Καθυστερημένη σύλληψη και χοριακή

Τι είναι η καθυστερημένη σύλληψη;

Συχνά ακούμε τον όρο καθυστερημένη σύλληψη, αλλά στη πραγματικότητα αυτό που εννοούμε είναι απλά η καθυστέρηση του γονιμοποιημένου ωαρίου να εμφυτευτεί στο τοίχωμα της μήτρας. Μπορεί εννοείται η ωορρηξία σας να διαφέρει απο κύκλο σε κύκλο, ιδιαίτερα στις γυναίκες που δεν έχουν σταθερό κύκλο, άλλα η ωορρηξία δεν παύει να γίνεται περίπου 14 μέρες πριν σας έρθει η περίοδος σας. Συνεπώς δεν μιλάμε οτι το ωάριο άργησε να γονιμοποιηθεί, αλλα μιλάμε για το γονιμοποιημένο ωάριο να αργήσει να προσκολληθεί στη μήτρα. Παρόλα αυτά εμείς για λόγους ευκολίας θα συνεχίσουμε να το επεξηγούμε στο άρθρο και με τον όρο καθυστερημένη σύλληψη.

Η εμφύτευση απο την άλλη είναι όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο έχει διαιρεθεί, πολλαπλασιαστεί και μετατραπεί σε ένα σύμπλεγμα κυττάρων που ονομάζεται βλαστοκύστη, προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας. Aυτό συμβαίνει περίπου μεταξύ έξι έως 12 ημερών μετά την ωορρηξία, και μόλις συμβεί, μια εγκυμοσύνη έχει ξεκινήσει επίσημα.

Πότε γίνεται η καθυστερημένη σύλληψη;

Συνήθως η εμφύτεση του γονιμοποιημένου ωαρίου γίνεται μέσα σε 6-10 μέρες.

Όταν ένα έμβρυο εμφυτεύεται προς το τελευταίο όριο του παραθύρου εμφύτευσης , απο αυτό των έξι έως 10 ημερών, ονομάζεται καθυστερημένη εμφύτευση. Πιο συγκεκριμένα, καθυστερημένη σύλλψη τυπικά ορίζεται όταν η βλαστοκύστη προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας μεταξύ της 8ης και της 10ης ημέρας μετά τη γονιμοποίηση του.

Καθυστερημένη σύλληψη και χοριακή

Όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευτεί στο τοίχωμα της μήτρας, ήδη απο νωρίς ξεκινάνε να παράγονται σε μικρές πσοτότητες η β χοριακή γοναδοτροπίνη ( η ορμόνη της εγκυμοσύνης)  Οι τιμές της β χοριακής αυξάνονται καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωράει με ένα μέσο βαθμό διπλασιασμού ανα 24-28 ώρες,  με το αποκορύφωμα των τιμών να συμβαίνει μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Καθυστερημένη σύλληψη και αρνητική χοριακή

Είναι λοιπόν κατανοητό οτι αν η εμφύτευση της βλαστοκύστης γίνει αργότερα, δηλαδή 8-10 μέρα, η παραγωγή επιπέδων της ορμόνης β χοριακή θα καθυστερήσει. Συνεπώς σε περίπτωση που κάνετε εξέταση αίματος β χοριακής, είναι πιθανό να είναι αρνητική ή οι τιμές να είναι πολύ χαμηλές. Συστήνεται λοιπόν να περιμένετε κάποιες μέρες πριν προβείτε στην εξέταση ή αν έχετε αμφιβολίες και έχετε κάποια πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης που υποδηλώνουν οτι είστε έγκυος, να επαναλάβετε μετά απο 2 ημέρες.

Καθυστερημένη σύλληψη και αρνητικό τεστ

Όπως προαναφέρθηκε για την αρνητική χοριακή, το ίδιο και σε μεγαλύτερο βαθμό ισχύει για το αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης σε καθυστερημένη σύλληψη. Αν και τα τεστ εγκυμοσύνης θεωρούνται αξιόπιστα, σίγουρα δεν είναι πιο αξιόπιστα απο την ίδια την εξέταση αίματος.    Τα τεστ εγκυμοσσύνης δεν είναι τόσο ευαίσθητα ώστε να ανιχνεύσουν μια πολύ αρχόμενη κύηση με χαμηλές μονάδες β χοριακής.

Παλλίνδρομη κύηση ή καθυστερημένη σύλληψη;

Ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιώσετε μια εγκυμοσύνη είναι με την εξέταση αίματος β χοριακής και υπερηχογραφικά. Σε μια υγιή εγκυμοσύνη οι τιμές της β χοριακής σας θα πρέπει να διπλασιάζονται κάθε 24-48 ώρες, ή έστω να έχουν κάποια σημαντική αύξηση. Υπερηχογραφικά απο την άλλη θα ελεγχθεί η ηλικία κύησης του εμβρύου σας και αν η ηλικία του εμβρύου συμπίπτει με τις εβδομάδες κύησης σας τότε δεν έχετε λόγο άγχους. Αν απο την άλλη ο γιατρός σας έχει την υποψία οτι μπορεί η κύηση να παλλινδρόμησε ή είχατε καθυστερημένη σύλληψη θα σας προτείνει να σας ξανά δει μια εδομάδα ή λίγες μέρες μετά για να επβεβαιώσετε αν η εγκυμοσύνη σας προχωράει.

Καθυστερημένη σύλληψη και περίοδος

Αν είχατε περίοδο κανονικά ως προς τις μέρες και τη ροή που έχετε συνήθως τότε είναι απίθανο να είσαστε έγκυος. Αν είχατε κάποιο μικρής ποσότητασ αίμα, που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως αιμορραγία εμφύτεσης του γονιμοποιημένου ωαρίου, τότε καλό θα ήταν να κάνετε μια εξέταση β χοριακής και να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας να σας δει υπερηχογραφικά.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Recent Stories