Αρνητικό Τεστ Εγκυμοσύνης και καθυστέρηση: Παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο περιόδου σας:

Ανησυχείτε γιατί η περίοδος σας έχει καθυστερήσει αλλά ξέρετε ότι δεν είστε έγκυος; Η απώλεια ενός εμμηνορρυσιακού κύκλου ή η καθυστέρησή του μπορεί συμβαίνουν για πολλούς λόγους εκτός από την εγκυμοσύνη. Οι περισσότερες γυναίκες που δεν έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση έχουν συνήθως περίοδο περίπου κάθε 28 ημέρες. Ωστόσο, ένας υγιής εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να κυμαίνεται από κάθε 21 έως 40 ημέρες. Εάν η περίοδός σας δεν εμπίπτει σε αυτά τα εύρη, μπορεί να οφείλεται σε έναν από τους παρακάτω λόγους.

1) Στρές: Το στρες είναι από τους πιο σύνηθες λόγους καθυστέρησης της περιόδου διότι μπορεί να αποβάλει τις ορμόνες σας, να αλλάξει την καθημερινότητά σας και να επηρεάσει ακόμη και το τμήμα του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της περιόδου σας: τον υποθάλαμο. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ξαφνική αύξηση ή απώλεια βάρους, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο σας.

Εάν πιστεύετε ότι το άγχος μπορεί να σας καθυστερεί την περίοδο, δοκιμάστε να εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης και να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

2) Χαμηλό Βάρος ή Ξαφνική απώλεια βάρους: Τα άτομα που έχουν διατροφικές διαταραχές τείνουν να εμφανίζουν ανωμαλίες στον κύκλο τους. Η απώλεια υπερβολικού βάρους μπορεί να σας προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους ή ακόμη και να σταματήσει εντελώς τον κύκλο σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η έλλειψη επαρκούς σωματικού λίπους μπορεί να σταματήσει την ωορρηξία.

3) Υπερβολικά έντονη άσκηση: Η έντονη σωματική άσκηση μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο σας εώς και αμμηνόρροια ( να μην έχετε περίοδο). Ο οργανισμός τείνει να σταματάει την παραγωγή ορμονών και εν συνεχεία την ωορρηξία ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την ενέργεια του όταν η γυναίκα ασκείται έντονα ή περιορίζει πολύ τις διατροφικές τις θερμίδες.

4) Μπορεί να πάσχετε απο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που προκαλούνται από μια ανισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών. Πολλά άτομα με PCOS δεν έχουν τακτική ωορρηξία. Πιθανά συμπτώματα είναι: αυξημένη τριχοφυία στο πρόσωπο και στο σώμα, ακμή, αραίωση των μαλλιών, ανωμαλίες στο σωματικό βάρος κ.α

Αν νιώθετε οτι υπάρχει πιθανότητα να έχετε PCOS επισκευθείτε το γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις και κολπικό υπέρηχο .

5) Χρησιμοποιείτε ορμονική μέθοδο αντισύλληψης: Η χρήση αντισυλληπτικών δισκιών ή και σπιράλ χρησιμοποιείται πολλές φορές ως μέθοδος για την αντιμετώπιση της αμηνόρροιας ή την εξισορρόπιση ορμονών που καθυστερούν τη περίοδο. Παρόλα φαίνεται να επηρεάζουν μετά απο ένα χρονικό διάστημα τη περίοδο με αποτέλεσμα να χάσετε κάποιες μέρες ή μήνες την περίοδο σας.

6) Μπορεί να μπαίνετε σε κλιματκτήριο ή σε πρόωρη εμμηνόπαυση: Η κλιμακτήριος συνήθως ξεκινά από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας των 40 και μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια πριν σταματήσει τελείως η περίοδός σας.Η περίοδος σας μπορει να καθυστερήσει για 1 ή ακόμα και 3 μήνες . Σε αυτή τη φάση μπορεί να διαπιστώσετε ότι έρχεται απροσδόκητα, συχνά πιο ελαφριά ή βαρύτερη από ό,τι έχετε συνηθίσει.  Σε περίπτωση που μπαίνετε σε πρόωρη εμμηνόπαυση σημαίνει οτι οι ωοθήκες σας δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε και σταματούν να παράγουν πολλαπλές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων. Η πρόωρη εμμηνόπαυση αναφέρεται μόνο για γυναίκες κάτων των 40 ετών.

7) Μπορεί να έχετε πρόβλημα στον Θυροειδή σας: Ο θυρεοειδής σας είναι ένας αδένας που παράγει ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση πολλών δραστηριοτήτων στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Υπάρχουν πολλές κοινές παθήσεις του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένου του υποθυρεοειδισμού και του υπερθυρεοειδισμού.

8) Μπορεί να είστε έγκυος: Τα τεστ ούρων που κάνουμε στο σπίτι αν και θεωρούνται 99% αξιόπιστα όταν γίνουν σωστά, πολλές είναι οι φορές που βγαίνουν λανθασμένα αποτελέσματα. Καλό θα ήταν σε αυτή την περίπτωση αν έχετε την υποψία οτι είστε έγκυος να κάνετε μια β-χοριακή για επιβεβαίωση.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories