Φυσιολογικός τοκετός με επισκληρίδιο

Ο τοκετός μπορεί και πρέπει να είναι μια όμορφη εμπειρία. Αλλά η προοπτική του τοκετού μπορεί να προκαλέσει άγχος σε ορισμένες γυναίκες λόγω του αναμενόμενου πόνου. Το 2/3 των γυναικών αποφασίζουν να γεννήσουν με τη χρήση επισκληριδίου αναισθησίας. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε λοιπόν, τι είναι η επισκληρίδιος αναισθησία, πότε χρησιμοποιείται αλλά και να καταρρίψουμε όλους αυτούς τους μύθους γύρω απο την επισκληρίδιο.

Πως γίνεται και τι είναι η επισκληρίδιος αναισθησία;

Η επισκληρίδιος είναι ένας αναισθητικός παράγοντας με συνδυασμό αναλγητικών (ανακούφιση από τον πόνο χωρίς απώλεια μυϊκής κίνησης) και αναισθητικών (ανακούφιση από τον πόνο με απώλεια αίσθησης). Είναι ο πιο κοινός τύπος διαχείρησης του πόνου που χρησιμοποιείται κατά τον τοκετό. Τα φάρμακα χορηγούνται σταδιακά μέσω ενός μικροσκοπικού σωλήνα στο κάτω μέρος της πλάτης. Μόλις τοποθετηθεί η πρώτη δόση της  επισκληρίδιου, πιθανότατα θα νιώσετε ανακούφιση από τον πόνο μέσα σε περίπου 10 έως 15 λεπτά. Το καλό με την επισκληρίδιο είναι η ανακούφιση από τον πόνο, ενώ ταυτόχρονα θα εξακολουθείτε να νιώθετε και να πιέζετε όταν έρθει η ώρα να εξωθήσετε (σπρώξετε). .

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται , παραμένουν στον επισκληρίδιο χώρο και δεν εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι τα φάρμακα δεν κυκλοφορούν στο μωρό σας.

Πότε χρησιμοποιείται η επισκληρίδιος;

Η τοποθέτηση του καθετήρα για τη χρήση της επισκληριδίου γίνεται όταν πλέον έχετε κάνει εισαγωγή στο μαιευτήριο και είστε στην αίθουσα τοκετών. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει η τοποθέτηση του να γίνει σχετικά νωρίς όπου οι συσπάσεις σας απέχουν μεταξύ τους , καθώς θα είναι λιγότερο επώδυνο για εσάς αλλά και πιο εύκολο να καθίσετε στην σωστή στάση ώστε να γίνει η τοποθέτηση. Η έγχυση των φαρμάκων δεν είναι απαραίτητο να γίνεται απο πολύ αρχή, αλλά όταν εσείς νιώσετε οτι τη χρειάζεστε.

Πονάει η επισκληρίδιος;

Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι αισθάνονται μια μικρή πίεση, ένα μυρμήγκιασμα ή έναν ελαφρύ στιγμιαίο πόνο κατά τη χορήγηση της επισκληρίδιου. Εάν είστε τυχερές (και πολλές γυναίκες είναι), μπορεί να μην αισθάνεστε και απολύτως τίποτα. Άλλωστε, σε σύγκριση με τον πόνο των συσπάσεων, οποιαδήποτε ενόχληση από το τρύπημα της βελόνας είναι πιθανό να είναι αρκετά ελάχιστη.

Αναστέλλει η επισκληρίδιος τον τοκετό;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επισκληρίδιος αναισθησία επιβραδύνει τον τοκετό. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες εαν γίνει πολύ νωρίς η χορήγηση του φαρμάκου, πριν μεταβείτε δηλαδή στο ενεργό στάδιο του τοκετού , μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου του τοκετού κατά μία ώρα ή και περισσότερο εάν είναι το πρώτο σας μωρό και λιγότερο εάν είναι επόμενο παιδί.  Ευτυχώς, οι μελέτες δείχνουν ότι μια πρώιμη επισκληρίδιος δεν αυξάνει τον κίνδυνο καισαρικής τομής.

Επισκληρίδιος αναισθησία και επιπλοκές:

Η χρήση επισκληριδίου αναισθησίας δεν έχει συσχετιστεί με επιπλοκές. Παρόλα αυτά μπορεί να υπάρχουν κάποιες πιθανές παρενέργειες όπως:

  • Μείωση της αρτηριακής τους πίεσης. Για να αντιμετωπιστεί η τυχόν πτώση της πίεσης, χορηγούνται ενδοφλέβια υγρά και μπορεί να χρειαστεί να ξαπλώσετε στο πλάι.
  • Ήπιος πόνο στην πλάτη
  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός
  • Ήπιος πόνος
  • Τα οπιοειδή στην επισκληρίδιο μπορεί να σας προκαλέσουν φαγούρα (που μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλο φάρμακο)
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και έμετο

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories