Ναυτία , αναγούλες και εμετοί στην εγκυμοσύνη

Περίπου τα μισά έως δύο τρίτα όλων των εγκύων γυναικών έρχονται αντιμέτωπες με το γνωστό αλλά αρκετά εξουθενωτικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης, αυτό της πρωινής ναυτίας. Οι περισσότερες θα εμφανίσουν ναυτία ή εμετούς σε κάποιο βαθμό, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο. Η πρωινή ναυτία είναι συνήθως χειρότερη νωρίς την ημέρα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας.

Πότε ξεκινούν οι εμετοί στην εγκυμοσύνη;

Για τις περισσότερες γυναίκες, το αίσθημα της ναυτίας και της αναγούλας ξεκινά την 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης (ακόμα και πριν μάθουν οτι είναι έγκυες) ενώ συνήθως οι εμετοί ξεκινάνε περίπου στην 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Πότε σταματάνε οι εμετοί στην εγκυμοσύνη;

Το αίσθημα του εμετού υποχωρεί γύρω στη 12 -14 εβδομάδα. Δηλαδή στην αρχή του δευτέρου τριμήνου.  Ωστόσο, 1 στις 5 γυναίκες υπομένουν την πρωινή ναυτία και στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ενώ λίγες ατυχώς εμφανίζουν αναγούλες και εμετό για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους .

Τι σημαίνουν οι εμετοί στην εγκυμοσύνη;

Τα αιτία της πρωινής ναυτίας δεν είναι πλήρως γνωστά. Οι αναγούλες και ο εμετός στην εγκυμοσύνη να προκληθούν από το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή την αύξηση των ορμονών της εγκυμοσύνης, όπως η ανθρώπινη β- χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG) ή τα οιστρογόνα. Η πρωινή ναυτία μπορεί να επιδεινωθεί από το άγχος, την υπερβολική κούραση και την κατανάλωση ορισμένων τροφών.

Μπορούν οι εμετοί να βλάψουν το μωρό μου;

Ορισμένες γυναίκες ανησυχούν ότι οι εμετοί μπορεί να απειλήσουν το αγέννητο μωρό τους. Ο εμετός μπορεί να καταπονήσει τους κοιλιακούς μύες και να προκαλέσουν τοπικό πόνο, αλλά δεν μπορεί να βλάψει το μωρό σας. Το έμβρυο είναι τέλεια προστατευμένο μέσα στον σάκο του με το αμνιακό υγρό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί οτι πολυάριθμες μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι η μέτρια πρωινή ναυτία όχι μόνο δεν αποτελεί κίνδυνο για το μωρό αλλά έχει θετικά αποτελέσματα και σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αποβολής.

 

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories