Θηλασμός και Κάπνισμα: Πως επηρεάζει το μητρικό γάλα;

Σαν νέα μητέρα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε για την υγεία σας είναι να κόψετε το κάπνισμα. Πολλές γυναίκες βρίσκουν ως ευκαιρία την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό ώστε να σταματήσουν να καπνίζουν. Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες που δεν μπορούν να το κόψουν με τίποτα;

Πρέπει οι γυναίκες που καπνίζουν σταματήσουν το θηλασμό;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ΟΧΙ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει οτι τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στο μωρό σας είναι πολλά περισσότερα ακόμα και αν καπνίζετε απο το να δώσετε γάλα σε φόρμουλα.

Το μητρικό γάλα θα δόσει στο μωρό σας όλα τα αντισώματα και τα συστατικά που χρειάζεται για τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Τα μωρά που θηλάζουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διάρροια, κάποια είδη καρκίνου μεταγενέστερα όπως επίσης και σαγκχαρώδη διαβήτη. Απο την άλλη ο θηλασμός βοηθάει τη μητέρα να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενω ταυτόχρονα αυξάνει το μεταβολισμό σας και βοηθάει να χάσετε πιο εύκολα τα κιλα της εγκυμοσύνης.

Αρνητικές επιπτώσεις καπνίσματος στο μωρό

Απο την άλλη έρευνες έχουν δείξει οτι γυναίκες που κανπίζουν παραπάνω απο 10 τσιγάρα την ημέρα έχουν πολύ λιγότερη ποσότητα γάλακτος καθώς επίσης και οτι το κάπνισμα αλλάζει τη σύσταση του γάλακτος , χωρίς όμως πάλι αυτό να σημαίνει οτι δεν είναι η καλύτερη πηγή τροφής για το μωρό σας. Επιπλέον, φαίνεται το πως κάπνισμα επιδρά αρνητικά ως προς τις συνήθειες του ύπνου του μωρού σας (κοιμάται πολύ λιγότερο, συχνοί και μικροί περίοδοι ύπνου), κάτι το οποίο ειδικά για το πρώτο καιρό είναι απαραίτητο και για εσάς και για εκείνο.

Κάτι άλλο που αξίζει να σημειωθεί είναι οτι έχει αποδεθχεί οτι τα μωρά των γυναικών των οποίων καπνίζουν κατά τη περίοδο του θηλασμού , φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κολικούς ,αλλεργίες ,προβλήματα αναπνευστικού όπως άσθμα , αλλά μέχρι και να έρθουν αντιμέτωπα με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου (SIDS), έναντι των παιδιών που οι μητέρες τους δεν καπνίζουν και θηλάζουν .

Παρόλα αυτά οι πιθανότητες αυτών είναι και πάλι λιγότερες έναντι των παιδιών των οποίων δεν τρέφονται με το μητρικό γάλα αλλά με φόρμουλα.

Αν καπνίσω μετά απο πόση ώρα μπορώ να θηλάσω;

Ενδείκνυται να καπνίζετε απευθείας μετά το τέλος του θηλασμού, καθώς έχει αποδειχθεί οτι η συγκέντρωση του μονοξείδιου του άνθρακα μειώνεται σημαντικά τη πρώτη ώρα μετά το κάπνισμα ενώ η νικοτίνη στο μητρικό γάλα φαίνεται να μειώνεται τη πρώτη ώρα στο 50%.

Τι μπορείτε να κάνετε αν θηλάζετε και συνεχίζετε να καπνίζετε:

  1. Αποφεύγετε να καπνίζετε κοντά στο μωρό. Κρατήστε το δωμάτιο του μωρού καθαρό. Καλό θα ήταν να μην καπνίζει κανείς μέσα σε αυτό.
  2. Προσπαθείστε να καπνίζετε εκτός σπιτιού. Εκμεταλλευτείτε το μπαλκόνι σας και ενισχύετε και τους καπνίζοντες επισκέπτες σας να καπνίζουν εκτός σπιτιού
  3. Αποφεύγετε να καπνίζετε πριν απο το θηλασμό. Ενδείκνυται να καπνίζετε απευθείας μετά το τέλος του θηλασμού, καθώς έχει αποδειχθεί οτι η συγκέντρωση του μονοξείδιου του άνθρακα μειώνεται σημαντικά τη πρώτη ώρα μετά το κάπνισμα ενώ η νικοτίνη στο μητρικό γάλα φαίνεται να μειώνεται τη πρώτη ώρα στο 50%.
  4. Μερικοί ειδικοί προτείνουν τα μέλη της οικογένεια που καπνίζουν να πλένουν τα χέρια τους μετά το τσιγάρο και πριν ακουμπήσουν το μωρό.
  5. Το μωρό να μην ακουμπάει σε ρούχα καπνιστή τα οποία έχουν έντονη μυρωδιά απο το τσιγάρο.
  6. Προσπαθείστε να μειώσετε τα τσιγάρα που καπνίζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια μικρή μείωση μπορεί να είναι καθοριστική και για τη ποσότητα αλλά και για τη σύσταση του γάλακτος σας.
  7. Να ελέγχετε συχνά οτι το μωρό σας παίρνει κανονικά βάρος. Επιβεβαιώστε οτι το μωράκι σας δεν χάνει βάρος. Διαφορετικά επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.
  8. Προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο τσιρότο νικοτίνης το οποίο κρατάει σταθερή τη ποσότητα νικοτίνης στον οργανισμό σας. Αν χρησιμοποιείτε τσίχλα νικοτίνης τηρείστε τις ίδιες οδηγίες με το να καπνίζετε μετά το θηλασμό.

 

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Recent Stories