Θηλασμός και Περίοδος: Πότε επιστρέφει η περίοδος μετά τη γέννα;

Θηλασμός και Περίοδος: Πότε επιστρέφει η περίοδος μετά τη γέννα;

Η έμμηνος ρύση συνδέεται με τη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη, ακόμη και τον θηλασμό. Η απώλεια περιόδου είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης και ενώ είστε έγκυος, οι ορμόνες στο σώμα σας κρατούν την περίοδο σας μακριά. Εάν αποφασίσετε να θηλάσετε, η περίοδός σας μπορεί να μην επίστρέψει για εβδομάδες, μήνες ή περισσότερο. Πότε θα πρέπει να περιμένετε να επιστρέψει η περίοδός σας και πώς θα επηρεάσει η έμμηνος ρύση τον θηλασμό και το μωρό σας;

Πρώτη περίοδος μετά τη γέννα:

Η πρώτη σας πραγματική περίοδο μπορεί να έρθει μόλις και έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας. Εάν δεν θηλάζετε, μπορεί συνήθως να περιμένετε να επιστρέψει η έμμηνος ρύση σας εντός και τριών μηνών. Ωστόσο, ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, επομένως το χρονικό πλαίσιο ποικίλλει από τη μια γυναίκα στην άλλη.

Ο θηλασμός μπορεί να καθυστερήσει την περίοδό σας πολύ περισσότερο. Ωστόσο, ακόμα κι αν θηλάζετε, η περίοδο σας μπορεί να έρθει αμέσως. Σύμφωνα με το WOMANLY ART OF BREASTFEEDING οι περισσότερες γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά δεν έμφανίζουν περίοδο για τους πρώτους 3-6 μήνες ή ακόμα και περισσότερο. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα οι γυναίκες που συνεχίζουν να θηλάζουν αποκλειστικά να μην εμφανίσουν περίοδο για μέχρι και να αποθηλάσουν το βρέφος τους. Πράγμα που μπορεί να πάρει  απο 1 εως και 2 χρόνια.

Αυτό το διάστημα που δεν έχετε περίοδο ονομάζεται αμηνόρροια λόγω θηλασμού και συμβαίνει διότι το σώμα σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού εκκρίνει τις ίδιες ορμόνες που εκκρίνει ο οργανισμός μας όταν προετοιμάζεται για μια νέα εγκυμοσύνη.

Είναι πιο πιθανό να έρθει περίοδό σας νωρίτερα εάν:

  1. Αποφασίσετε να μην θηλάσετε.
  2. Αν κάνετε μεικτή διατρόφη.
  3. Το μωρό σας αρχίσει να κοιμάται περισσότερο τη νύχτα.
  4. Ξεκινήσετε να εντάσετε στερές στροφές στην διατροφή του μωρού σας.
  5. Μόλις ξεκινήσετε τον αποθηλασμό.

Αλλαγές στη περίοδο σας

Μόλις η περίοδός επιστρέχει μπορεί να είναι ακανόνιστη, ειδικά αν εξακολουθείτε να θηλάζετε. Η διάρκεια και η ποσότητα αίματος της περιόδου σας μπορεί διαφέρει απο αυτή που είχατε πριν την εγκυμοσύνη. Δεν είναι ασυνήθιστο κάποιες φορές να παραλείψετε μια περίοδο ή ακόμα και να είναι μερικούς μήνες πριν από την επόμενη σας.

Όταν αρχίσετε να μειώνετε τον χρόνο που αφιερώνετε στο θηλασμό, η περίοδο σας θα πρέπει να αρχίσει να επιστρέφει στη συνήθη ρουτίνα της. Μπορεί να παρατηρήσετε στην αρχή κάποιες κηλίδες αίματος (ελαφρά αιμορραγία) στην αρχή.

Επηρεάζει η περίοδος τη ποσότητα του γάλακτος;

Η επιστροφή της περιόδου μπορεί να έχει μικρή επίδραση στο μητρικό γάλα σας, ως προς τη ποσότητα του. Μερικές γυναίκες βρίσκουν μια προσωρινή πτώση στην ποσότητα του γάλακτος που παράγουν απο τα μέσα του κύκλου τους μέχρι και λίγο πριν την έναρξη της περιόδου τους ή για λίγες μέρες μετά. Αλλά μην σας ανησυχεί αυτό καθώς, η ποσότητα του γάλακτος θα αυξηθεί ξανά ,όταν οι ορμόνες επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Φαίνεται πως μια ημερήσια δόση 500 έως 1.000 mg συμπληρώματος ασβεστίου και μαγνησίου από τη μέση του κύκλου σας έως τις πρώτες τρεις ημέρες της περιόδου σας μπορεί να βοηθήσει στην μη μείωση παραγωγής γάλακτος.

Μη λάβετε κάποιο συμπλήρωμα αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό ή τη μαία σας. 

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

Facebook

Recent Stories