Οι κολικοί είναι συχνό φαινόμενο και συνήθως τους αναγνωρίζουμε απο , το παρατεταμένο και έντονο κλάμα σε ένα υγιές βρέφος. Οι κολικοί μπορεί να είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόροι για τους γονείς, επειδή τα επεισόδια συμβαίνουν συχνά το βράδυ, όταν οι ίδιοι οι γονείς είναι συχνά κουρασμένοι καθώς επίσης και επειδή η δυσφορία του μωρού εμφανίζεται χωρίς προφανή λόγο και τίποτα δεν φαίνεται να το ανακουφίζει.
Κολικοί μωρού αντιμετώπιση:
Εκτός από την απογοήτευση και την εξάντληση που μπορεί να νιώθεε, μπορεί να έχετε αισθήματα ανεπάρκειας και ενοχής καθώς προσπαθείτε μάταια να ηρεμήσετε το φασαριόζικο μωράκι σας. Έτσι, ενώ η διατήρηση της ψυχραιμίας είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, αυτές οι στρατηγικές μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της καταπόνησης μέχρι να περάσουν οι κολικοί.
Εάν υποπτεύεστε υπερδιέγερση του μωρού σας:
- Αντιδράστε στο κλάμα του: Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος του μωρού να επικοινωνήσει τις ανάγκες του. Αλλά είναι επίσης ο μόνος τρόπος του να ασκεί οποιοδήποτε έλεγχο σε ένα τεράστιο και μπερδεμένο νέο περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι η άμεση ανταπόκριση στα κλάματα του μωρού σας θα μειώσει το κλάμα του μακροπρόθεσμα.
- Περιορίστε τους επισκέπτες και αποφύγετε την έκθεση του μωρού σας σε νέες εμπειρίες σε διεγερτικά περιβάλλοντα: ιδιαίτερα αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ αποφύγετε το μωρό σας να διεγείρεται και να έρχεται αντιμέτωπο με ξεσηκωτικά για εκείνο ερεθίσματα. Παρακολουθήστε πώς το μωρό σας ανταποκρίνεται σε ορισμένα ερεθίσματα – και αποφύγετε οποιαδήποτε που φαίνεται να το ενοχλεί και να το ξεσηκώνει.
- Δημιουργήστε ηρεμία. Η προσπάθεια να κάνετε το περιβάλλον του μωρού σας γαλήνιο μπορεί να το βοηθήσει να χαλαρώσει. Χαμηλώστε τα φώτα, μιλήστε ή τραγουδήστε με χαλαρωτικούς τόνους (ή μην μιλάτε καθόλου) και περιορίστε τους άλλους θορύβους και περισπασμούς στο ελάχιστο.
Εάν υποψιάζεστε γαστρεντερικά προβλήματα:
- Ασκείστε πίεση στην κοιλιά του μωρού. Μερικά μωρά με κολικούς ανακουφίζονται όταν τους ασκείται πίεση στην κοιλιά – και η δύναμη της αφής από μόνη της μπορεί να είναι πολύ καταπραϋντική τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί. Τοποθετήστε λοιπόν το μωρό σας μπρούμυτα στην αγκαλιά σας ή σε όρθια θέση με την κοιλιά του στον ώμο σας ή δοκιμάστε να ξαπλώσει μπρούμυτα με την κοιλιά του να ακουμπάει στο χέρι σας. Στη συνέχεια τρίψτε ή χτυπήστε απαλά την πλάτη του καθώς το κρατάτε.
- Δοκιμάστε να ρέψετε το μωρό σας. Εάν η απαρηγόρητη φασαρία του μωρού σας οφείλεται σε αέρια, μερικές φορές το ρέψιμο του θα βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Βεβαιωθείτε ότι ρέψετε το μωρό σας αποτελεσματικά.
- Δοκιμάστε ειδικές σταγόνες για τα αέρια του μωρού σας ή που μπορεί να περιέχουν προβιοτικά. Μελέτες δείχνουν ότι η μείωση των αερίων μπορεί να μειώσει την ενόχληση (και το κλάμα). Ρωτήστε λοιπόν τον παιδίατρό σας αν μπορείτε να δοκιμάσετε σταγόνες που παρασκευάζονται με σιμεθικόνη ή σταγόνες προβιοτικών. Αν και η έρευνα δεν έχει δείξει ακόμη ότι αυτή η θεραπεία βοηθά οριστικά με τους κολικούς, ο γιατρός σας μπορεί να πιστεύει ότι αξίζει να δοκιμάσετε.
- Προσέξτε τι τρώτε. Εάν θηλάζετε, μιλήστε με το γιατρό σας για το εάν πρέπει να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε προσωρινά από τη διατροφή σας οποιαδήποτε τροφή που μπορεί να προκαλέσει κοιλιακά προβλήματα στο μωρό σας, όπως λαχανικά που προκαλούν αέρια (λάχανο, κουνουπίδι και άλλα), όξινα εσπεριδοειδή ή αλλεργιογόνα τρόφιμα (γαλακτοκομικά, σόγια, σιτάρι, αυγά, φιστίκια, ξηροί καρποί, ψάρια).
- Αλλαγή γάλακτος. Για ορισμένα βρέφη που τρέφονται με φόρμουλα, η αλλαγή του τύπου γάλακτος σε σκόνη που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτόν το σκοπό μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Άλλες μέθοδοι που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κολικών:
- Να είστε κοντά στο μωρό σας: Όχι μόνο η αγκαλιά. Το να κρατάτε παντού πάνω σας το μωρό σας του δίνει την ευχαρίστηση της ασφάλειας και της φυσικής εγγύτητας μαζί σας (και μετά από 9 μήνες συνεχούς εγγύτητας, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που κλαίει το μωρό), αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να συντονιστείτε καλύτερα με το ανάγκες.
Ανησυχείτε ότι κρατώντας πολύ το μωρό σας θα το κάνει κακομαθημένο ή κολλημένο; Αφήστε αυτούς τους φόβους στην άκρη. Αν το να είναι κοντά σας φαίνεται να το ηρεμεί, τότε πάρτε αγκαλιά.
- Τυλίξτε το καλά με μια κουβερτούλα: Ρίξτε μια κουβέρτα στο στεγνωτήριο και όσο είναι ακόμα ζεστό, τυλίξτε τη σφιχτά γύρω από το μικρό σας. Ο συνδυασμός της ζεστασιάς και του αισθήματος ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει να στεγνώσουν τα δάκρυα του μωρού.
- Δοκιμάστε τους λευκούς θορύβους. Το βουητό της ηλεκτρικής σκούπας ή του στεγνωτηρίου μπορεί να είναι ανακουφιστικό για τα μωρά (τους θυμίζει τη μήτρα). Μια μηχανή λευκού θορύβου μπορεί επίσης να βοηθήσει.
- Παίξτε χαλαρωτική μουσική. Ένα μωρό που κλαίει μπορεί επίσης να ανταποκριθεί στο ήσυχο τραγούδι ενός νανουρίσματος ή να παίζει απαλά κλασική μουσική. Άλλα νήπια απολαμβάνουν τους ήχους της φύσης ή το βουητό ενός θαυμαστή. Η επανάληψη του «σς» ή «ααα» στο μικρό σας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Πειραματιστείτε για να βρείτε κάτι που φαίνεται να αρέσει στο μωρό σας.
- Κινηθείτε στο χώρο. Δοκιμάστε να κάνετε αιώρηση ή λίκνισμα. Τα νεογέννητα βρίσκουν την απαλή κίνηση παρηγορητική, καθώς είναι σαν αυτό που βίωσαν στη μήτρα.
- Προσφέρετε μια πιπίλα. Μερικά μωρά με κολικούς φαίνεται να θέλουν να τρώνε συνέχεια – και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το πιπίλισμα είναι καταπραϋντικό, όχι επειδή πεινούν.
Θυμηθείτε, δεν πρέπει ποτέ να δίνετε στο μωρό σας φάρμακα, φυτικά ή άλλα, χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον παιδίατρό σας. Και πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας ή στο μωρό σας.