Πότε ακούμε τη καρδιά του μωρού;

Πότε ακούμε τη καρδιά του μωρού για πρώτη φορά;

Το πότε ακούμε για πρώτη φορά τη καρδούλα του μωρού είναι μια απο τις πιο συχνές ερωτήσεις και ανησυχίες των νέων γονέων.  Το να ακούς τον χτύπο της καρδιάς ενός μωρού για πρώτη φορά είναι ένα συναρπαστικό ορόσημο για τους νέους μελλοντικούς γονείς.

Στις πόσες εβδομάδες ακούγεται η καρδιά του εμβρύου;

Ένας εμβρυϊκός καρδιακός παλμός μπορεί να ανιχνευθεί αρχικά με κολπικό υπερηχογράφημα ήδη από 5 1/2 έως 6 εβδομάδες τησ κύηση. Τότε είναι που μερικές φορές μπορεί να φανεί ένας εμβρυϊκός πόλος, το πρώτο ορατό σημάδι ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου. Η καρδιά του εμβρύου έχει αναπτυχθεί πλήρως τη 10η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

6η – 7η εβδομάδα κύησης καρδιακή λειτουργία

Μεταξύ της 6ης και 7ης εβδομάδων την κύηση, ο καρδιακός παλμός μπορεί να εκτιμηθεί καλύτερα. Τότε είναι που ο γιατρός σας μπορεί να προγραμματίσει το πρώτο σας υπερηχογράφημα κοιλίας ή κόλπου για να ελέγξει για σημάδια μιας υγιούς, αναπτυσσόμενης εγκυμοσύνης.

Αργήσατε να ακούσετε την καρδιά του εμβρύου;

Γιατί μπορεί να μην ακούμε καρδιακή λειτουργία;

Είναι πολύ πιθανό να μην μπορείτε να ακούσετε τον καρδιακό παλμό ενός μωρού στον πρώτο σας υπέρηχο. Τις περισσότερες φορές, αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα. Άλλωστε στον πρώτο υπέρηχο ο βασικός στόχος είναι η επιβεβαίωση της κύησης καθώς επίσης και ο εντοπισμός θέσης εμφύτευσης του εμβρύου.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να προγραμματίσετε άλλο υπερηχογράφημα 1 έως 2 εβδομάδες αργότερα ώστε να σιγουρέψετε την καρδιακή λειτουργία του μωρού όταν η κύηση θα έχει προχωρήσει λίγο.

Λόγοι που μπορεί να μην ακούτε τον καρδιακό παλμό περιλαμβάνουν:

  • Καθυστερημένη Σύλληψη ή Ακανόνιστος κύκλος περιόδου. Η σύλληψη του εμβρύου μπορεί να έγινε αργότερα με αποτέλεσμα να μην είστε τόσων εβδομάδων όσο υπολογίζετε απο τη τελευταία σας περίοδο. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας σας θα προγραμματίσει άλλη μια επίσκεψη σε μια ή δύο εβδομάδες.
  • Έχετε μήτρα με οπίσθια κλίση. Λόγω της θέσης της μήτρας σας, το μωρό μπορεί να είναι λίγο πιο μακριά και πιο δύσκολο να εντοπιστεί.
  • Είστε υπέρβαρη. Τα παραπάνω κιλά μιας γυναίκας μπορούν να δυσκολέψουν τον εντοπισμό του καρδιακού παλμού του μωρού.
  • Μια πιθανή αποβολή. Εάν δεν υπάρχει καρδιακός παλμός όταν αναμένεται σύμφωνα με τις εβδομάδες της κύησης και τις υπερηχογραφικές μετρήσεις ,αυτό μπορεί να είναι σημάδι αποβολής. Σε αυτή τη περίπτωση το πιο πιθανό είναι να ξανά κάνετε υπερηχογραφικό έλεγχο μετά απο κάποιες μέρες.
  • Μια πιθανή έκτοπη κύηση. Σε αυτή την περίπτωση, ένας υπέρηχος δεν θα ανιχνεύσει εμβρυϊκό παλμό ούτε εμβρυϊκά στοιχεία εντός της μήτρας. Αν και οι εξωμήτριες κυήσεις δεν είναι ποτέ βιώσιμες, μερικές φορές μπορεί να αναπτυχθούν αρκετά ώστε να έχουν καρδιακή λειτουργία. Παρόλα αυτά, η εξωμήτριος κύηση είναι μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση που πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την πρώτη σας επίσκεψη στον γυναικολόγο για εγκυμοσύνη ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

Είναι σημαντικό να εμπιστεύεστε τον γιατρό σας, καθώς αυτός είναι που θα σας εκτιμήσει την κατάσταση και θα σας συμβουλεύσει. Το άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό και κάθε κύηση μπορεί να διαφέρει. 

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories