Πρώτες μέρες με το νεογέννητο μωρό στο σπίτι

Το μωρό σας είναι επιτέλους σπίτι!

Μετά από εννέα μήνες αναμονής, ανυπομονησίας και ενθουσιαμού, βρίσκεται στην αγκαλιά σας. Οι πρώτες μέρες της ζωής του μωρού σας είναι πολύ συναρπαστικές, αγχωτικές και σίγουρα αρκετά κουραστικές. Συμβαίνουν πολλά.

Θυμηθείτε να απολαύσετε όλες αυτές τις πρώτες αγκαλιές, τα πρώτα ταϊσματα και τις πρώτες αγκαλιές skin-to skin. Τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσετε το δέσιμο με το νεότερο μέλος της οικογένειάς σας.

Μην ξεχνάτε να λάβετε υπόψη ότι αυτά τα συναισθήματα αγάπης και προσκόλλησης δεν συμβαίνουν πάντα αυτόματα, αλλά μερικές φορές χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Το νεογέννητο μωρό σας θα χρειαστεί να κοιμηθεί περίπου 4 ώρες, να ταΐσει και να ξανά κοιμηθεί λίγο περισσότερο. Το μωράκι σας θα πρέπει να διατηρείται στεγνό και καθαρό και να λούζεται κάθε μέρα.

Οι πρώτες μέρες του νεογέννητου μωρού σας:

Τα νεογέννητα περνούν τις πρώτες μέρες της ζωής τους προσπαθόντας να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Ο έξω κόσμος είναι πολύ διαφορετικός από τη μήτρα. Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να συνηθίσει τον έξω κόσμο δίνοντάς του ζεστασιά, αγάπη, ασφάλεια, προσοχή – και πολλές αγκαλιές και χαμόγελα.

Τρόποι και συχνότητα διατροφής του νεογέννητου μωρού σας:

Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται λιγότερο από 4 ώρες κάθε φορά και μετά ξυπνούν για να ταϊστούν. Τα περισσότερα νεογέννητα κοιμούνται για περίπου 16 ώρες ανά 24ωρο.

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, επομένως δεν πρέπει να επιβάλλετε αυστηρά προγράμματα τους πρώτους μήνες. Πρέπει να ακολουθάτε το πρόγραμμα του μωρού σας ώστε να του δώσετε αυτό που χρειάζεται. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να θηλάσετε ο συχνός θηλασμός σας βοηθά να ενισχύσετε την παραγωγή γάλακτος και να εδραιώσετε το θηλασμό. Είναι σημαντικό να ταΐζετε το μωρό σας όποτε θέλει και για όσο χρόνο θέλει.

Ο κύκλος «τάισμα, παίξιμο, ύπνος» είναι καλύτερος για εσάς και το μωρό σας από το να ακολουθείτε ένα αυστηρό πρόγραμμα.

Μπάνιο και περιποίηση νεογνού:

Το μπάνιο του μωρού σας μπορεί να είναι μια πραγματική απόλαυση, ακόμα κι αν στην αρχή μπορεί να σας φαίνεται τρομακτικό. Το καθημερινό μπάνιο του μωρού σας το βράδυ είναι απαραίτητο γιατί βοηθάει το μωρό σας να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Επιπλέον, το να πλένετε το μωρό σας το βράδυ καθημερινά βοηθάει το νεογέννητο να συνηθίσει στο πρόγραμμα ύπνου του και κοιμάται καλύτερα.Τέλος, μπορείτε να συνδιάστε το μπανάκι του μωρού σας με χαλαρωτικό μασαζάκι καθώς επίσης και περιποίηση στα νυχάκια ,τη μυτούλα και τα αυτάκια του. Αν ακολουθείτε αυτή τη διαδικασία το μωράκι σας κοιμάται ήσυχο.

Πάρα πολύ σημαντικό είναι να σκουπίζετε πολύ καλά το μωρό σας, στις πτυχές του, πίσω απο τα αυτάκια, ανάμεσα στα μπουτάκια του και στο λαιμουδάκι του για να αποφύγετε πιθανούς ερεθισμούς λόγω υγρασίας.

Περιποίηση αφαλού νεογνού:

Ο αφαλός του μωρού ξερένεται και πέφτει συνήθως εντός των πρώτων 10 ημερών της ζωής του. Πρέπει να διατηρείτε στεγνός και σε περίπτωση επαφής με το νερό κατά τη διάρκεια του μπάνιου πρέπει να σκουπίζεται ταμποναριστά με ένα βαμβάκι. Είναι απαραίητο να τον καθαρίζετε κάθε μέρα με βαμβάκι και καθαρό οινόπνευμα.

Σε περίπτωση που έχετε αγοράκι φροντίστε ο αφαλός να μένει εκτός της πάνας, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τα ούρα και να παραμένει στεγνός και καθαρός.

Αλλαγή Πάνας:

Τα μωρά το πρώτο καιρό της ζωής τους συνηθίζουν να ουρούν κάθε 1 με 3 ώρες. Αυτό σημαίνει οτι θα έχετε περίπου 6-8 βρεγμένες πάνες την ημέρα. Για τα μωρά τα οποία θηλάζουν είναι πιο δύσκολο να κατανοήσει κάποιος πόσο γάλα πίνουν έναντι των βρέφων που τρέφονται με μπουκάλι. Συνεπώς, το πόσες πάνες αλλάζετε είναι ένας καλός δείκτης οτι το μωρό σας τρέφεται αρκετά.

Όσον αφορά τα κακά του, τα πρώτα κακά του νεογέννητου είναι το γνωστό μηκώνιο. Μια πρασινομαύρη πάστα που κυρίως αποτελείται από χολή και εντερικά κύτταρα και εμφανίζεται στο έντερο από τον πέμπτο μήνα της κύησης. Καθώς περνάνε οι μέρες η σύσταση και το χρώμα αλλάζει. Τα κακά των μωρών που θηλάζουν είναι πιο μαλακά και μπορεί να περιέχουν μέσα κίτρινα σποράκια. Σε αντίθεση τα κακά των νεογνών που πίνουν φόρμουλα είναι πιο σκληρά και πιο σκούρα κίτρινα.

Υπολογίστε οτι περίπου τα μωρά το πρώτο καιρό της ζωής τους έχουν 3 περίπου εκκενώσεις τη μέρα.

Ζύγισμα Νεογέννητου:

Είναι φυσιολογικό για τα νεογέννητα να χάσουν βάρος τις πρώτες πέντε ημέρες μετά τη γέννηση. Αυτό συμβαίνει γιατί χάνουν τα περίσσεια υγρά. Αυτή η απώλεια βάρους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους γέννησής τους. Τα περισσότερα νεογνά ανακτούν το βάρος γέννησής τους μετά από 1-2 εβδομάδες. Καλό είναι να ζυγίζετε τα μωράκια σας ώστε να έχετε πλήρη εικόνα του σωματικού του βάρους, που είναι βασικός δείκτης οτι το μωράκι σας τρέφεται σώστα.

Σχετικά με τη νέα μαμά:

Είναι πολύ σημαντικό όταν το μωράκι σας κοιμάται και ξεκουράζεται να ξεκουράζεστε και εσείς. Αφήστε τις δουλείες του σπιτού στην άκρη και ζητήστε βοήθεια σε περίπτωση που χρειάζεστε. Απαραίτητο είναι να τρέφεστε σωστά και να ενυδατώνεστε. Προσπαθείστε να συνεργάζεστε με τον σύντροφο σας και να μοιράζετε τις νέες σας υποχρεώσεις σαν νέοι γονείς. Μην πανικοβάλλεστε και μην αφήνετε τις ορμόνες και τη κούραση να σας επηρεάζουν.

Σε περίπτωση που νιώσετε οτι χρειάζεστε ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία απο ειδικό και μην το κρύψετε απο τον σύντροφο ή την οικογένεια σας.

Προσπαθείτε να χαρείτε τις πρώτες αυτές μέρες με το νεογέννητο σας στο σπίτι. Είναι μια περίοδος που δεν ξανά γυρνάει και σίγουρα θα την αναπωλείτε!

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories