Κολικοί μωρού: Αίτια που ευθύνονται για την εμφάνισή τους

Έχετε ένα βρέφος που κλαίει για ώρες και αντιστέκεται σε κάθε σας προσπάθεια να το απαλύνετε αυτά τα δάκρυα; Διαβάστε παρακάτω για τα συμπτώματα των κολικών και τις αιτίες που μπορεί να τους προκαλούν.

Αίτια κολικών μωρού:

Αν και η ακριβής αιτία των κολικών είναι ένα μυστήριο, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι δεν έχει να κάνει με κάτι γενετικό ή οτιδήποτε συνέβη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Επιπλέον δεν έχει να κάνει με για τις γονεϊκές σας δεξιότητες και σίγουρα δεν φταίτε εσείς για το πόνο στη κοιλίτσα του μωρού σας.

  • Έντονες αισθήσεις και ερεθίσματα: Τα νεογέννητα έχουν έναν ενσωματωμένο μηχανισμό για να ρυθμίζουν τις εικόνες και τους ήχους γύρω τους, ο οποίος τους επιτρέπει να κοιμούνται και να τρώνε χωρίς να ενοχλούνται από το περιβάλλον τους. Κοντά στο τέλος του πρώτου μήνα, ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός εξαφανίζεται – αφήνοντας τα μωρά πιο ευαίσθητα στα ερεθίσματα στο περιβάλλον τους. Με τόσες πολλές νέες αισθήσεις που τους έρχονται, μερικά βρέφη κατακλύζονται, συχνά στο τέλος της ημέρας. Για να απελευθερώσουν αυτό το άγχος, κλαίνε. Οι κολικοί τελειώνουν, λέει η θεωρία, όταν το μωρό μαθαίνει πώς να φιλτράρει ορισμένα περιβαλλοντικά ερεθίσματα και, με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγει μια αισθητηριακή υπερφόρτωση.
  • Ανώριμο πεπτικό σύστημα:  Η πέψη της τροφής είναι μια μεγάλη εργασία για το ολοκαίνουργιο γαστρεντερικό σύστημα ενός μωρού. Ως αποτέλεσμα, η τροφή μπορεί να περάσει πολύ γρήγορα και να μην διασπαστεί εντελώς, με αποτέλεσμα να προκαλεί πόνο από αέρια στα έντερα.

  • Γαστροϊσοφαγική Βρεφική Παλινδρόμηση Οξέος. Σύμφωνα με έρευνες, η γαστροοϊσοφαγική παλινδρόμηση των βρεφών (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) μπορεί να προκαλέσει επεισόδια σε μωρά με κολικούς, αν και δεν προκαλεί κολικούς. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση των βρεφών είναι συχνά το αποτέλεσμα ενός υπανάπτυκτου κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, του μυός που εμποδίζει το οξύ του στομάχου να ρέει πίσω στο λαιμό και το στόμα, γεγονός που μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνό αναγούλιασμα και ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια και μετά το τάισμα. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα μωρά ξεπερνούν τη ΓΟΠΝ μέχρι την ηλικία του 1 (και οι κολικοί συνήθως υποχωρούν πολύ νωρίτερα).
  • Τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησία. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κολικοί είναι το αποτέλεσμα μιας αλλεργίας στις πρωτεΐνες του γάλακτος ή της δυσανεξίας στη λακτόζη. Λιγότερο συχνά, οι κολικοί μπορεί να είναι μια αντίδραση σε συγκεκριμένες τροφές στη διατροφή της μαμάς σε μωρά που θηλάζουν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτές οι αλλεργίες ή η ευαισθησία μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην κοιλιά που μπορεί να προκαλέσει κολικούς.
  • Κάπνισμα: Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι μητέρες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να έχουν μωρά με κολικούς. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να είναι εξίσου ένοχο. Αν και η σύνδεση υπάρχει, δεν είναι σαφές πώς ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να σχετίζεται με τους κολικούς. Η ουσία για πολλούς πιο σημαντικούς λόγους υγείας: Μην καπνίζετε και μην αφήνετε κανέναν άλλο να καπνίζει γύρω από το μωρό σας.

 

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories