Τεστ Εγκυμοσύνης: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Αν ανησυχείτε ότι είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος , το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε είναι να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε και ποιες είναι η πιθανότητες ενός σωστού αποτελέσματος;

Πώς λειτουργεί ένα τεστ εγκυμοσύνης;

Τα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν μέσω των ούρων την γνωστή ορμόνη σε όλους μας , ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) η οποία αρχίζει να παράγεται περίπου 6 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Καθώς οι μέρες περνάνε η συγκέντρωση της hCG αυξάνεται και τότε είναι εφικτό να ανιχνευθεί μέσω των ούρων. Η hCG ανιχνεύεται πιο γρήγορα μέσω του αίματος και ύστερα μέσω των ούρων.

Συνεπώς, αν κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης νωρίτερα από την ημέρα της αναμενόμενης περιόδου σας, πιθανό είναι η συγκέντρωση της hCG να μην είναι αρκετή ώστε να γίνει εύκολα ή σίγουρα ανιχνεύσιμη από ένα τεστ κύησης.

Σε ποια μέρα του κύκλου να κάνω το τεστ;

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά τεστ εμπορίου που θεωρούνται ότι ανιχνεύουν την β-χοριακή νωρίτερα απο την αναμενόμενη ημερομηνία περιόδου, η καλύτερη στιγμή για να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης είναι μετά την καθυστέρηση της περιόδου σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Εάν ο κύκλος σας είναι ακανόνιστος και δεν μπορείτε να υπολογίσετε ακριβώς την αναμενόμενη ημερομηνία περιόδου σας , σας μην κάνετε τεστ μέχρι να περάσετε τον μεγαλύτερο έμμηνο κύκλο που έχετε συνήθως. Για παράδειγμα, ο κύκλος σας κυμαίνεται από 30 έως 36 ημέρες, η καλύτερη στιγμή για να κάνετε το τεστ θα είναι η 37 μέρα ή η μεταγενέστερη.

Ποια στιγμή της ημέρας είναι καλύτερη να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης;

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας ώστε να κάνετε το τεστ είναι κυρίως το πρωί με τα πρωινά ούρα, διότι η συγκέντρωση της hCG είναι μεγαλύτερη. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να πραγματοποιήσετε το τεστ και κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας απλά καλό θα είναι για πιο σίγουρα αποτελέσματα να μην έχετε πιει πολλά νερά και να μην έχετε ουρήσει πολύ σύντομα, με ιδανικό χρόνο τις 3 ώρες ώστε να υπάρχει αρκετή συγκέντρωση της ορμόνης στα ούρα.

Αρνητικό Τεστ και καθυστέρηση περιόδου;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να δώσουν ένα ψευδές αρνητικό τέστ εγκυμοσύνης ή να επηρεάσουν την περίοδο σας εκτός της εγκυμοσύνης. Αν συνεχίσετε να έχετε καθυστέρηση της περιόδου μετά από ένα αρνητικό τεστ, μπορείτε να επαναλάβετε το τεστ ή ακόμα καλύτερα να κάνετε αιματολογική εξέταση β-χοριακής για σίγουρα αποτελέσματα. Διαφορετικά μπορείτε απλά να περιμένετε να έρθει η έμμηνος ρύση σας , ενώ αν αντιλαμβάνεστε ότι περνάνε πολλές μέρες και πρόκειται για κάποια διαταραχή επικοινωνήστε με το γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις και έλεγχο.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories