Γιατί δεν κοιμάται το μωρό σας ενώ νυστάζει;

Ύπνος. Μία λέξη που κανείς μέσα στο σπίτι δεν θα χορτάσει απο αυτόν, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες. Και ακόμη και όταν το μικρό σας κοιμάται όλη τη νύχτα, τα προβλήματα του ύπνου του μωρού μπορεί να εμφανιστούν από καιρό σε καιρό. Ο ύπνος αποτελεί συχνά ένα μέρος της νέας γονεϊκότητας.

Το μωρό μου νυστάζει αλλά δεν κοιμάται

Αν το μωράκι σας είναι ήδη καθαρό, χορτάτο και δεν πονάει, υπάρχουν και πολλοί λόγοι για τους οποίους το μωρό σας δεν κοιμάται ενώ νυστάζει. Οι πιο κοινοί λόγοι που το μωρό σας δεν κοιμάται ενώ νυστάζει περιλαμβάνουν:

 • Το μωρό σας δεν είναι κουρασμένο
  Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, και κατά μία έννοια είναι, αλλά στη προσπάθεια να πείσετε το παιδί σας να κοιμηθεί όταν είναι ξύπνιο είναι μια συνταγή για καταστροφή. Οι πιθανότητες είναι απλώς να ουρλιάξουν και να κλάψουν και να απογοητευτούν και να αναστατωθούν. Αντί να προσπαθήσετε να πιέσετε έναν υπνάκο στο υπερδιεγερμένο, μωρό σας, παίξτε μαζί τους ήσυχα και προσπαθήστε ξανά για έναν υπνάκο μέσα σε 30 ή 60 λεπτά. Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, το πρόγραμμα του μεσημεριανού ύπνου τους αλλάζει και μερικές φορές χρειάζεται απλώς να είναι ξύπνια για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.
 • Το μωρό σας είναι υπερβολικά κουρασμένο
  Αν και αυτό ακούγεται αντιφατικό, ο ύπνος ενός υπερβολικά κουρασμένου μωρού είναι δύσκολος. Όταν ένα μωρό είναι εξαντλημένο, (σε αντίθεση με τους γονείς του) μπορεί να δυσκολευτεί να αποκοιμηθεί. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα προγράμματα ύπνου του μωρού σας και να το “προλαβαίνετε” πριν αυτό έχει ήδη εξαντληθεί.

 • Το μωρό σας χρειάζεται καλύτερο πρόγραμμα ή ρουτίνα
  Τα μωρά ευδοκιμούν στις ρουτίνες. Ξέρουν ότι είναι ώρα για ύπνο. Προσπαθήστε να εντάξετε μια καθημερινή ρουτίνα στο πρόγραμμα σας. Αυτό που φαίνεται να βοηθάει πολύ είναι η καθημερινή ρουτίνα του μπάνιου. Το μωρό σας χαλαρώνει πριν το φαγητό και αντιλαμβάνεται οτι είναι η διαδικασία πριν απο την ώρα του φαγητού και του ύπνου. Τοποθετήστε το μωρό σας σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Ταίστε το και αφήστε το να κοιμηθεί.
 • Το μωρό σας πεινάει
  Η καθιέρωση ενός σταθερού προγράμματος σίτισης και ύπνου μπορεί να είναι δύσκολη – ειδικά επειδή οι ανάγκες του μωρού σας θα αλλάξουν καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο, εάν το μωρό σας ξυπνά από τον ύπνο νωρίς ή δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί, μπορείτε να σκεφτείτε εάν η πείνα είναι ένα πρόβλημα. Διαταραχές ύπνου μπορεί να προκύψουν όταν το μικρό σας πεινάει και ειδικότερα στη φάση της μετάβασης με τις στερεές τροφές. Σκεφτείτε πόσο και πόσο συχνά τρώει το μωρό σας και εάν πρέπει να αυξήσετε την τροφή του.
 • Μπορεί να βρίσκεται στη μέση μιας μεταβατικής περιόδου
  Το μωρό σας μπορεί να περνάει ένα αναπτυξιακό άλμα. Κάνε υπομονή. Αυτά τα ζητήματα που σχετίζονται με τον ύπνο είναι προσωρινά και η συνέπεια είναι το κλειδί.

 • Μπορεί να έχει πρόβλημα με τα δόντια του
  Εάν το μωρό σας εμφανίζει σημάδια οδοντοφυΐας κατά τη διάρκεια της ημέρας – όπως σάλια, δάγκωμα, ταραχή στη σίτιση και ευερεθιστότητα – ο πόνος στην οδοντοφυΐα μπορεί επίσης να το ξυπνά τη νύχτα ή να το κρατάει ξύπνιο. Λάβετε υπόψη ότι τα προβλήματα ύπνου που σχετίζονται με την οδοντοφυΐα μπορούν να ξεκινήσουν σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους: Μερικά μωρά βγάζουν το πρώτο τους δόντι μέχρι την ηλικία των 6 μηνών με πόνο στην οδοντοφυΐα που ξεκινά από τους 3 ή 4 μήνες, ενώ άλλα είναι χωρίς δόντια. μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια.
 • Μπερδεύει τη μέρα με τη νύχτα
  Το μωράκι σας ειδικά στην αρχή δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τη διαφορά της ημέρας και της νύχτας. Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό να ξεχωρίζει μεταξύ ημέρας και νύχτας, είναι να το κοιμίζετε σε ένα σκοτείνο δωμάριο, χωρίς πειρασμούς ή φωτισμό όπως τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του ημερήσιου ύπνου σε τρεις ώρες και της σαφούς διάκρισης μεταξύ ημέρας και νύχτας.

Εάν έχετε κάνει όλες αυτές τις τροποποιήσεις και το μωρό σας εξακολουθεί να δυσκολεύεται να πέσει ή να κοιμηθεί, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με τον γιατρό του. Ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως οι κολικοί, μπορεί να επηρεάσουν τις συνήθειες ύπνου του παιδιού.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories