Κολικοί μωρού: Πότε ξεκινάνε, πότε τελειώνουν και συμπτώματα

Οι κολικοί είναι συχνό φαινόμενο σε ένα υγιές βρέφος. Οι κολικοί μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα φορτική κατάσταση για τους γονείς, επειδή η δυσχέρεια του μωρού εμφανίζεται χωρίς προφανή λόγο και σχεδόν κανένας τρόπος αντιμετώπισης δεν φαίνεται να φέρνει ανακούφιση στο μωρό.

Κολικοί μωρού συμπτώματα:

Ο πιο συχνός τρόπος να καταλάβετε οτι το μωράκι σας έχει κολικούς είναι απο το έντονο και παρατεταμένο και έντονο κλάμα. Ως κολικοί , ορίζονται όταν το κλάμα του μωρού διαρκεί για περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα για περισσότερες από 3 εβδομάδες.

  • Είναι επαναλαμβανόμενοι: οι κολικοί γενικά ακολουθούν ένα μοτίβο του «κανόνα των τριών»: 1) Το κλάμα διαρκεί συνολικά τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα, 2) τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα και 3) για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες εβδομάδες.
    Το κλάμα εμφανίζεται συχνά περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα (συνήθως αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, αλλά μπορεί να ποικίλλει).
  • Το μωρό σας φαίνεται να κλαίει χωρίς λόγο: Το μωρό σας κλαίει όχι επειδή έχει λερωμένη πάνα ή είναι πεινασμένο ή κουρασμένο
  • Στάση σώματος: Το μωρό σηκώνει τα πόδια του, σφίξει τις γροθιές του και γενικά να κινεί περισσότερο τα πόδια και τα χέρια του.
  • Εκφράσεις το μωρού: Το μωρό σας συχνά κλείνει τα μάτια του ή τα ανοίγει πολύ διάπλατα, θα ζουρώνει το μέτωπό του και θα κρατά ακόμη και την αναπνοή του για λίγο.
  • Έχει αέρια: Η δραστηριότητα του εντέρου μπορεί να αυξηθεί και μπορεί να βγάζει αρκετά αέρια
  • Το φαγητό και ο ύπνος διαταράσσονται από το κλάμα: το μωρό αναζητά μανιωδώς το στήθος. Μόλις αρχίσει το πιπίλισμα ή κοιμάται για μερικές στιγμές και ξυπνάει ουρλιάζοντας.

Κολικοί μωρού πότε ξεκινάνε;

Τα καλά νέα είναι ότι οι κολικοί του μωρού δεν διαρκούν για πάντα. Οι περισσότερες κρίσεις ξεκινούν όταν το μωρό είναι περίπου 2 έως 3 εβδομάδων (αργότερα σε πρόωρα βρέφη), ενώ κορυφώνονται περίπου στις 6 εβδομάδες.

Κολικοί μωρού πότε σταματάνε;

Οι κολικοί στα βρέφη συνήθως αρχίζουν να μειώνονται στις 10 έως 12 εβδομάδες. Στους 3 μήνες (αν και συνήθως λίγο αργότερα στα πρόωρα μωρά), τα περισσότερα βρέφη με κολικούς φαίνεται να θεραπεύονται από θαύμα. Οι κολικοί μπορεί να σταματήσουν ξαφνικά — ή να τελειώσουν σταδιακά, με μερικές καλές μέρες και μερικές κακές μέρες, έως ότου οι περισσότερες από αυτές είναι καλές και είναι σαφές ότι το στάδιο αυτό έχει περάσει.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Recent Stories