Ψευδή θετικά θετικά τεστ εγκυμοσύνης

Θετικό τεστ εγκυμοσύνης λάθος

Τα τεστ εγκυμοσύνης είναι ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος που κάθε γυναίκα χρησιμοποιεί για να δει αν είναι έγκυος. Τα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να βγουν ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά. Τα αποτελέσματα των τεστ εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να είναι ακριβή εάν ληφθούν μετά την πρώτη ημέρα καθυστέρησης. Αυτό συμβαίνει επειδή λίγο η β χοριακή ξεκινάει να παράγεται μόλις το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευτεί στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτό συνήθως παίρνει 6-12 μέρες. Αν η εμφύτεση συμβεί μεταξύ της 8-12 μέρας τότε μιλάμε για καθυστερημένη σύλληψη. Η β χοριακή  γοναδοτροπίνη μπορεί να βρεθεί στο αίμα και στα ούρα και παράγεται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρόλα αυτά αν και σπάνια υπάρχει η πιθανότητα ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης να είναι λάθος.

Ψευδώς θετικό τεστ εγκυμοσύνης;

Είναι πιθανό να δείτε θετικό τεστ εγκυμοσύνης ακόμα κι αν δεν είστε τεχνικά έγκυος. Αυτό ονομάζεται ψευδώς θετικό.

  • Βιοχημική κύηση: Μια βιοχημική εγκυμοσύνη είναι μια πρώιμη απώλεια κύησης όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο, δεν μπόρεσε να εμφυτευθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς και άγνωστους λόγους όπως σε πολλές αποβολές – λόγω χρωμοσωματικών προβλημάτων με το αναπτυσσόμενο έμβρυο.  Συνήθως η βιοχημική κύηση δεν γίνεται αντιληπτή (εκτός και κάνατε το τεστ πολύ νωρίς) , αλλά ούτε ανιχνεύεται υπερηχογραφικά.
  • Έκτοπη κύηση: Μερικές φορές ένα γονιμοποιημένο ωάριο μπορεί να εμφυτευτεί έξω από τη μήτρα, γεγονός που προκαλεί την λεγόμενη έκτοπη κύηση. Σε μια τέτοια περίπτωση το σώμα ξεκινάει να παράγει β χορική αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια εγκυμοσύνη να συνεχιστεί . Μια έκτοπη κύηση είναι μια σοβαρή ιατρική έκτακτη ανάγκη και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.
  • Πρόσφατη αποβολή ή έκτρωση: Μπορεί να συνεχίσετε να βγάζετε ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης μετά την απώλεια μιας εγκυμοσύνης, είτε μετά απο μια διαδικασία άμβλωσης. Η β χοριακή μπορεί να παραμείνει στο αίμα και τα ούρα σας για έως και 6 εβδομάδες μετά το τέλος της εγκυμοσύνης. Είναι πιθανό να έχετε ένα ψευδώς θετικό τεστ έως ότου τα επίπεδα της hCG επανέλθουν στην κατάσταση πριν από την εγκυμοσύνη.
  • Σφάλμα στη χρήστη: Τα τεστ εγκυμοσύνης δεν είναι αλάνθαστα. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες χρήσεις και να ελέγξτε την ημερομηνία λήξης πριν χρησιμοποιήσετε το τεστ.
  • Γραμμή εξάτμισης: Είναι πολύ πιθανό να μπερδέψετε τη γραμμή εξάτμισης σε ένα τεστ εγκυμοσύνης με ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό να ελέγξετε το αποτέλεσμα του τεστ εντός του χρονικού περιθωρίου που δίνει το τεστ για να αποφύγετε μια τέτοια γραμμή. Παρόλα αυτά μπορείτε να τη ξεχωρίσετε, διότι η γραμμή εξάτμισης είναι πολύ αχνή και πιο λεπτή σε σύγκριση με τη γραμμή του θετικού αποτελέσματος.
  • Λήψη φαρμάκων που περιέχουν β-χοριακή: Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος και παίρνετε κάποια αγωγή ή είστε στη διαδικασία για εξωσωματική, είναι πολύ πιθανό η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε να περιέχει μικρές ποσότητες β χοριακής , οι οποίες όταν εντοπίζονται απο ένα τεστ εγκυμοσύνης δίνουν ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. (Novarel® , Pregnyl® , Ovidrel® , Profasi®)
  • Ιατρικές Καταστάσεις: Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, κάποιες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν μια αύξηση των επιπέδων hCG, ακόμα και όταν δεν είστε έγκυος. ( μύλη κύηση, ωοθηκικές κύστεις, νεφροπάθεια , χημειοθεραπεία, ορισμένοι καρκίνοι , διαταραχές που επηρεάζουν τα επίπεδα ορμόνης, ειδικά σε εμμηνοπαυσιακές ή περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκε , όγκοι των κυττάρων που θα δημιουργούσαν τον πλακούντα)

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories