάν έχετε ένα κατοικίδιο, πιθανότατα το θεωρείτε μέλος της οικογένειας σας. Αλλά μερικές μέλλουσες μανούλες σκέφτονται να αποχωριστούν τα κατοικίδιά τους γιατί ανησυχούν τόσο για ορισμένες ασθένειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για το μωρό όταν είναι ακόμα μικρό. Πολλές είναι οι απόψεις που θα ακούσετε απο το εξωτερικό σας περιβάλλον να απομακρυνθείτε απο το τετράποδο μέλος της οικογένειας σας. Είναι σοφό όμως να αφιερώνετε χρόνο μακριά από το κατοικίδιό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η απάντηση είναι σίγουρα OXI.

Εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, η διατήρηση ενός κατοικίδιου ζώου δεν επιδρά καθόλου αρνητικά στην πιθανότητα να γεννήσετε ένα υγιές μωρό.

Μπορούν τα κατοικίδια να είναι εστία μολύνσεων;

Τα κατοικίδια τα οποία είναι εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα δεν αποτελούν κανένα απολύτως πρόβλημα, ούτε είναι πηγή μετάδοσης μολύνσεων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γάτα και Εγκυμοσύνη;

Είναι αλήθεια οτι οι γάτες είναι συσχετισμένες με το τοξόπλασμα και όντως ορισμένα περιττώματα γάτας μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τη μετάδοση του τοξοπλάσματος και μεταγενέστερα σε προβήματα στο αγέννητο έμβρυο. Παρόλα αυτά μια γυναίκα η οποία έρχεται σε επαφή με τη οικόσιτη εμβολιασμένη γάτα της δεν χρειάζεται να τη αποφεύγει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.  Άλλωστε η μετάδοση του τοξπλάσματος δεν γίνεται μόνο απο τις γάτες , αλλά παραδειγματός χάρην και απο μη καλά πλυμένα λαχανικά. Αυτό που συνιστάται είναι να παραμένει μακριά απο τον καθαρισμό του κουτιού απορριεμμάτων της γάτας καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που σαν αποτέλεσμα έχει τη δραματική μείωση μετάδοσης της τοξοπλάσμωσης. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας θα σας γράφει κάθε μήνα εξετάσεις έναντι του τοξοπλάσματος για να είστε και εσείς πιο ήρεμη αλλά και για να αποφευχθεί η μη έγκυρη διάγνωση της μετάδοσης.

Σκύλος και Εγκυμοσύνη;

Τι να πούμε για αυτούς τους τετράδποδους φίλους μας, που σίγουρα είναι οικογένεια μας και όλοι σας λένε να τους κρατήσετε μακρία για όσο είστε έγκυος ή για όταν θα έρθει το μωρό στο σπίτι;

Το ξέρατε οτι οι περισσότεροι σκύλοι αντιλαμβάνονται την εγκυμοσύνη σας πριν καν εσείς το μάθετε;

Οι σκύλοι οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι και αποπαρσιτωμένοι δεν είναι καθόλου επικίνδυνοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας , ούτε για το νεογέννητο. Αντιθέτως αποτελούν καλή πηγή αντισωμάτων. Αυτό που θα πρέπει βέβαια να τηρείτε είναι τους κανόνες υγιεινής και προστασίας. Καλό είναι να αποφεύγετε ο τετράποδος φίλος σας να χοροπηδάει πάνω στη κοιλία σας, ενω το να ξαπλώνει πάνω σε αυτή είναι απολύτως ασφαλές. Επιπλέον, το τακτικό μπάνιο καθώς επίσης και ο καθαρισμός των ποδιών μετά τη βόλτα είναι σημαντικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθείτε ώστε να αποφύγετε τη πιθανή μετάδοση μολύνσεων απο εξωτερικό δρόμο στο σπίτι σας. Τέλος, καλό είναι αποφύγετε τις βόλτες με ένταση όπου ο σκυλάκος σας τραβάει, ενώ οι απλές ήρεμες βόλτες είναι απολύτως ασφαλές με θετική επίδραση στην δικιά σας υγεία και φόρμα.

Τρωκτικά , Κουνέλι και Εγκυμοσύνη;

Πολλές οικογένειες έχουν μικρά κατοικίδια θηλαστικά όπως ποντίκια, χάμστερ ή κουνέλια. Αυτά τα κατοικίδια είναι διασκεδαστικά και εύκολα στη φροντίδα τους, αλλά μπορούν να μεταφέρουν ορισμένα βακτήρια και άλλους οργανισμούς. Τα ζωάκια σας είναι απολύτως ασφαλές απλά θα πρέπει να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής.

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να φοράτε γάντια όταν καθαρίζετε το κλουβί τους και να αποφεύγετε να τα κρατάτε κοντά στο προσωπό σας.

Ερπετά και Εγκυμοσύνη;

Οι σαύρες, οι χελώνες, τα φίδια, οι βάτραχοι και οι σαλαμάνδρες είναι κοινά κατοικίδια σε πολλά σπίτια. Αυτά τα κατοικίδια μπορούν να φέρουν σαλμονέλα, η οποία βρίσκεται συνήθως σε υγιή ερπετά και αμφίβια. Δεν τους αρρωσταίνει, αλλά μπορεί να σας αρρωστήσει. Η σαλμονέλα είναι επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Επιπλέον , αυτά τα ζώα είναι αρκετά επηρεπή σε δαγκώματα και περίεργες συμπεριφορές και καλό θα ήταν να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories