Θηλασμός και ηλεκτρονικό τσιγάρο

Σαν νέα μητέρα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε για την υγεία σας είναι να κόψετε το κάπνισμα. Πολλές γυναίκες βρίσκουν ως ευκαιρία την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό ώστε να σταματήσουν να καπνίζουν. Άλλες γυανίκες σταματούν το απλό κάπνισμα και καπνίζουν τσιγάρα τύπου IQOS. Τι ισχύει για το θηλασμό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Πρέπει οι γυναίκες που καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο να σταματήσουν το θηλασμό;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ΟΧΙ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει οτι τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στο μωρό σας είναι πολλά περισσότερα ακόμα και αν καπνίζετε απο το να δώσετε γάλα σε φόρμουλα.

Το μητρικό γάλα θα δόσει στο μωρό σας όλα τα αντισώματα και τα συστατικά που χρειάζεται για τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Τα μωρά που θηλάζουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διάρροια, κάποια είδη καρκίνου μεταγενέστερα όπως επίσης και σαγκχαρώδη διαβήτη. Απο την άλλη ο θηλασμός βοηθάει τη μητέρα να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενω ταυτόχρονα αυξάνει το μεταβολισμό σας και βοηθάει να χάσετε πιο εύκολα τα κιλα της εγκυμοσύνης.

Είναι ασφαλές να καπνίζω ηλεκτρονικό τσιγάρο τύπου iqos και να θηλάζω;

Ενώ η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου (άτμισμα) είναι πολύ πιο ασφαλής από το κάπνισμα, δεν είναι εντελώς ακίνδυνη. Εκτός από τη νικοτίνη, το υγρό και ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να περιέχουν τοξικές ουσίες, αν και αυτές είναι κυρίως σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στον καπνό του τσιγάρου. Παρόλα αυτά θεωρείται πολύ ασφαλέστερο να χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικά τσιγάρα όπως αυτά τα τύπου IQOS από το να καπνίζετε συμβατικά τσιγάρα ενώ θηλάζετε.

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο για να σας βοηθήσει να μειώσετε το κάπνισμα, είναι ακόμα καλύτερο να συνεχίσετε το θηλασμό, καθώς τα οφέλη του θηλασμού είναι πολλά περισσότερα απο τις πιθανότητες να βλάψετε με κάποιο τρόπο το μωρό σας.

Αν καπνίσω ηλεκτκρονικό τσιγάρο μετά απο πόση ώρα μπορώ να θηλάσω;

Ιδανικά καλό είναι να περιμένετε όσο περισσότερο μπορείτε. Όσο μεγαλύτερη απόσταση έχει το επόμενο γεύμα θηλασμού απο το τελευταίο σας τσιγάρο, τόσο λιγότερη νικοτίνη περνάει στο μητρικό γάλα. Αποφεύγετε να καπνίζετε πριν απο το θηλασμό. Ενδύκνειται να καπνίζετε απευθείας μετά το τέλος του θηλασμού, καθώς έχει αποδειχθεί οτι η συγκέντρωση της νικοτίνης στο μητρικό γάλα φαίνεται να μειώνεται τη πρώτη ώρα ήδη στο 50%.

Θηλασμός και ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη

Εκτός από τη νικοτίνη, το υγρό και ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να περιέχουν τοξικές ουσίες. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ακόμα και αυτά χωρίς νικοτίνη περιέχουν μέσα χημικά και ενισχυτικά γεύσεων τα οποία επηρεάζουν και αυτά σε κάποιο βαθμό και μπορεί να είναι τοξικά όταν αυτά εισπνέονται. Ωστόσο, πραγματικά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν οι ίδιες οι αρωματικές ύλες έχουν συγκεκριμένη επίδραση στο μητρικό γάλα.

Τι μπορείτε να κάνετε αν θηλάζετε και συνεχίζετε να καπνίζετε:

  1. Αποφεύγετε να καπνίζετε κοντά στο μωρό. Κρατήστε το δωμάτιο του μωρού καθαρό. Καλο θα ήταν να μην καπνίζει κανείς μέσα σε αυτό.
  2. Προσπαθείστε να καπνίζετε εκτός σπιτιού. Εκμεταλλευτείτε το μπαλκόνι σας και ενισχύετε και τους καπνίζοντες επισκέπτες σας να καπνίζουν εκτός σπιτιού
  3. Αποφεύγετε να καπνίζετε πριν απο το θηλασμό. Ενδύκνειται να καπνίζετε απευθείας μετά το τέλος του θηλασμού, καθώς έχει αποδειχθεί οτι η συγκέντρωση του μονοξείδιου του άνθρακα μειώνεται σημαντικά τη πρώτη ώρα μετά το κάπνισμα ενώ η νικοτίνη στο μητρικό γάλα φαίνεται να μειώνεται τη πρώτη ώρα στο 50%.
  4. Μερικοί ειδικοί προτείνουν τα μέλη της οικογένεια που καπνίζουν να πλένουν τα χέρια τους μετά το τσιγάρο και πριν ακουμπήσουν το μωρό.
  5. Το μωρό να μην ακουμπάει σε ρούχα καπνιστή τα οποία έχουν έντονη μυρωδιά απο το τσιγάρο.
  6. Προσπαθείστε να μειώσετε τα τσιγάρα που καπνίζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια μικρή μειώση μπορεί να είναι καθοριστική και για τη ποσότητα αλλά και για τη σύσταση του γάλακτος σας.
  7. Να ελέγχετε συχνά οτι το μωρό σας παίρνει κανονικά βάρος. Επιβεβαιώστε οτι το μωράκι σας δεν χάνει βάρος. Διαφορετικά επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.
  8. Προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο τσιρότο νικοτίνης το οποίο κρατάει σταθερή τη ποσότητα νικοτίνης στον οργανισμό σας. Αν χρησιμοποιείτε τσίχλα νικοτίνης τηρείστε τις ίδιες οδηγίες με το να καπνίζετε μετά το θηλασμό.

 

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories