Θηλασμός και συμπλήρωμα με ξένο γάλα

Όσον αφορά το τάισμα του μωρού , ορισμένες μανούλες αποφασίζουν να θηλάσουν αποκλειστικά , άλλες αποφασίζουν να δώσουν αποκλειστικά φόρμουλα ενώ κάποιες άλλες αποφασίζουν να κάνουν έναν συνδιασμό και των 2 αποκλειστικά με γάλα. Αυτός ο τρόπος σίτισης ονομάζεται συχνά μεικτή διατροφή.

Θηλασμός και συμπλήρωμα

Αν αποφασίσετε να αντικαταστήσουν κάποιους θηλασμούς με φόρμουλα, τότε ο τρόπος για να το κάνετε είναι μειώνοντας σταδικά τα γεύμα απο το στήθος, αντικαθιστώντας τα με ξ’ενο γάλα. Αυτό θα βοηθήσει και εσάς και το μωρό σας να προσαρμοστείτε πιο εύκολα, ενώ ταυτόχρονα το στήθος σας θα ρυθμίσει την ανάγκη για παραγωγή γάλακτος σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες του μωρού σας.

Μπορείτε να προσφέρετε την φόρμουλα πριν, κατά τη διάρκεια, μετά ή αντί του θηλασμού. Μιλήστε με τη μαία ή τη σύμβουλο θηλασμού σας σχετικά με αυτό, καθώς διαφορετικές επιλογές ταιριάζουν σε διαφορετικές περιστάσεις. Και θα εξαρτηθεί επίσης από το τι θέλετε να επιτύχετε τελικά.

Για μια πετυχημένη μικτή διατροφή

Εάν είναι δυνατόν (και μερικές φορές δεν είναι!), συνιστάται να εφαρμόσετε μια καλή ρουτίνα θηλασμού πριν αρχίσετε να προσφέρετε φόρμουλα, κάτι που συμβαίνει περίπου στην περίοδο των τριών έως έξι εβδομάδων μετά τον τοκετό. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε μια σταθερή παραγωγή γάλακτος και θα έχει εδραιωθεί ο θηλασμός.

Όταν είστε έτοιμες να εισαγάγετε τη φόρμουλα, προσφέρετε ένα μπουκάλι φόρμουλα μία ή δύο ώρες μετά το θηλασμό και, στη συνέχεια, εισάγετε ένα επιπλέον γεύμα με μπιμπερό λίγες μέρες αργότερα.

Προσπαθήστε να μην προσηλώνεστε στο πόση ποσότητα παίρνει από το μπιμπερό και αντ’ αυτού αφήστε το μωρό σας να φάει μέχρι να μην πεινάει πια. Θα παίρνει φυσικά περισσότερο όταν πεινάει και λιγότερα όταν δεν πεινάει.

Μετάβαση απο μητρικό σε ξένο γάλα

Μπορείτε επίσης να αναμείξετε μητρικό γάλα και σκόνη στο ίδιο μπουκάλι, αφού πρώτα έχετε φτιάξει τη φόρμουλα χωριστά και στο τέλος προσθέσετε το μητρικό γάλα. Με αυτόν το τρόπο το μωρό σας, μπορεί να συνηθίσει πιο εύκολα τη γεύση του νέου γάλακτος. Ένας άλλος τρόπος που μπορεί να βοηθήσει στη μετάβαση, είναι σταδιακά στα μέσα του θηλασμού, να εντάσετε και το μπιμπερό.

Πως να δώσω μπιμπερό σε μωρό που θηλάζει

Επίσης άλλοι τρόποι να βοηθήσετε στην μετάβαση απο μητρικό σε ξένο γάλα :

  • Προσφέρετε το μπιμπερό όταν το μωρό σας είναι χαλαρό και χαρούμενο, παρά πολύ πεινασμένο.
  • Ζητήσετε από κάποιον άλλο να το ταϊσει με το μπιμπερό, διότι τα μωρά μυρίζουν το γάλα της μαμάς τους.
  • Δοκιμάστε να μαλακώσετε τη θηλή του μπιμπερό με ζεστό, βρασμένο νερό.
  • Κρατήστε το μωρό σας σε διαφορετική θέση από τη συνηθισμένη του θηλασμού. Μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να συνηθίσει τον νέο τρόπο σίτισης.
  • Δοκιμάστε ένα διαφορετικό μπουκάλι ή θηλή, αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ξένο γάλα το βράδυ

Η απόφαση να θηλάζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά να δίνετε ξένο γάλα το βράδυ  είναι μια κοινή επιλογή για πολλές μαμάδες. Αυτή η απόφαση επιτρέπει τόσο τη διατροφή του μωρού με φόρμουλα όσο και το θηλασμό εναλλακτικά. Το να συνδιάζετε το μπιμπερό τη νύχτα με τονβ θηλασμό την ημέρα μπορεί να είναι μια εξαιρετική λύση.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories