Η εγκυμοσύνη είναι μια κρίσιμη περίοδος για κάθε γυναίκα και εάν είστε έγκυος, πρέπει να φροντίζετε καλά τον εαυτό σας και να τρώτε υγιεινά. Η διατροφή της εγκυμοσύνης σας πρέπει να περιλαμβάνει λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και αποξηραμένα φρούτα. Αυτά τα τρόφιμα είναι θρεπτικά και απαραίτητα για εσάς και το μωρό σας.
Τα σύκα στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλή;
Τα σύκα θεωρούνται ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και συνιστάται ιδιαίτερα στις έγκυες γυναίκες. Η κατανάλωση σύκων μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την πρωινή ναυτία κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκπλήρωση των διατροφικών απαιτήσεων του σώματός σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα οφέλη του σύκου και του αποξηραμένου σύκου στην εγκυμοσύνη:
Τα σύκα έχουν πολλά συστατικά που μπορούν να εξασφαλίσουν την καλή υγεία μιας εγκύου γυναίκας καθώς και τη σωστή διατροφή του μωρού της. Μερικά από τα οφέλη της κατανάλωσης τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:
- Βοηθάνε στην ενδυνάμωση των οστών: Το ασβέστιο βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του εμβρύου καθώς και της μητέρας. Τα σύκα είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και βοηθήσουν στην ενίσχυση των οστών της μητέρας κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.
- Βοηθάνε στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου: Η κατανάλωση σύκων έχει μια αξιέπαινη συμβολή στην ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου. Τα σύκα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 και φυλλικό οξύ, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
- Σας βοηθάνε να διατηρήσετε τις λιγούρες υπό έλεγχο: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες τείνουν να έχουν αυξημένη λαχτάρα για ορισμένα πιάτα ή φαγητό γενικά. Τέτοιες λιγούρες μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες σοβαρές καταστάσεις όπως ο διαβήτης κύησης ή η παχυσαρκία. Τα σύκα βοηθούν στην πρόληψη μιας τέτοιας κατάστασης, λόγω της αλκαλικής τους ιδιότητας.
- Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας: Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη παροχής οξυγόνου στο έμβρυο. Τα σύκα παρέχουν επαρκή περιεκτικότητα σε σίδηρο στον οργανισμό. Τα σύκα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστό ότι βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Έτσι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αναιμίας σε έγκυες γυναίκες.
- Βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης: Τα σύκα είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, τα προβιοτικά που υπάρχουν στο σύκο υποστηρίζουν τα καλά βακτήρια στο έντερο και βοηθούν στην πέψη.
- Βοηθάνε στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα: Τα σύκα είναι μια πλούσια πηγή καλίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα σύκα είναι γλυκά και είναι ένας υγιεινός τρόπος για να καλύψετε την ανάγκη για γλυκόζη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Βοηθάνε στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης: Τα σύκα έχουν υγιή συστατικά όπως ωμέγα-3, ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και φυτοστερόλη που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Επιπλέον, το στοιχείο πηκτίνη, που υπάρχει στα σύκα, βοηθά επίσης στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό.
Πόσα σύκα μπορείτε να τρώτε τη μέρα:
Η κατανάλωση σύκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία σας, αλλά πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο. Η υπερκατανάλωση σύκων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προτείνεται να καταναλώνετε 1-3 σύκα την ημέρα σε διαφορετικές ώρες και σε οποιαδήποτε μορφή το επιθυμείτε.