Φολικό Οξύ στην εγκυμοσύνη

Το πρώτο πράγμα που θα σας πει ο γιατρός σας μόλις μείνετε έγκυος ή αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος είναι για το φολικό οξύ και τη σημασία του στην εγκυμοσύνη! Τι ακριβώς όμως είναι το φολικό οξύ, σε ποιες τροφές το βρίσκουμε και γιατί είναι τόσο σημαντικό πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Φυλλικό Οξύ στην εγκυμοσύνη

Γιατί είναι σημαντικό το φολικό οξύ στην εγκυμοσύνη;

Όταν το μωρό αναπτύσσεται στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, το φολικό οξύ βοηθά στο σχηματισμό του νευρικού σωλήνα. Το φυλλικό οξύ είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων σημαντικών γενετικών ανωμαλιών του εγκεφάλου του μωρού (ανεγκεφαλία) και της σπονδυλικής στήλης (δισχιδής ράχη) καθώς επίσης και στο σωστό σχηματισμό του νευρικού σωλήνα ο οποίος με τη σειρά του σχηματίζει τον πρώιμο εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.

Μέχρι πότε παίρνω φολικό οξύ στην εγκυμοσύνη

Η χορήγηση φυλλικού οξέως είναι αναγκαία στην εγκυμοσύνη. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει οτι αν δεν πήρατε καθόλου συμπλήρωμα φολικού οξέως στην προηγούμενη εγκυμοσύνη είχατε κάποιο πρόβλημα. Η χρήση του είναι για πρόληψη και έχει αποδειχθεί οτι είναι απαραίτητη. Συνιστάται να παίρνετε φυλλικό οξύ απαραίτητα και καθημερινά τουλάχιστον για τους 3 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σας, ενώ ενδείκνυται να ξεκινήσετε να το λαμβάνετε τουλάχιστον 1 μήνα πριν μείνετε έγκυος. Αυτό προτείνεται διότι οι πιο σημαντικές γενετικές ανωμαλίες του εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης του μωρού εμφανίζονται πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη (3-4 εβδομάδες μετά τη σύλληψη), πριν καν οι περισσότερες γυναίκες καταλάβουν ότι είναι έγκυες.

Πόσο φυλλικό οξύ πρέπει να παίρνω στην εγκυμοσύνη

Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν 400 mcg φυλλικού οξέος κάθε μέρα για να λαμβάνουν αρκετό φολικό οξύ ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα.

  • Το να λαμβάνετε φυλλικό οξύ, σε δόση μεγαλύτερη από 400 mcg καθημερινά δεν είναι απαραίτητα καλύτερη για την πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, εκτός εάν ο γιατρός σας σας συστήσει μεγαλύτερη δόση λόγω κάποιων άλλων οι προηγούμενων παθήσεων σε προηγούμενη εγκυμοσύνη.

Φολικό οξύ στην εγκυμοσύνη πότε το παίρνω

Θα πρέπει να παίρνετε το φολικό οξύ κάθε μέρα, περίπου το την ίδια ώρα, είτε το πρωί είτε το βράδυ. Πάρτε τα δισκία φυλλικού οξέος με ένα ποτήρι νερό. Μπορείτε να πάρετε το σκεύασμα του φολικού οξέος με ή χωρίς φαγητό. Σε περίπτωση που ξεχάσετε να πάρετε τη δόση σας, πάρτε τη μόλις το θυμηθείτε. Μην ξεχνάτε να τρώτε φαγητά πλούσια σε φυλλικό οξύ ανεξάρτητα απο το συμπλήρωμα που παίρνετε.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories