Πότε έγινε η σύλληψη του εμβρύου;

Πώς υπολογίζω πότε έμεινα έγκυος;

Η ηλικία κύησης ή η ηλικία του μωρού υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως της μητέρας. Βιολογικά, το μωρό δεν είχε συλληφθεί μέχρι την ωορρηξία και τη γονιμοποίηση του ωαρίου, κάτι που συμβαίνει συνήθως τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου της μητέρας.

Επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη σύλληψη, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί μια ακριβής ημερομηνία σύλληψης. Η ημερομηνία σύλληψης είναι η ημερομηνία που το ωάριο σας συναντήθηκε με το σπερματοζωάριο του συντρόφου σας, χωρίς να είναι απαραίτητα η ίδια ημερομηνία που κάνατε σεξ. Η σύλληψη συμβαίνει όταν το σπέρμα έρχεται σε επαφή και γονιμοποιεί το ωάριο που απελευθερώνεται από την ωοθήκη της γυναίκας κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Υπολογισμός κύησης με βάση τη σύλληψη

Η σύλληψη συμβαίνει συνήθως περίπου 11-21 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας. Η εκτίμηση της ημερομηνίας σύλληψης βασίζεται σε αυτό, αλλά σπάνια είναι ακριβής, καθώς είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πότε συμβαίνει η ωορρηξία. Η εκτίμηση της ημερομηνίας σύλληψης μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολη για τις γυναίκες που έχουν ακανόνιστη περίοδο ή για εκείνες που δεν θυμούνται την πρώτη ημέρα της τελευταίας τους περιόδου. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, ένας από τους πιο ακριβείς τρόπους εκτίμησης της ηλικίας κύησης είναι η χρήση υπερήχου.

ΠΗΤ με βάση την ημερομηνία σύλληψης

Ένας εύκολος τρόπος που μπορείτε να υπολογίσετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού σας είναι να προσθέστε τον αριθμό 7 στην ημερομηνία της πρώτης μέρας της τελευταίας περιόδου και έπειτα να αφαιρέσετε τον αριθμό 3 απο τον μήνα της πρώτης μέρας της τελευταίας περιόδου. Παραδείγματος χάρη, έστω οτι είχατε τελευταία περίοδο 10/11/2023 τότε κάνετε 10+7= 17 και 11-3=8 . Άρα η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας είναι 17/08/2024

Διαφορετικά αν σας δυσκολεύει αυτός ο τρόπος προσθέτετε απλά το νούμερο 7 στην ημέρα και το νούμερο 9 στους μήνες.

Πότε γεννάω βάση σύλληψης;

Η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού σας μπορεί να διαφέρει και να έχει απόκλιση απο την ημερομηνία που λένε οι αριθμητικοί τύποι. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική οπότε πολλά μπορούν να διαφέρουν. Μπορεί να είχατε μια καθυστερημένη σύλληψη ή να κάνατε νωρίτερα ωορρηξία και να συλλάβατε νωρίτερα. Ο πιο ακριβής τρόπος να υπολογίσετε πότε πιθανότατα θα γεννήσετε είναι με τον υπέρηχο , όπου γίνοται υπερηχογραφικές μετρήσεις και είναι όλα πιο ακριβείας.

Πόσο μηνών είμαι

Ένας εύκολος τρόπος εάν θέλετε να υπολογίσετε κάθε πότε αλλάζετε εβδομάδα το μόνο που χρειάζεται είναι θυμάστε είναι, ποια ημέρα ξεκίνησε η τελευταία περίοδός σας. Αν ξεκίνησε π.χ. Τρίτη τότε κάθε Τρίτη αλλάζετε εβδομάδα και ημέρα Τρίτη μετά από 40 εβδομάδες είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας.

Εγκυμοσύνη ανα εβδομάδα και μήνα 

Πόσο μηνών είμαι πίνακας

1ος μήνας: 1η – 4η εβδομάδα
2ος μήνας: 5η – 8η εβδομάδα
3ος μήνας: 9η -13η εβδομάδα (εδώ υπολογίζετε μία παραπάνω)

4ος μήνας: 14η – 17η βδομάδα
5ος μήνας: 18η – 21η βδομάδα
6ος μήνας: 22η – 26η βδομάδα (υπολογίζετε μία παραπάνω)

7ος μήνας: 27η – 30η βδομάδα
8ος μήνας: 31η – 35η βδομάδα (υπολογίζετε μία παραπάνω)
9ος μήνας: 36η – 40η βδομάδα (υπολογίζετε μία παραπάνω)

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories