Υπολογισμός Ωορρηξίας: Ποιες είναι οι Γόνιμες μέρες, Συμπτώματα και πως θα τις υπολογίσετε για να μείνετε έγκυος;

Εάν έχετε ξεκινήσει ή σκέφτεστε να ξεκινήσετε προσπάθειες ώστε να αποκτήσετε παιδάκι, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε στα σίγουρα είναι οι γόνιμες μέρες σας. Παρακάτω θα μάθουμε πως θα τις υπολογίσετε και πως θα αναγνωρίσετε.

Ένας μέσος εμμηνορυσιακός κύκλος διαρκεί 28 ημέρες. Κάθε κύκλος ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου μιας γυναίκας και ολοκληρώνεται την ημέρα πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Σε πολλές γυναίκες όμως ο κύκλος μπορεί να είναι 23, 25 ή ακόμα και 35 ημερών. Οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν ο δικός σας διαφέρει από τον μέσο κύκλο των 28 ημερών.

Κατά τη μέση περίπου του εμμηνορυσιακού σας κύκλου, απελευθερώνεται από την ωοθήκη ένα ωάριο το οποίο στη συνεχεία ταξιδεύει μέσα στη σάλπιγγα, γνωστή ως ωορρηξία.

Μεταξύ της ωορρηξίας και της έναρξης της επόμενης περιόδου, στις περισσότερες γυναίκες μεσολαβεί ένα διάστημα 12 έως 16 ημερών.

Στις γυναίκες που έχουν μέσο κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία λαμβάνει χώρα συνήθως τη 14η ημέρα. Σε περίπτωση που ο κύκλος σας είναι μεγαλύτερος, παραδείγματος χάρη 35 ημερών , το πιθανότερο είναι ότι οι γόνιμες ημέρες σας είναι μεταξύ της 19ης και της 25ης ημέρας. Εάν τώρα σε περίπτωση έχετε μικρότερο κύκλο, για παράδειγμα 23 ημερών, το πιθανότερο είναι ότι η ωορρηξία θα λάβει χώρα μεταξύ της 7ης καις της 13ης ημέρας.

Κατά την ωορρηξία, το ώριμο ωάριο φεύγει από την ωοθήκη και αρχίζει να κινείται μέσα στη σάλπιγγα. Δεδομένου ότι ο χρόνος ζωής του ωαρίου κυμαίνεται περίπου στις δύο ημέρες, η γόνιμη περίοδος είναι από την 14η έως την 16η ημέρα. Οι 3 ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία της γυναίκας είναι αυτές κατά τις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να έχετε σεξουαλική επαφή εως και 5 μέρες πριν και 3 μέρες μετά την ωορρηξία καθώς είναι φυσιολογικό να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή από 12 έως 18 ημέρες πριν την περίοδό σας.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να επιβιώσουν εντός των σαλπίγγων για 3 έως 5 ημέρες μετά την επαφή και να εξακολουθούν να είναι ικανά να γονιμοποιήσουν το ωάριο όταν αυτό απελευθερωθεί από την ωοθήκη.

Όποτε οι καλύτερες πιθανότητες για μια επίτευξη εγκυμοσύνης είναι να έχετε σεξουαλικές επαφές 1-2 μέρες πριν την ωορρηξία και την ημέρα της ωορρηξίας. Έτσι καλύπτετε μεγαλύτερο εύρος πιθανών ημερών ωορρηξίας καθώς κάθε κύκλος είναι διαφορετικός.

Τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα ισχύουν, όπως προαναφέρθηκε, για τακτικούς κύκλους που διαρκούν 28 ημέρες. Για κύκλους μικρότερης διάρκειας, η ωοθυλακιορρηξία μετατίθεται νωρίτερα, ενώ για μεγαλύτερους αργότερα. Για παράδειγμα, σε κύκλο 24 ή 26 ημερών, οι γόνιμες μέρες μετατίθενται 2 ή 4 μέρες -αντίστοιχα- νωρίτερα του 18, ενώ σε κύκλο 35 ημερών πηγαίνουμε 7 ημέρες αργότερα.

Όσον αφορά τις γυναίκες με ασταθή κύκλο, οι υπολογισμοί αυτοί δεν έχουν καμία σημασία αφού δυστυχώς δεν μπορούμε να τις υπολογίσουμε και μπορούμε πολύ εύκολα να πέσουμε έξω στις μετρήσεις μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να κάνετε τεστ ωορρηξίας στο σπίτι από το φαρμακείο (τα οποία όμως επαναλαμβάνονται κάθε 8 ώρες) ή να ακούσετε το σώματα σας και καταλάβετε από τα συμπτώματα σας.

Πιθανά συμπτώματα ωορρηξίας για να αναγνωρίσετε γόνιμες μέρες σας:

• Eυαισθησία και ελαφρύς πόνος στο στήθος
• Πόνος χαμηλά στην κοιλιά και συνήθως στις πλάγιες περιοχές δεξιά ή αριστερά , ο οποίος οφείλεται στο ωοθηλάκιο που μεγαλώνει ενώ μπορεί να γίνει και λίγο πιο έντονος κατά τη ρήξη του ωοθηλακίου.
• Αυξημένη κολπική βλέννη η οποία δεν συνοδεύεται από κάποια δυσάρεστη μυρωδιά
• Μια μικρή αύξηση εώς 1 βαθμό Κελσίου στη βασική θερμοκρασία του σώματος.
• Ενώ λίγο συχνότερα είναι πιθανό να παρατηρήσετε μια δυο κηλίδες αίματος κολπικά που συνήθως διαρκούν 1-2 μέρες. Σε περίπτωση μεγαλύτερης ποσότητας αίματος ή διάρκειας συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories