Μέχρι πότε γίνεται κολπικός υπέρηχος στην εγκυμοσύνη

Μόλις πιάσετε στα χέρια σας το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο για την εγκυμοσύνη σας και να κάνετε έναν υπέρηχο. Με την βοήθεια του κολπικού υπερήχου βλέπετε την εγκυμοσύνη να εξελίσσεται. Ο υπέρηχος γίνεται κολπικά και ο σκοπός του πρώτου υπερήχου του πρώτου τριμήνου είναι να επιβεβαιωθεί η κύηση, η θέση του εμβρύου στη μήτρα, η καρδιακή λειτουργία και ο αριθμός των εμβρύων.

Πότε φαίνεται η εγκυμοσύνη στον κολπικό υπέρηχο

Αρχικά είναι ορατός ένας μικρός σάκος κύησης ( για να γίνει ορατός ο σάκος της εγκυμοσύνης μέσα στην μήτρα θα πρέπει η τιμή της β-χοριακής γοναδοτροπίνης να είναι πάνω από 1500 ) λίγο αργότερα κάνει την εμφάνισή του και το έμβρυο. Καθώς το μήκος του εμβρύου μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα, αντίστοιχα αυξάνει και ο ρυθμός της καρδιακής του λειτουργίας.

Το κολπικό υπερηχογράφημα γίνεται στις πρώτες 6-10 εβδομάδες κύησης. Συνιστάται να πραγματοποιήσετε των πρώτο κολπικό σας υπέρηχο μετά τις 6 εβδομάδες κύησης (4 εβδομάδες από την σύλληψη) καθώς τότε ξεκινά η καρδιακή λειτουργία και απο τότε και μετά μπορείτε να ακούσετε την καρδιά του μωρού στον υπέρηχο.

Παρόλα αυτά μπορεί να πραγματοποιηθεί και κολπικός υπέρηχος και πριν τις 6 εβδομάδες κύησης απλά ίσως χρειαστεί να επαναληφθεί και άλλος πολύ πιο σύντομα, ώστε να επιβεβαιωθεί η εξέλιξη της κύησης.

Μέχρι πότε γίνεται κολπικός υπέρηχος στην εγκυμοσύνη;

Ο κολπικός υπέρηχος γίνεται μέχρι και τις 11 εβδομάδες της κύησης, ώστε να υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα του εμβρύου. Η πρώτη φορά που θα πραγματοποιήσετε υπέρηχο απο την κοιλιά είναι στον υπέρηχο της αυχενικής διαφάνειας.

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο κολπικός υπέρηχος δεν έχει κάποια αρνητική επίπτωση στην εγκυμοσύνη και δεν επηρεάζει το έμβρυο. Σε αυτές τις εβδομάδες το έμβρυο είναι πολύ μικρό και η μήτρα είναι χαμηλά στην κοιλιά. Ο διακολπικός υπέρηχος δίνει καλύτερη εικόνα έναντι του διακοιλιακού, ενώ πριν την εξέταση θα χρειαστεί να ουρήσετε για να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας.

Πότε φαίνεται η εγκυμοσύνη στον κολπικό υπέρηχο

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories