Το μωρό κοιμάται μόνο στην αγκαλιά

Νεογέννητο ύπνος αγκαλιά

Γιατί το μωρό κοιμάται μόνο πάνω μου;

Στα μωράκια αρέσει να κρατιούνται στην αγκαλιά λόγω του ήχου του καρδιακού σας παλμού, η οικειότητα του σώματός σας και η ζεστασιά σας. Όταν το νεογέννητο μωρό σας βρίσκεται στην αγκαλία σας αισθάνεται ασφάλεια και θαλπωρή. Το να κρατάτε το μωρό σας αγκαλίτσα βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του μωρού σας και η ήπια πίεση του αγγίγματος σας μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αναπνοής και του καρδιακού παλμού του.

Τα μωρά έχουν μια φυσική και σημαντική αναπτυξιακή ανάγκη να κρατιούνται, καθώς βοηθά στην αύξηση της παραγωγής ωκυτοκίνης (η «ορμόνη της αγάπης») τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό.

Νεογέννητο θέλει συνέχεια αγκαλιά

Δεν θα πρέπει να αγχώνεστε και φοβάστε οτι το μωρό σας θα “κακομάθει” στην αγκαλία σας. Το μωράκι σας σας χρειάζεται όσο ποτέ άλλωτε. Δώστε του το χρόνο που χρειάζεται να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Μην ξεχνάτε οτι βρισκόταν μέσα στην κοιλίτσα σας 9 μήνες. Είναι κατανοητό και απόλυτα φυσιολογικό να θέλετε να ξεκουραστείτε, να κάνετε ένα μπάνιο και να σας κουράζει το “όλη μέρα αγκαλιά” αλλά ο χρόνος περνάει γρήγορα και πολύ πριν το καταλάβετε δεν θα το προλαβένετε.

Μόλις αφήνω το μωρό στην κούνια ξυπνάει

Για όλα τα μωρά, προετίνεται να κάνουν έναν ύπνο την ημέρα εν κινήσει, έναν ύπνο στην αγκαλιά σας και έναν ύπνο στο μέρος που θέλετε να κοιμούνται. Με αυτό το τρόπο, το μωρό σας μπορεί να συνηθίσει να κοιμάται σε διαφορετικές καταστάσεις — έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε ένα μωρό που κοιμάται χωρίς να το κρατάτε αγκαλιά, αλλά αν θέλετε να μείνετε έξω κατά τη διάρκεια του ύπνου, το μικρό σας μπορεί ακόμα να πάρει έναν καλό υπνάκο.

Ακολουθούν μερικές άλλες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να μεταφέρετε το μωρό σας σε αυτόνομο ύπνο:

 • Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που προκαλεί μπορεί να κοιμηθεί το μωρό σας εύκολα.
  Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προκαλεί ύπνο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να κοιμηθεί το μωρό σας χωρίς να το κρατάτε αγκαλιά. Τα μωρά χρειάζονται έναν ήσυχο, σκοτεινό και άνετο χώρο για να κοιμούνται ήσυχοι.
 • Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου.
  Μια σταθερή ρουτίνα ύπνου μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να μάθει πότε είναι ώρα για ύπνο. Μπορείτε να συμπεριλάβετε ένα μπάνιο, μια ιστορία, ένα μασάζ και ένα νανούρισμα στη ρουτίνα τους που σηματοδοτεί το σώμα τους ότι ετοιμάζονται να κοιμηθούν. Όποια ρουτίνα κι αν επιλέξετε, φροντίστε να είναι συνεπής και χαλαρωτική.
 • Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που να θυμίζει την αγκαλία σας
  Το μωρό σας θα είναι πιο πιθανό να κοιμηθεί αν του δημιουργήσετε ένα περιβάλλον, που θα το βοηθήσει να αισθάνεται ασφαλές και άνετα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ένα ελαφρύ δέσιμο με κουβερτούλα (οχι φάσκιωμα), είτε με ένα υπνόσακο ή τοποθετόντασ το σε μια φωλίτσα για μωρά. Το μωράκι σας θα νιώθει με αυτόν τον τρόπο οτι το κρατάτε αγκαλίτσα. Με αυτόν τον τρόπο το μωρό σας δεν θα ξαφνιαστεί αν ξυπνήσει ξαφνικά, ένα κοινό πρόβλημα για τα νεογέννητα.
 • Χρησιμοποιήστε λευκούς ήχους
  Παίζοντας λευκούς ήχους ενώ το μωρό σας νυστάζει μπορεί να το βοηθήσει να αποκοιμηθεί γρηγορότερα και να κοιμηθεί περισσότερο. Ο λευκός ήχος μπορεί να ηρεμήσει τα μωρά, καθώς τους θυμίζει τους ήχους που άκουσαν στη μήτρα. Αυτοί οι θόρυβοι βοηθούν στο καμουφλάζ άλλων εξωτερικών θορύβων (όπως η τηλεόραση στο διπλανό δωμάτιο ή οι ήχοι που προέρχονται από εξωτερικούς χώρους.)
 • Μάθετε τα “παράθυρα ύπνου”  του μωρού σας.
  Τα παράθυρα ύπνου ενός μωρού είναι οι περίοδοι που είναι ξύπνιο και σε εγρήγορση πριν κουραστούν και είναι έτοιμα για ύπνο. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στα παράθυρα ύπνου του μωρού σας και να προσπαθείτε να τα “προλαβένετε” και να τα βάζετε για ύπνο όταν είναι κουρασμένο αλλά όχι υπερβολικά, διότι μετά μπορεί να του προκληθεί υπερένταση και να κλαίει. Το να βάλετε το μωρό σας για ύπνο την κατάλληλη στιγμή μπορεί να το διευκολύνει να κοιμηθεί χωρίς να το κρατάτε αγκαλιά.
 • Προσφέρετέ του πιπίλα.
  Οι πιπίλες μπορούν να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί. Η κίνηση του πιπιλίσματος μπορεί να είναι κατευναστική και καταπραϋντική, όπως ακριβώς το κρατάτε. Επιπλέον, η χρήση πιπίλας πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο SIDS (Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου).
 • Χρησιμοποιήστε σταδιακά βήματα για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί.
  Εάν το μωρό σας έχει συνηθίζει να το κρατάτε για να κοιμάται, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να κοιμηθεί ανεξάρτητα. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να μειώσετε σταδιακά τον χρόνο που αφιερώνετε κρατώντας το μωρό σας πριν το αφήσετε κάτω.Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε κρατώντας το μωρό σας μέχρι να νυστάσει και στη συνέχεια να το τοποθετήσετε στην κούνια του ενώ είναι ακόμα ξύπνιο. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο του μωρού σας στην κούνια του πριν αποκοιμηθεί.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Recent Stories