Συμπτώματα Εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση

Μήπως σκέφτεστε οτι μπορεί να  είστε έγκυος; Το μόνο που θα σας πει με σιγουριά είναι το τεστ εγκυμοσύνης. Η καθυστέρηση περιόδου συνήθως αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα μιας εγκυμοσύνης. Αλλά ακόμη και πριν τη καθυστέρηση της περιόδου σας, μπορεί να υποψιάζεστε – ή να ελπίζετε – ότι είστε έγκυος. Πολλές γυναίκες υποστηρίζουν οτι τα πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης τους έμοιαζαν με αυτά που έχουν όταν περιμένουν περίοδο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταλάβει απο την αρχή οτι είναι έγκυος. Βέβαια, κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τα πιθανά συμπτώματα εγκυμοσύνης το πρώτο δεκαήμερο.

 • Ευαίσθητο ή πρησμένο στήθος: Στην αρχή της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να κάνουν το στήθος σας ευαίσθητο και κάθε άγγιγμα μπορεί να είναι επώδυνο. Η ευαισθησία και ο πόνος αυτός πιθανότατα θα μειωθούν μετά από μερικές εβδομάδες καθώς το σώμα σας θα προσαρμόζεται στις ορμονικές αλλαγές.Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε και άλλες αλλαγές στο στήθος σας όπως πιο σκούρα τη θηλέα άλω
 • Ναυτία με ή χωρίς έμετο: Η πρωινή ναυτία, η οποία μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, ξεκινά συχνά γύρω στην 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες αισθάνονται ναυτία νωρίτερα και κάποιες δεν την αντιμετωπίζουν ποτέ. Αν και η αιτία της ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ξεκάθαρη, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης πιθανότατα παίζουν κάποιο ρόλο.
 • Συχνοουρία:  Μπορεί να παρατηρήσετε οτι θέλετε να ουρείτε πιο συχνά από το συνηθισμένο. Η ποσότητα αίματος στο σώμα σας αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναγκάζοντας τα νεφρά σας να επεξεργάζονται επιπλέον υγρό που καταλήγει στην κύστη σας.
 • Κούραση ή υπνηλία: Η κόπωση κατατάσσεται επίσης ψηλά μεταξύ των πρώιμων συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι προκαλεί υπνηλία κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η ταχεία αύξηση των επιπέδων της ορμόνης προγεστερόνης κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη μπορεί να συμβάλει στην κόπωση.
 • Εναλλαγές διάθεσης και υπερευαισθησία: Η πληθώρα ορμονών στο σώμα σας στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να σας κάνει ασυνήθιστα συναισθηματικές και επηρεπείς στο κλάμα. Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι επίσης κοινές.
 • Φούσκωμα: Οι ορμονικές αλλαγές κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε πρήξιμο, παρόμοιο με αυτό που μπορεί να αισθάνεστε στην αρχή της εμμήνου ρύσεως.

 • Κηλίδες αίματος: Η ελαφριά κηλίδα μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης. Γνωστή ως αιμορραγία εμφύτευσης, συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην μήτρα – περίπου 10 έως 14 ημέρες μετά τη σύλληψη. Η αιμορραγία εμφύτευσης εμφανίζεται περίπου τη στιγμή που θα περιμένατε να έχετε έμμηνο ρύση. Ωστόσο, δεν το έχουν όλες οι γυναίκες.
 • Κράμπες: Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ήπιες κράμπες της μήτρας απο πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη. Αυτό οφείλεται στην αύξηση του μεγέθους της μήτρας.
 • Δυσκοιλιότητα: Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν επιβράδυνση του πεπτικού σας συστήματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.
 • Διατροφικές αποστροφές ή λυγούρες: Όταν είστε έγκυος, μπορεί να γίνετε πιο ευαίσθητες σε ορισμένες οσμές και η αίσθηση της γεύσης σας μπορεί να αλλάξει. Όπως και τα περισσότερα άλλα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, αυτές οι διατροφικές προτιμήσεις μπορούν να μετατραπούν σε ορμονικές αλλαγές.
 • Ρινική συμφόρηση: Η αύξηση των επιπέδων ορμονών και η παραγωγή αίματος μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο, ξηρότητα και εύκολη αιμορραγία των βλεννογόνων στη μύτη σας. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει βουλωμένη ή καταρροή.
 • Πτώση της αρτηριακής πίεσης και ζαλάδες: Πολλές γυναίκες στην αρχή της εγκυμοσύνης εκδηλώνουν το αίσθημα της ζαλάδας και της λιποθυμίας λόγω υπότασης.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories