Θετικό τεστ εγκυμοσύνης και περίοδος

Ας είμαστε ξεκάθαροι από τη αρχή. Η πιθανότητα εγκυμοσύνης και περιόδου είναι αδύνατη. Το ένα αναστέλλει το άλλο. Συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε ότι μια γυναίκα είναι έγκυος αλλά έχει περίοδο. Αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί για άλλους λόγους τους οποίους όμως δεν μπορούμε να ονομάσουμε περίοδο. Παρακάτω θα αναλύσουμε πιθανούς λόγους όπου τα τεστ βγαίνουν ψευδώς θετικά αλλά και κάποιους παράγοντες που προκαλούν αιμόρροια ακόμα και αν είστε όντως έγκυος:

1) Διαβάσατε το τεστ μετά από την αναγραφόμενη ώρα των οδηγιών: Το να διαβάσετε ένα τεστ μετά από την συνιστώμενη ώρα του φύλλου οδηγιών είναι ο πρώτος παράγοντας που επηρεάζει ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Τα ούρα έχουν την τάση όταν κάθονται πολύ ώρα να εξατμίζονται και να δημιουργούν μια ψευδώς θετική γραμμή πάνω στο τεστ τη λεγόμενη evaporation line ή evap line .

Αυτή η γραμμή διαφέρει συνήθως σε πλάτος και σε χρώμα από την κανονική του τεστ. Είναι πιο λεπτή και πιο έντονα χρωματιστή. Σε περίπτωση που δείτε αυτή τη γραμμή πρέπει να θεωρήσετε το τεστ αρνητικό.

2) Το τεστ ήταν ληγμένο: Το δεύτερο πιο συχνό αίτιο ενός ψευδού θετικού τεστ είναι , να έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του. Τα τεστ των οποίων έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους δεν ανιχνεύουν με τον ίδιο τρόπο την χοριακή γοναδοτροπίνη, με αποτέλεσμα λανθασμένων αποτελεσμάτων.

3) Σταγονοειδής αιμορραγία η οποία μπορεί να οφείλεται στην εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα και να σας μπερδέψει ως αρχή περιόδου.

4) Αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή κυρίως για την υπογονιμότητα: Αν προσπαθείτε να συλλάβετε είναι λογικό το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι, να κάνετε τεστ. Παρόλα αυτά έχει αποδειχθεί ότι αν έχετε λάβει κάποια φαρμακευτική αγωγή σχετικά με την υπογονιμότητα ή κάποιες ενέσεις για την επίτευξη κύησης μέσω εξωσωματική γονιμοποίησης, τα επιπέδα της β-χοριακής γοναδοτροπίνης αυξάνονται, με αποτέλεσμα ενός ψευδούς θετικού αποτελέσματος.

5) Η συγκέντρωση β-χοριακής γοναδοτροπίνης είναι επίσης πιθανό να συμβεί ύστερα από κάποια αποβολή ή από πρόσφατο τοκετό. Τα επίπεδα της β-χοριακής γοναδοτροπίνης μπορεί να πάρουν εώς και 4-6 μήνες να επανέλθουν στις φυσιολογικές τους τιμές.

6) Έκτοπη (εξωμήτρια) κύηση: Έκτοπη χαρακτηρίζεται η κύηση η οποία είναι εκτός της μήτρας. Η εμφύτευση μπορεί να γίνει σε διάφορα σημεία (ακόμα και στον τράχηλο και τον κόλπο) , με αποτέλεσμα την αύξηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης, αλλά και την εμφάνιση αιμορραγίας που μπορεί να σας θυμίζει περίοδο.

Σημαντικό είναι σε αυτή τη περίπτωση να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

7) Είστε όντως έγκυος, αλλά έχετε αιμορραγία πρώτου τριμήνου: Πολλές γυναίκες έχουν μια μικρή αιμορραγία τις αναμενόμενες μέρες περιόδου τους με αποτέλεσμα, να νομίζουν οτι έχουν περίοδο αλλά να έχουν αιμορραγία πρώτου τριμήνου. Σε γενικές γραμμές το λίγο αίμα στο πρώτο τρίμηνο δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας και είναι συχνό φαινόμενο. Δεν παύει όμως να είναι ανησυχτικό, οπότε σίγουρα πρέπει να δείτε απο που προέρχεται και γιατί συμβαίνει.

Σε περίπτωση που έχετε θετική χοριακή ή έχετε επιβεβαιώσει τη κύηση υπεηχογραφικά και έχετε αιμορραγία ανεξαρτήτου ποσότητας και χρώματος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Σε κάθε περίπτωση, ο καλύτερος τρόπος για την ανίχνευση μια εγκυμοσύνης είναι η αιματολογική εξέταση β-χοριακής και ο υπερηχογραφικός έλεγχος , ώστε να επιβεβαιώσετε την κύηση αλλά και τη θέση της.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories