Εγκυμοσύνη μετά τα 35-40

Εγκυμοσύνη μετά τα 35-40

Σήμερα, οι περισσότερες γυναίκες καθυστερούν να σκεφτούν μια εγκυμοσύνη καθώς επικεντρώνονται σε άλλα προετεύοντα για αυτές πράγματα , όπως την επαγγελματική τους κατάρτηση, την οικονομική τους σταθερότητα και άλλους στόχους ζωής.

Πρώτη εγκυμοσύνη στα 40

Σύμφωνα με έρευνες 1 στα 4 άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών θα μείνει έγκυος σε οποιονδήποτε έμμηνο κύκλο ενός έτους , ενώ μόνο 1 στα 10 άτομα θα μείνει έγκυος σε οποιονδήποτε έμμηνο κύκλο μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες άνω των 35 να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιείς πριν μείνουν έγκυες.

Μπορώ να μείνω έγκυος εάν είμαι άνω των 35 ή 40 ετών;

Εάν αποφασίσετε να μείνετε έγκυος μετά τα 35 – 40 , είναι πολύ πιθανό να μείνετε έγκυος φυσικά χωρίς εξωσωματική και να γεννήσετε ένα υγιές μωρό στα 40 σας.  Παρόλα αυτά για να προετοιμαστείτε για μια εγκυμοσύνη στα 40, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τους κινδύνους και τα οφέλη. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε οτι μπορεί να σας πάρει παραπάνω χρόνο να μείνετε έγκυος απο ότι θα σας έπαιρνε αν η ηλικία σας ήταν κάτων των 35, διότι οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος ανα εμμηνορρησιακό κύκλο μειώνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο προχωράει η ηλικία σας, η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων σας μειώνεται.

Εγκυμοσύνη μετά τα 40 κίνδυνοι

Μετά τα 40 έτη, εάν είστε υγιείς, έχετε μόνο 5% πιθανότητα να μείνετε έγκυος ανά έμμηνο κύκλο ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η πιθανότητα για αποβολή σύμφωνα με την ηλικία σας, η εμφάνιση χρωμοσωμικών ανωμαλιών και όπως επίσης η πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.

Εγκυμοσύνη μετά τα 35 – 40 χωρίς εξωσωματική

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν να μείνετε έγκυος, όπως:

  • να σταματήσετε το κάπνισμα
  • να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ
  • να παίρνετε φολικό οξύ
  • να παραμένετε σε καλή φυσική κατάσταση και να διατηρείτε ένα υγιές βάρος
  • να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή

Παρόλο που η γονιμότητα μειώνεται μετά τα 35, είναι ακόμα δυνατό να μείνετε έγκυος και να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τον γιατρό σας, να λαμβάνετε τη σωστή προγεννητική φροντίδα, να γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία , και να αυξήσετε τη γονιμότητα σας ώστε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος μετά τα 35 με φυσικό τρόπο.

Δεύτερη – τρίτη εγκυμοσύνη στα 40

Ακόμα και αν σκέφτεστε να μείνετε ή είστε έγκυος για 2 ή 3η φορά μετά τα 40 η διαφορά σας απο μια γυναίκα που είναι η πρώτη της εγκυμοσύνη είναι απλά ίσως στο πόσο καιρό σας πήρε να μείνετε έγκυος. Οι πιθανότητες βέβαια αν είχατε στο παρελθόν μια υγιή εγκυμοσύνη και παραμένετε υγιής είναι οτι και αυτή η εγκυμοσύνη θα είναι εξ’ίσου καλή με τη προηγούμενη.

Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε αυτό που προαναφέρθηκε παραπάνω. Πως δυστυχώς οι πιθαότητες αποβολής αυξάνεται σύμφωνα με την ηλικία σας, όπως επίσης και οι πιθανότητες για την εμφάνιση χρωμοσωμικών ανωμαλιών λόγου της ποιότητας που μπορεί να έχουν τα ωάρια σας. Είναι σημαντικό να είστε σε συνεννόηση με τον γιατρό σας και να κάνετε όλες τις απαραίτητε εξετάσεις, για να είστε πιο ασφαλείς και σίγουροι οτι η εγκυμοσύνη σας βαίνει ομαλά.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories